Har barnet mitt refluks? / by Silja Gustafsdottir

Refluks.jpg

“Det er gulp over alt! Garantert etter hvert måltid og gjerne lenge etterpå også. Jeg kan ikke skjønne hvordan han legger på seg i det hele tatt!” Mor forteller om sønnen på 3 måneder som har gulpet mye siden han ble født.

“Siden fødselen har han spist hver andre time gjennom dagen.” Svarer mor når jeg spør hvor ofte han spiser. Denne og lignende historier hører vi fra mammaer daglig. Nesten alle spedbarn gulper, noen en sjelden gang, andre mye oftere slik som gutten over.

Hva er gulp og refluks?

Når vi har spist, både voksne og barn, vil ofte litt av innholdet i magesekken skvulpe opp i spiserøret når lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk er åpen. Dette er refluks. Vanligvis svelges dette igjen og innholdet kommer ned i magesekken. Noen barn svelger ikke raskt nok igjen og vil gulpe opp melken. Man lurer også på om sen utvikling av eller treghet i lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk kan være årsak til refluks og gulping.

Opp til 60 % av spedbarn gulper, med en topp ved 3-4 måneders alder. Vanligvis følger rask bedring

Melkemengde

Spedbarn eldre enn 2-3 måneder drikker mye melk, gjerne rundt en liter i løpet av et døgn. Mengden i forhold til kroppsvekt tilsvarer at vi som voksne skulle drukket omtrent 11 liter melk i døgnet!

Surt mageinnhold

Innholdet i magesekken til de minste barna er ikke like surt som det er hos voksne. Små barn drikker melk ofte som gjør at mageinnholdet hele tiden nøytraliseres.

Svært få barn under 6 måneder har tegn til betennelse i spiserøret som følge av surt mageinnhold.

Endringer når barnet begynner med fast føde

De fleste barn begynner å spise noe fast føde i tillegg til melk rundt 4-6 måneders alder. På denne tiden skjer det endringer og mange opplever at barnet gulper sjeldnere jo mer fast føde det spiser. Og det gir mening. Fast mat med tykkere konsistens holdes lettere nede i magesekken og skvulper ikke så lett over slik som melk gjør.

Hvem trenger behandling?

Barn som gulper mye og ofte, men som er blide og fornøyde og har god vektoppgang og ellers er friske trenger ingen behandling. Gulpingen vil gå over av seg selv. Noen barn plages av gulpingen og det kan gi problemer som gråt og uro, eller dårlig vektoppgang. Når en baby kommer til oss med mor på grunn av gulping, kartlegger vi først barnets helse. Barn med dårlig vektoppgang, svelgevansker eller blodig oppkast skal utredes videre hos lege. Har barnet god vektoppgang og ellers ikke viser tegn til å være alvorlig sykt gjør vi undersøkelser og sjekker barnets ryggsøyle, muskler og bindevev.

Behandling for gulping

Selv om gulping er helt vanlig hos spedbarn som ellers er friske kan man gjøre behandlingstiltak.

  • Unngå overmating. Barn som spiser mye men sjelden kan bli bedre av mindre men hyppigere måltider. Andre barn kan ha nytte av færre men større måltider.

  • Barn som får morsmelkerstatning kan i samråd med lege bruke fortykningsmiddel i melken.

  • Fortsette med amming. Barn som får morsmelkerstatning gulper oftere enn barn som dier fra brystet.

  • Tid i mageleie kan gi mindre gulping. Å bære barnet oppreist vil også kunne redusere gulping. Spedbarn skal likevel alltid sove på ryggen.

  • Tilbakelent amming kan hjelpe barnet å holde melken i magesekken.

Kostendring som neste tiltak

Dersom barnet fortsatt er urolig, gråter mye eller ikke går opp i vekt anbefales en kostendring. En matvareallergi kan med andre ord være grunnen til plagsom refluks og gulping, men det forekommer sjelden. Bare 2,5 % av alle spedbarn har melkeproteinallergi som er den vanligste allergien blant barn.

I første omgang fjernes melkeprotein fra kosten i 2-4 uker for å se om dette gir endring. For barn som får morsmelk vil det i praksis bety at mor må kutte all form for melk, melkeprodukter, samt alle matvarer som kan inneholde kumelkproteiner. Her er det viktig å være konsekvent ellers kan en ikke stole på resultatet. For barn som får morsmelkerstatning må denne byttes med en hypoallergen erstatningsmelk som kjøpes på apoteket. Denne inneholder ikke hele melkeproteiner, men i stedet spaltet (hydrolysert) melkeprotein eller kun aminosyrer. Har barnet begynt å spise grøt må denne også være helt melkeproteinfri.

Dersom det ikke hjelper å kutte ut melkeprotein vil andre matvarer vurderes, vanligvis egg i neste omgang, som er den nest mest vanlige matvareallergien hos barn. Kostendringene bør gjøres i samarbeid med barnelege.

Videre undersøkelser

Dersom barnet ikke viser bedring med kostendringer skal barnet til videre utredning hos barnelege. pH måling, gastroskopi og andre undersøkelser kan være nødvendig for barn som blir syke og har refluks. Disse undersøkelsene er ubehagelige inngrep som kan være vondt og stressende for barnet og skal være siste utvei for å løse problematisk refluks og gulping. Derfor skal alle andre tiltak prøves først.

Medisiner

Har barnet ditt fått medisiner før de andre tiltakene er prøvd ut? Medisiner som Nexium, Gaviscon og Galieve frarådes brukt til barn under 1 år ifølge Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn. Forskning har vist at disse medisinene ikke hjelper mot gulping, refluks og relaterte plager når barnet er under 1 år.

Hva kan vi gjøre for barnet ditt?

Når vi undersøker barn som plages med gulping sjekker vi ledd, muskler og bindevev. Kanskje er en ammeveiledningstime nødvendig for å finne optimal diestilling for ditt barn. Noen barn har spenninger i nakke, hals, mellomgulv og rygg som vanskeliggjør lukking mellom spiserør og magesekk og svelging. Barn og foreldre som trenger hjelp til kostendring henvises til helsepersonell med denne kompetansen. Vi fanger også opp barna som som har komplisert refluks og gulping, og som trenger ytterligere undersøkelse og oppfølging hos barnelege.

Ønsker du en vurdering av ditt barn sett opp en time hos en av våre kiropraktorer eller osteopater.


Skrevet av kiropraktor Silja Gustafsdottir, avd. Skøyen.