Snart kommer endelig våren! Fuglene kvitrer og trærne blomstrer. Dessverre blir ikke våren like idyllisk for alle. Stadig flere av oss rammes av allergi allerede nå og i tiden fremover. Noen er så sterkt plaget at det fører til nedsatt livskvalitet, påvirker arbeidskapasiteten og fører til økt sykefravær.
Sesongbetont allergi kalles vanligvis pollenallergi fordi det tilsvarer en reaksjon på pollen i spredningssesongen. En allergi er en overreaksjon fra kroppens immunforsvar mot noe som egentlig er ufarlig for oss. Ved pollenallergi overreagerer immunforsvaret mot pollen, det vil si blomsterstøv som spesifikke planter og trær slipper ut i luften, ofte mellom perioden fra mars til september. Noen kjenner plager store deler av sesongen og andre deler av den, avhengig av hvilken pollen man reagerer på.
Symptomer på pollenallergi
De typiske symptomene på pollenallergi er rennende nese, kløe, rennende øyne, nysing, hoste og kortpustethet. Tretthet og trykkfølelse i hodet er også vanlig og noen kan også oppleve feber og sykdomsfølelse. Man kan være allergisk mot flere typer pollen slik som bjørk, hassel, gress og burot. Når man er allergisk mot en eller flere typer pollenstøv er det ikke uvanlig å oppleve og reagere på andre type matvarer man ellers ikke har allergi mot. Denne reaksjonen er som regel sterkere under allergisesongen enn ellers i året, og det er dette som kalles kryssallergi som for mange er svært plagsomt.
Akupunktur mot pollenallergi
Tradisjonelt sett har medikamenter blitt brukt for lindre symptomene ved pollenallergi slik som kortisonsteroider, antihistamintabletter og medisiner som minsker hevelser i slimhinner slik som nesespray. Dessverre har bruken av flere slike medikamenter over tid vist seg å ha endel bivirkninger som økt tretthet, hevelser, hodepine, kløe og utslett. Dette gjør at flere som rammes av pollenallergi sliter med å finne en behandling som ikke fører til ytterligere symptomer og plager. I de siste årene har akupunktur fått mer oppmerksomhet ved å være en effektiv og skånsom behandlingsform for en rekke plager. Dette gjelder også ved pollenallergi og WHO anbefaler akupunkturbehandling som en trygg og effektfull behandlingsform for allergiplager.
Akupunkturbehandlingen skiller seg ut ved at den ikke bare fokuserer på å lindre symptomene man har, men behandlingen ser også på hva som kan ligge bak symptomene som oppstår. Det er ikke nødvendigvis slik at pollenallergi er noe som tilsvarer en kronisk tilstand, selv om det ofte er slik lidelsen blir fremstilt. Det kan ligge flere årsaker til at symptomer på allergi oppstår, og for en akupunktør vil det være vesentlig å undersøke symptomer og plager på en helhetlig måte for å kunne gi best mulig behandling. Målet ved behandlingen er
flere symptomfrie dager, samt det å skape en langtidseffekt. For mange pasienter resulterer det i at bruken av andre allergidempende medikamenter reduseres og for mange kan medikamentene utebli helt. For flere pasienter er det en lettelse å finne en behandlingsform som ikke fører til bivirkninger og ikke være avhengig av medisiner år etter år.
Pollenallergi og graviditet
Mange gravide opplever en forverring av allergiske plager og reksjoner underveis i svangerskapet sitt. Når man er gravid reduseres immunforsvaret, noe som gjør at man kan bli mere påvirket av pollen og oppleve allergier man ikke hadde tidligere. Dette kombinert med hormonelle endringer som for mange fører til en kronisk hevelse og tetthet i bihulene er grunnen til at mange gravide opplever at forkjølelser blir til langvarige plager, og at pollenallergien varer lengre enn tidligere sesonger. Å motta akupunkturbehandling for pollenallergi er en trygg behandlingsform for mor og baby gjennom hele svangerskapet.
Hvordan utføres akupunkturbehandling?
Ved akupunkturbehandling brukes det små sterile engangsnåler som settes i huden flere steder på kroppen. Punktene kan settes lokalt, der symptomene eller smertene er, eller på andre områder av kroppen slik som hender og føtter. Pasienter omtaler ofte behandlingen som avslappende og behagelig. Antall behandlinger er individuelt da det er store forskjeller i hvor plaget man er av allergi og hvilke typer symptomer man har. Behandlingen blir derfor individuelt tilrettelagt gjennom hele behandlingsforløpet. Det vanligste er å starte med en til to behandlinger i uken dersom man opplever sterke symptomer, deretter en gang i uken når pasienten kjenner tydelig lindring. Dersom pasienten har erfaring med å være plaget med sesongbasert allergi anbefales det å starte forebyggende behandling 4-6 uker før man pleier å få symptomer. Mange opplever effekt og lindring med en gang, og trenger få behandlinger, andre som har vært plaget i mange år eller har andre underliggende årsaker til symptomene sine kan også oppleve lindring raskt, men trenger noe lengre behandlingsforløp.
Skrevet av: Pia Hvaal, Akupunktør og samlivsterapeut avd Skøyen.
Pia har mange års erfaring med behandling av pollenallergi og andre allergiplager. Dersom du ønsker mer informasjon eller har spørsmål så hjelper vi deg gjerne.