Kjeven er et ledd hvor man kan oppleve klikking fra i ny og ne, dette har kanskje du også kjent på? Har du i tillegg opplevd smerter i nakken eller hodepine? Hver dag ser vi pasienter med akutte og kroniske plager i nakke og hode som har stor nytte av den behandlingen våre behandlere kan tilby. Det mange ikke tenker på når de har smerter i nakke og hode er at smertene kan komme fra et annet sted enn der du kjenner det, for eksempel kjeven!
HVORDAN KAN KJEVEN GI HODEPINE OG NAKKESMERTER?
Refererte smerter er smerter som kommer fra et annet område enn det området du faktisk har vondt i. Eksempler er hodepine som kommer fra stramme nakkemuskler eller smerter på innsiden av munnhulen som kommer ifra kjeveleddet.
Kjeven består av ledd, leddkapsel, sener og brusk med tilhørende muskulatur. Alle disse delene kan føre til smerter i eller rundt kjeveområdet. Stramheter i muskulatur eller dårlig bevegelse i kjeven kan skape ubalanse fra side til side i kjeven. Flere av musklene i kjeven fester seg i skallen og foran i halsen og når disse er under økt eller ny aktivitet kan triggerpunkter skapes. Triggerpunkter er steder i muskelen med økt spenning som i mange tilfeller er ømme og såre å ta på. Disse triggerpunktene har ofte spesifikke steder de liker å gi smerte til som er lengre vekk fra stedet de er festet! Det er derfor kjeven kan føre til både munn, hode- og nakkesmerter.
HVORDAN TYPER PROBLEMER KAN JEG FÅ I KJEVEN?
Det finnes tre hovedtyper med kjeveplager:
Smerter fra tyggemuskulaturen (ofte relatert til stress)
Forskyvning av brusk inne i kjeveleddet. Kan forårsake klikkelyder og bevegelsesvansker.
Leddgikt, hvor brusket i leddet brytes ned.
I listen over er det tre hovedtyper kjeveplager hvor alle typene fører til endret bevegelse og stress på muskler og mekanikk i leddet. Alle disse typene problem kan derfor gi både lokale og refererte smerter.
Type 1 er den type problem vi ser mest av. I en stressende hverdag har du kanskje lagt merke til at du biter tennene hardt sammen, tygger mer tyggegummi enn vanlig, eller får høye skuldre? Dette kan føre til at musklene blir overarbeidet og spenninger skapes. Det er individuelt hvordan man opplever disse spenningene, men mange kan oppleve de som gnagende og irriterende. Er det da farlig å tygge for mye tyggegummi? Det er selvfølgelig ikke farlig og i de fleste tilfeller kan behandling i området få plagene vekk igjen.
En annen problemstilling vi ofte ser er kjeveplager sammen med dysfunksjon av svelg og stramme tungebånd. Stram muskulatur inni munnhulen, rundt kjeveledd og tunge fører til nedsatt funksjon og bevegelighet av disse områdene. Når tungen blir holdt nede av et stramt tungebånd vil svelgeteknikken endres og muskulaturen i området vil tilpasse seg et nytt bevegelsesmønster. Har man stramt tungebånd vil muskulaturen i munnhulen tilpasse seg slik at både små barn og voksne får i seg så mye mat som mulig ved å gjøre så lite jobb som mulig. Disse problemene kan gå uoppdaget i lengre tid og kan etter hvert bli meget plagsomme.
HVA BURDE JEG GJØRE FOR Å BLI KVITT SMERTENE?
Hvis du opplever hodepine rundt tinningen eller som et stramt bånd rundt hodet kan du prøve å massere deg selv rundt tinningen og ned på kjevebenet. Som kiropraktor er man lært opp til å se på det større bilde når det kommer til muskel og skjelett systemet. Hos kiropraktor tar man en grundig historie for å avdekke hendelser som har skjedd og som skjer i din sykehistorie og ditt liv for å sette dette i kontekst med undersøkelsen vi gjør. Under både undersøkelse og historie vil vi prøve å avdekke ting om området du har smerter i samtidig som vi ser etter faktorer som gir oss grunn til å tenke at smertene kommer fra et annet sted. Hvis du lurer på om en kiropraktor, eller andre fagpersoner som jobber hos oss, kan hjelpe deg er vi klare til å ta imot dine spørsmål!
Skrevet av Henriethe Tangeland