Bekkenbunnen og overgangsalder / by Kristin Hønningstad

Hva er førovergangsalderen?

Else er midt i 40-årene. Hun har alltid vært aktiv og energisk, men de siste månedene har hun merket noen endringer. Hetetokter kommer som lyn fra klar himmel, og søvnen er ikke lenger like dyp som før. Hun føler seg ofte irritert og trist uten å forstå hvorfor.

En dag, mens hun leker med barna på trampolinen, skjer det. Plutselig kjenner hun en liten lekkasje. Hun blir klissvåt, og det er flaut. Else har aldri tenkt på at hun må trene bekkenbunnsmuskulaturen. Hvorfor må hun begynne med det nå? Hun har hørt om bekkenbunnen, men det virker så fjernt og abstrakt.

Førovergangsalder og symptomer på overgangsalder:

Førovergangsalderen er den perioden som kommer før overgangsalderen, og den kan vare i flere år. Overgangsalderen er når menstruasjonen faktisk stopper, og kroppen går gjennom store hormonelle endringer. Gjennomsnittsalderen på overgangsalderen er ca 53 år. Så hva har bekkenbunnen med overgangsalderen å gjøre? 

Når vi blir eldre, produserer kroppen mindre av et hormon som heter østrogen. Dette hormonet spiller en viktig rolle i kvinners helse.

Når østrogennivået synker, kan det føre til forskjellige symptomer:

  • Hetetokter/nattesvette: Plutselige varmefølelser som kan påvirke søvnen og hvordan vi føler oss i hverdagen.

  • Søvnproblemer: Hormonelle endringer kan også påvirke søvnen vår.

  • Humørsvingninger: Noen ganger kan vi føle oss irriterte eller triste på grunn av hormonene.

  • Tørrhet i skjeden: Dette kan føre til ubehag i underlivet.

  • Ufrivillig lekkasje ofte utløst ved aktivitet.

Bekkenbunnsmuskulaturen spiller en viktig rolle i alt dette. Bekkenbunnen er en gruppe muskler som støtter organene våre nederst i bekkenet. Når østrogennivået synker, kan bekkenbunnen bli svakere. Dette kan føre til ufrivillig lekkasje som Else opplevde. Derfor er det viktig å trene disse musklene for å holde dem sterke og funksjonelle. 

Hva kan du gjøre for å forebygge og bedre disse plagene?

Det er viktig å komme i gang med bekkenbunnstrening og gjerne få sjekket om du gjør det riktig hos en av våre fysioterapeuter som bruker manometri, et måleapparat som måler styrke, utholdenhet og funksjon av bekkenbunnen. 


Skrevet av Kristin Hønningstad, fysioterapeut avd. Skøyen