“Jeg er gravid og har vondt i ryggen! Det gjør vondt å snu meg i sengen og det er vondt å reise meg opp. På kvelden er jeg kjempesliten og orker bare å ligge i sofaen. Og det er også vondt! Nå er jeg redd for dette ikke skal gå over, og jeg tenker med gru på hvordan det skal bli etter jeg har født. Nå ønsker jeg bare en sjekk fordi jeg lurer på om det er noe som helst jeg kan gjøre bare for å bli litt bedre.”
Camilla hadde slitt med ryggplager før hun ble gravid og var egentlig ganske engstelig for hvordan ryggen skulle tåle graviditeten. Heldigvis opplevde hun som mange andre, behandling kan hjelpe!
Da jeg undersøkte Camilla hadde hun et skikkelig låst bekken på høyre side. Dette ga henne ryggsmerter, ikke bekkensmerter. Hun var låst mellom skulderbladene og hadde slitt mye med nakkespenninger før hun ble gravid. Camilla fikk kiropraktorbehandling på de låste leddene. Fysioterapeuten hos oss undersøkte henne og ga henne noen fine øvelser som hun kunne gjøre uten at hun fikk vondt. I tillegg fikk hun noen timer med gravidmassasje. Det ble spesielt de stive skuldrene og nakken hennes glad for. Etter to uker med intensiv behandling opplevde hun å kunne snu seg i sengen uten å få vondt, hun sov bedre og ikke minst, hun var ikke redd for smertene lengre! Hun opplevde å bli 80% bedre og var strålende fornøyd. Hun var fremdeles sliten på kveldene, og hadde innsett at hun faktisk måtte ta det litt mer med ro enn vanlig.
Det er stor sjanse for at du får ditt aller første møte med ryggplager under graviditeten. Har du slitt med ryggen eller nakken tidligere er du kanskje engstelig for hva som kan komme til å skje i løpet av svangerskapet. Jeg møter stadig kvinner som sier ting som: Jeg har vært redd for å bli gravid fordi jeg har hatt så mye vondt i ryggen eller Jeg tør ikke å tenke på hvordan bekkenet mitt vil være etter at jeg har født? Heldigvis kan behandling hjelpe!
Blir du også møtt med kommentarer som: Det er bare å holde ut, smertene kan være grusomme, men de forsvinner med en gang du har født. Eller: Det er ingenting å gjøre, det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Det er ikke alltid du skal høre på rådene du får. Det er mye som kan hjelpe deg ha en litt bedre hverdag. Har du litt mindre vondt, klarer du kanskje å bevege deg litt mere, det er bra for musklene dine, og litt mindre smerter gjøre ofte at du sover bedre. Dermed er du plutselig inne i en sirkel!
Dersom du føler deg fin og har det bra, er det mye lettere å kjenne på den gleden graviditeten kan gi deg. Glede er helsebringende, i motsetning til redsel og usikkerhet, som hvis de tar overhånd kan komme til å forverre plagene dine.
Når jeg påstår at mange kvinner har sitt første «møte med ryggen» i svangerskapet, tenker jeg at ryggen mesteparten av livet bare er der, uten å gjøre et stort nummer av seg. Den fungerer fint uten at du trenger å tenke noe særlig på den, såfremt man ikke har plagsomme rygglidelser. Men med graviditeten kommer det forandringer i kroppen som man skal ha sterk rygg for å tåle, og da er det viktig å forstå at det finnes måter å begrense ryggsmertene på. Slik at man ikke møter veggen selv om man møter ryggen for første gang.
Opplever du akutte smerter, som at ryggen låser seg og du ikke klarer å gå et eneste lite skritt uten at det er som om du får knivstikk i ryggen, bør du oppsøke hjelp.
Litt vondt er som regel greit og en naturlig del av livet. Det går som regel over og er ikke skadelig. En av mine aller første pasienter, en mann på nesten 90 år sa: ”Jeg er så glad for hver dag jeg våkner og kjenner at jeg har vondt i ryggen. Da vet jeg med sikkerhet at jeg fremdeles lever”.
Men litt vondt over lang tid kan bli en ny normaltilstand. Fortsetter du å ignorere smertene i håp om at de skal forsvinne i morgen, kan et beskjedent besvær vokse til et vesentlig problem. Oppsøk for all del hjelp før det lille problemet blir til en stor plage! Det er som når et bittelite hull i en tann blir et stort krater som trenger en dyr rotfylling dersom du venter for lenge med å reagere. Forskjellen er at en tann kan repareres eller byttes ut. Slik er det dessverre ikke med delene i ryggsøylen.
Er du gravid og har vondt i ryggen er du ikke alene. Studier viser at opp til 90 % av alle opplever vondt i ryggen i løpet av de ni månedene de er gravide.
Det er liten tvil om at ryggsmerter i svangerskapet påvirker livskvaliteten din. Det er ofte først når man oppdager hva man ikke klarer å gjøre at an oppdager hva livskvalitet faktisk er. Plutselig kan det å kunne gå en liten tur bli forbundet med en enorm følelse av glede og lykke.
Forskere har registrert hva vondt i ryggen, bekkensmerter og bekkenløsning kan føre til for gravide.
Du sover ofte dårligere
De blir lettere deprimerte
De får oftere depresjoner etter svangerskapet
De spiser for mye smertestillende medisiner
De kan få problemer med å fungere i jobb
De kan ha problemer med å gjøre husarbeid
De kan ha vansker med å leke med det barnet eller de barna de allerede har
De får oftere vondt når de har sex
De har problemer med å delta i sosiale aktiviteter
Du opplever frykt for å bevege seg når du opplever bekken- eller ryggsmerter, frykten påvirker gangmønsteret og fører ofte til enda større smerter og feilbelastning.
Overraskende mange har store smerter mellom skulderbladene.
Det finnes både behandlinger og andre handlinger som kan utgjøre en forskjell, nøl ikke med å oppsøke hjelp!
Men det finnes en annen god hjelper, en annen behandler, som det er lett å glemme. En som kanskje ikke har den lange utdannelsen som spesialistene har, men som har lenger ansiennitet når det gjelder akkurat den situasjonen du befinner deg i.
Nemlig deg selv.
Vi hjelper deg så gjerne til å finne ut hva du selv kan gjøre for å få et best mulig svangerskap med ryggen din!
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen kiropraktor avd. Skøyen