Trening etter keisersnitt / by Ane Karlsen

Trening etter keisersnitt

Trening etter keisernsitt

Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.

De første 6-8 ukene handler det om å gjøre kroppen klar for mer aktivitet og trening igjen. Kroppen har vær igjennom et svangerskap og en operasjon, og det er viktig å gi den tid til å hente seg inn igjen. Tenk på den første tiden som en tid for å bli kjent med kroppen din igjen, og som en forberedelse til treningen du ønsker å komme tilbake til. Vær tålmodig!

Pust etter keisersnitt

Særlig den første tiden bør du rette litt ekstra oppmerksomhet til pusten din. Dette da sårsmerte og lite bevegelse kan føre til en mer overfladisk pust. Et eksempel på en pusteøvelse er å legge hendene dine på nedre del av magen, og kjenne at den beveger seg utover når du puster dypt inn. Pust rolig ut og kjenn at magen beveger seg innover. Gjenta dette gjerne opptil 10 ganger. Dype pust kan også fremme generell avspenning i kroppen.

Bevegelse etter keisernsitt

De første ukene handler det mye om å komme i gang med bevegelse. Kortere gå- og trilleturer, som du etter hvert kan øke lengden på. Prøv å unngå de bratteste bakkene med vogn i starten.

Øvelser etter keisersnitt

Operasjonssåret skal ikke utsettes for tung belastning de første seks ukene. En tommelfingerregel er å ikke løfte tyngre enn barnets vekt. Direkte trening av de rette magemusklene, som ved sit-ups-bevegelse, er ikke anbefalt før etter 12 uker. Dette da bindevevshinnen mellom magemusklene har blitt snittet og sydd sammen igjen under keisersnittet.

Øvelser det kan være fint å starte opp med er øvelser for å åpne opp i fremsiden av kroppen, særlig magen. Øvelser for å aktivere og styrke muskulatur på baksiden av kroppen, som rygg- og setemuskulatur. Samt aktiveringsøvelser av magemuskulatur. Husk at du ikke skal kjenne smerte ved utførelse av øvelser.

Bekkenbunnstrening etter keisersnitt

Bekkenbunnstrening er også viktig å utføre i etterkant av keisersnitt. Dette da du gjennom svangerskapet har hatt et økt press på bekkenbunnsmuskulaturen. I tillegg til at bekkenbunnsmuskulaturen blir påvirket av hormonelle endringer.

Individuell tilpasning av trening etter keisersnitt

Det er viktig å huske at alle kropper er forskjellig. Alle har ulikt utgangspunkt og ulike forutsetninger. Det finnes derfor ikke én oppskrift som passer for alle. Type øvelser og antall repetisjoner vil variere fra kvinne til kvinne. Det er viktig med en individuell tilpasning, til din kropp og dine behov. Ta kontakt, så kan vi sammen finne øvelser som passer for akkurat deg!


Skrevet av Ane Karlsen, fysioterapeut Bekken og Barn avd. Skøyen