«Jeg er 24 uker gravid med mitt første barn, og de siste fire ukene jeg hatt vondt i bekkenet når jeg går og snur meg i sengen. Av og til kjenner jeg det foran i lyskene, men jeg kjenner det mest midt bak. Selv om jeg ikke har like vondt hver dag, føler jeg at det er ’noe’ der hele tiden, og jeg er redd for at det bare skal bli verre og verre. Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?»
Dette er kanskje den mest klassiske problemstilling hos de gravide som oppsøker oss.
Bekken eller rygg?
Det er viktig å vite hvorfor smertene kommer fra bekkenet eller ryggen, fordi de to tilstandene har forskjellige prognoser eller utvikling, og derfor trenger ulik oppfølging. Selv om man er gravdi og har vondt i bekkenet, så er vi alle individer som har ulik muskelmasse, ulik form og sin unike historie som er med på totalbildet når man skal lage en plan for oppfølging. Derfor er de generelle rådene som blir gitt eller som man finner på nettet eller i bøker, ikke alltid de mest heldige for deg.
En del bekkensmerter i graviditeten er helt uproblematiske og går over av seg selv, men noen kan oppleve å få svært alvorlige smerter. Mellom 5-10% opplever kroniske bekkenplager etter fødselen.
Undersøkelse
For å kunne vite hvor smertene kommer fra må man undersøke funksjonen, eller bevegelsen i selve bekkenleddene og ryggen. I tillegg brukes det ulike tester for å finne årsaken til smertene. Kvinner som både har bekken- og ryggsmerter har større sjanser for vedvarende smerter etter fødselen.
Uten en undersøkelse er det vanskelig å stille en riktig diagnose, fordi det vi tradisjonelt kaller bekkenløsning, bekkenlåsning eller vondt i ryggen, ofte har tilnærmet like symptomer.
Mange får en bekkenløsningsdiagnose kun fordi de er gravide og har vondt i ryggen.
En av mine pasienter kom inn fordi hun hadde fått diagnosen bekkenløsning og hadde fått beskjed om å bevege seg minst mulig. Da hun skulle vise meg hvor hun hadde vondt, pekte hun på et punkt midt mellom skulderbladene. Hun ble veldig glad da hun fikk høre at hun ikke hadde bekkenløsning, og at hun kunne fortsette å bevege seg så mye hun ønsket.
Dersom du ikke har fått en grundig undersøkelse, bør du ikke være tilfreds med diagnosen «bekkenløsning» og tilhørende råd.
Klassiske symptomer på bekkenløsning eller bekkenlåsning:
Vondt i bekkenet
Vondt når man går, eller har gått en stund
«Følelsen av at noe sitter fast»
Vondt å snu seg i sengen
Vondt på den ene siden av bekkenet
Vondt på begge sider av bekkenet
Vondt foran i symfysen/skambenet
Vondt i lyskene
Vondt i lår, ben eller legger
Vondt i halebenet
Følelsen av å plutselig miste kontakt med benet, eller at benet svikter
Råd:
Det er lurt å få bekkenet og ikke minst bekkenfunksjonen undersøkt en fagperson. De fleste blir trygge og glade når de for vite hvorfor de har vondt, hva de kan gjøre selv og eventuelt hva slags behandling som kan hjelpe.
Vi behandler kvinner med vondt i bekkenet hver eneste dag med en tverrfaglig tilnærming. Fortell oss om dine plager, så vil vi komme med en anbefaling på hvilken behandler du burde booke time hos og hva et mulig behandlingsløp vil være. Bli oppringt her.
Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Oslo
Denne artikkelen er også publisert på www.mammanett.no