Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? / by Astrid Kolstad & Helene Mejdell

Mange vet ikke at det kan være en sammenheng mellom bekkenleddsmerter og svak eller stram bekkenbunn. Kanskje du har prøvd å bli kvitt de plagsomme bekkenleddsmertene som ikke vil gå bort etter fødsel? Eller kanskje du har prøvd så godt du kan å knipe bekkenbunnen, men opplever lite bedring? Da kan det være nyttig å forstå hvordan alle delene av bekkenet henger sammen, og hvordan en “feil” i en del av bekkenet kan påvirke resten av bekkenet. 

Bekkenets anatomi

Hvis vi tar på oss røntgenbriller og ser på anatomien til bekkenet, ser vi at bekkenet er en ring. Vi har to bekkenledd på baksiden, og symfysen på forsiden. Du kan kjenne symfysen som et hardt punkt rett over tissen. Bekkenleddene kan du kjenne litt ut på siden helt nederst i korsryggen. Vi har et bekkenledd på hver side og noen har “smilehull” i korsryggen der hvor bekkenleddene ligger. Mellom bekkenleddene på baksiden sitter det et trekantet bein som vi kaller sacrum. På tuppen av sacrum sitter halebenet vårt. 

 

Her ser vi bekkenet forfra. Sacroiliac joints=bekkenledd, coccyx=haleben, symphysis pubis=symfse

 

Hvis vi ser bekkenet nedenfra og opp (slik som vi ofte ligger i en gynekologstol), vil vi se at bekkenbunnen starter ved symfysen og fester seg i halebenet. Noen synes at bekkenbunnen kan ligne en hengekøye som henger fra symfysen til halebenet. 

Som du nå forstår fester bekkenbunnen seg til alle deler av bekkenet.

 

Her ser vi bekkenbunnen ovenifra. Bekkenbunnen går fra symfysen (pubic symphysis) til halebenet (coccyx). I midten av bekkenbunnen ligger urinrøret (urethra), skjeden (vagina), endetarmen (anus)

 

Så hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen?

Siden bekkenbunnen fester seg til alle deler av bekkenet, vil en svakhet eller stramhet i bekkenbunnen påvirke bevegelsen i bekkenleddene. Hvis du for eksempel er stram på høyre siden av bekkenbunnen, kan den stramme høyre siden dra i bekkenleddet på den siden og gjøre at det stivner og låser seg. 

På samme måte kan en låsning i det ene bekkenleddet dra i bekkenbunnen og gjøre at du ikke får tilstrekkelig kontakt med underlivsmusklene når du prøver å knipe. Manglende kontakt med bekkenbunnen kan gjøre at muskelen ikke beveger seg som den skal. Dette kan gi problemer som urinlekkasje eller smerter i underlivet, som ved samleie eller dobesøk.

Ifølge forskning kan en bekkenbunn som ikke har tilstrekkelig nok styrke henge ca. 1,5 cm lengre ned enn normalt. Dette kan typisk skje etter en vaginal fødsel. “Hengekøyen”, som beskrevet over, kan da dra i festepunktene i bekkenet og skape stress og irritasjon lengre opp.

Hva er de vanligste symptomene på låste bekkenledd?

Kanskje du nå sitter og lurer på hvordan du kan vite om du har et låst bekkenledd? Låste bekkenledd er ofte knyttet til smerter i bekkenområdet. Vanlige symptomer på stive bekkenledd er: 

  • Smerter i korsrygg/rumpa når du reiser deg

  • Følelse av at beinet gir etter når du legger vekt på det 

  • Smerter når du går lange turer 

  • Hofte- og lyskesmerter 

Behandling av bekkensmerter og lekkasje 

Hvis du opplever at du har bekkensmerter og plages med lekkasje eller smerter i underlivet er det lurt å oppsøke hjelp. Vi anbefaler at du får sjekket bekkenleddene dine hos en kiropraktor og bekkenbunnen hos en fysioterapeut med spesialkompetanse på bekkenbunn. 


Kiropraktoren vil da kjenne på bekkenleddene dine for å finne ut om de beveger seg som de skal. Dersom det er en låsning der vil du få justert dette. Hos fysioterapeuten vil du få en undersøkelse av bekkenbunnen når du kniper. Hos oss har også fysioterapeutene utstyr til å måle kraften på knipet i bekkenbunn. Dette utstyret heter manometri, og er en liten tampong- lignende ballong som føres inn i skjeden og måler spenningen og hvor sterk du er. Les mer om undersøkelse av bekkenbunnen her.