Å ha vondt mellom skulderbladene eller i brystryggen er ekstremt vanlig. Det er en plage som får lite oppmerksomhet, det er lite skrevet på området, likevel mener enkelte forskere at smerter mellom skulderbladene koster samfunnet like mye som korsryggsmerter.
Når man er gravid kan det være ekstra plagsomt å ha vondt mellom skulderbladene. Endringer i ryggkurvene gjør at belastningen på midtryggen og nakken forandres. Når magen blir større endrer vinkelen mellom ribbene og brystryggen seg for å få plass til den voksende magen. Ribbene blir dyttet litt oppover, slik at den runde brystryggen vår som kan beskrives som en liten bevegelig tønne, blir trykket litt sammen og oppover. Det er lett å glemme at det skal bevege seg like mye bak i ribbekassen som foran når vi puster. En fin øvelse er å ha noen til å kjenne bak mellom skulderbladene om ribbene og ryggen beveger seg litt når du puster inn. Om det ikke er noen bevegelse der så kan det hjelpe å forestille seg at denne lille søte tønnen som brystryggen foran og bak danner, utvider seg symmetrisk hele veien rundt ved åndedraget inn og blir trykket litt sammen og ned, når man puster sakte og ikke minst helt ut.
Det er ikke bare fordi brystene vokser at man må gå til anskaffelse av nye bh-er i svangerskapet, men fordi omkretsen rundt brystryggen blir større. Det er viktig at ikke bh-en er for stram rundt midtryggspartiet, da dette kan bidra til at det låser seg mellom skulderbladene.
Å få en god justering, eller en kiropraktisk behandling mellom skulderbladene er favorittbehandlingen til mange av mine pasienter, og meg selv inkludert. Umiddelbart føler man at pustvolumet øker, ribbekasse beveger seg bedre, det er frigjørende og lettere å puste. Mange som plages av mye hodepine eller migrene kan ha god effekt av å få behandlet brystryggen. I en undersøkelse på klinikken hos oss fant vi at 90% av de gravide som hadde bekkensmerter som den største plagen da de oppsøkte oss, i tillegg hadde smerter og stivhet mellomskulderbladene. Dette var de så vant til å ha at de nesten ikke tenkte på det lenger!
Hvorfor er det så viktig at man ikke er låst mellom skulderbladene når man er gravid?
Når man puster beveger man ribbene og brystpartiet, og det er viktig å ha god pustekapasitet under graviditeten. I løpet av et svangerskapet så er det helt normale fysiologiske endringer som gjør at man blir lettere andpusten og at det kan kjennes tyngre ut å puste. Pusten vår er jo så utrolig viktig, for absolutt alt.
I de senere årene har det blitt mer og mer fokus på hvordan vi puster, med den økte populariteten til både yoga og meditasjon. Pusten er også viktig for holdningen vår, i likhet med at man må ha en god holdning for å kunne puste godt og riktig. Nok engang, den gode eller onde sirkelen, alt etter hvordan man beskriver det.
Brystryggen bør fungere godt når kroppen skal gjennom alle de holdningsforandringene som skal til i løpet av graviditeten. For balansen for bekkenet, og for balansen til nakken. Noen ganger kan smertene i brystryggen bli så kraftige at det forstyrrer nattesøvnen. Mange beskriver det som knivstikk i ryggen. Ofte blir smerter mellom skulderbladene feiltolket som hjerteproblemer fordi smertene kan stråle rundt ribbene og inn i hjerteområdet.
Ribbene kan også låse seg. Nok en gang kan dette føre til intense smerter. Kvinner har ofte stresspunktet sitt mellom skulderbladene. Når livet er hektisk, i perioder med mye bekymringer og stress, så låser det seg hos mange allerførst først mellom skulderbladene. Jeg pleier å tøyse litt med å si at når vi damer blir stressa låser det seg mellom skulderbladene og vi får kink i nakken, mens gutta får de kink i ryggen når blir stressa. Her ligger det ikke tung forskning bak, det er en observasjon som mange som jobber med rygg og stress hver dag er ganske enige i.
Hvorfor låser det seg så ofte mellomskulderbladene?
Mange av oss har en veldig stillesittende hverdag
vi bruker armene vår foran oss mesteparten av dagen: lager mat, er på pc, håndarbeid, eller spiller et musikkinstrument. Det blir lett en ubalanse i styrkeforholdet mellom musklene på forsiden av brystet og muskulaturen på baksiden, mellom skulderbladene.
Hva kan du gjøre selv?
Å løse opp i låsningene bryter den onde sirkelen du er kommet i, øker bevegeligheten og får muskulaturen til å slappe av slik at du kan få bedre effekt av pusteøvelser og ikke minst ryggøvelser
Å trene rygg, og gjøre øvelser for midtryggen. Det finnes mange fine øvelser. Gjør de som kjennes godt ut for deg. Det er viktigere at du gjør noen få ofte, og når jeg sier ofte mener jeg hver dag eller annenhver dag, enn mange på en gang for så å vente en uke til neste gang.
Å tøye ut på forsiden av brystet. En enkel øvelse er å ta tak i en dørkarm og bruke den til å tøye brystmuskulaturen.
Å jobbe med holdning og pust. Dette må du nok høyst sannsynlig jobbe med resten av livet fordi alt skjer foran, amming, bæring av barn, jobbing foran pc, matlaging osv. Om du bruker litt tid på å tenke på holdningen din når du er gravid så er det lettere å huske å jobbe videre med det når babyen kommer fordi du har kommet inn i en god rutine. Det tar lang tid å lage nye vaner, minst 30-45 dager om man jobber litt med det hver dag.
Dersom du er låst:
Så kan det være vanskelig å finne en god holdning og å rette seg ordentlig opp.
I løpet av dagen:
“åpne opp i brystet “ ved å reise deg opp, strekk ut begge armene langs siden av kroppen og beveg armene bakover samtidig som du løfter haken din litt opp
“sleng på armene” ved å strekk ue begge armene va 45 grader ut fra kroppen og sakte, avslappet og kontrollert roter de fra side til side i en helikopterbevegelse
pust dypt ved å holde deg på siden av brystkassen og kjenne at brystkassen faktisk aktiveres når du puster ut og inn
Food for thought:
Det er vanskelig å smile eller være glad dersom du har en dårlig holdning eller sliter med å rette deg opp i brystryggen.
Prøv følgende: Innta en dårlig holdning hvor du krummer ryggen og flytter hodet litt godt fremover, og prøv å smile eller le. Rett deg så opp og se oppover, prøv å smile og le. Hva er lettest?
Det forskes stadig mer på holdningsforandringer, der man ser på en fremoverlent nakkeholdning. Der hvor man får en stor nakkekul eller det mange kaller en nakkepukkel. En fremoverlent holdning kan gi hodepine, depresjoner og dårlig livskvalitet senere i livet. Det kan påvirke hjertefunksjonen og pustekapasiteten og dermed helsen vår. Derfot lønner seg å investere i en god holdning.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor avd. Skøyen