10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene / by Helene Mejdell

fot smerter liten kvalitet.jpeg

Det er vanlig at føttene blir vonde, slitne, hovne eller verker når du er gravid. Det blir ofte verst mot slutten av svangerskapet, gjerne i andre og tredje trimester. Fotsmerter kommer ofte i skyggen av andre svangerskapsplager, men heldigvis kan små endringer ofte forbedre plagene betraktelig.


Hvorfor blir føttene vonde når du er gravid?

En viktig grunn er at du blir tyngre. Den økte vekten legger mer press på de forskjellige delene av foten din. Fotbuen er bindeleddet mellom hælen og tærne og kalles plantar fascia.

Jobben til fotbuen er “å fjære” litt når du går. Når vekten øker blir det ofte for tungt for fotbuen å gjøre jobben sin, og da kan den ofte synke litt sammen eller kollapse.

Når fotbuen faller sammen får man vekten på innsiden av foten, og i noen tilfeller peker også knærne litt innover. Avflatningen av fotbuen strekker på plantar fascien, og da kan det oppstå betennelse. Når fotbuen blir betent kalles det plantar fascitt.

Hevelser i beina kan også gi vonde føtter, og det er flere grunner til at beina hovner opp. Økt vekt kan legge mer press på venene dine. Vener er blodårer som transporterer blod fra kroppen tilbake til hjertet. Når presset på venene øker blir sirkulasjon dårligere, og det fører til mer vann i kroppen. Milde hevelser er vanlig i svangerskapet og går som regel bort etter fødsel. Hvis du får hevelse i ansiktet eller akutte, kraftige hevelser i beina bør du kontakte legen din da dette kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.

Heldigvis er det flere gode ting du kan gjøre for føttene dine!

Mine 10 beste tips for å unngå fotsmerter når du er gravid

  1. Ta mange korte pauser i løpet av dagen og sørg for å la beina hvile på en høyde for å unngå hevelser

  2. Drikk rikelig med vann

  3. Bruk komfortable sko, og gjerne sko med en bred tåboks slik at tærne har god plass til å bevege seg. Har du store plager kan det være lurt å unngå å gå barbeint fordi det øker trykket på fotbuen. I tillegg bør du bruke sko med lav hæl.

  4. Oppsøk hjelp. Hvis fotbuen har falt litt sammen, og du står med vekten på innsiden av foten kan det gi låsninger i ankler og føtter. Dette kan også forplante seg oppover i bena og i noen tilfeller være årsaken til korsrygg- og bekkenplager. Derfor kan det være lurt å oppsøke en kiropraktor som kan undersøke leddene dine, og hjelpe deg hvis du har utviklet plantar fascitt.

  5. Oppsøk hjelp til lymfedrenasje hvis du er mye hoven i bena. Både massasjeterapeuter og osteopater utfører denne typen behandling og dette kan være effektivt for å få i gang sirkulasjonen

  6. Hvis føttene blir spesielt vonde mot slutten av dagen, ta et iskaldt fotbad. Dette hjelper for å øke sirkulasjonen. Du kan også prøve å putte en halvlitersflaske i fryseren og når vannet har fryst ruller du foten mot flasken mens du sitter. Ofte kan dette føles godt fordi det både masserer og avkjøler

  7. Bruk sømløse sokker for å unngå at sømmene forhindrer normal blodsirkulasjon

  8. Prøv forskjellig øvelser. Ofte kan det være effektivt å tøye leggene, den letteste måten er å stå på kanten av et trappetrinn med hælene utenfor kanten mens du lener deg fremover. Det kan også være fint å gjøre øvelser som øker sirkulasjonen i foten, for eksempel denne: krøll tærne sammen, strekk ut kneet så det strekker i leggen, pek tærne oppover og lag små sirkler med foten.

  9. Unngå å sitte med bena i kryss da dette reduserer sirkulasjonen. I tillegg øker du sjansene for bekken- og korsryggsmerter når du sitter med bena i kryss så dette bør du virkelig prøve å unngå

  10. Bruk en god fotkrem. De hormonelle endringene i svangerskapet øker sjansene for tørr hud og at hælene sprekker opp. Hvis du synes det er vanskelig å rekke ned til føttene dine for å smøre på krem, kan du legge litt krem på en svamp som du gnir foten din inntil. Jeg anbefaler at du gjør dette sittende slik at du slipper å stå med vekten på ett ben.

smalt smøte.jpeg

Lykke til, og ikke nøl med å ta kontakt hvis du har spørsmål om fotsmerter i svangerskapet eller andre plager!

Skrevet av Helene Mejdell, Bekken og Barn avd. Skøyen