Lekker du når du trener? Er det i tillegg lenge siden du fødte? Lekkasje ved trening er ikke bare forbehold de som har født. Det er vanlig, og det er plagsomt. Fortvil ikke. Det er hjelp å få! Selvom det er mange år siden du fødte.
Hva er bekkenbunnen?
Bekkenbunnen består av muskulatur som danner gulvet i kroppen vår. Musklenes bakre del danner åpning for endetarmen. Den fremre delen danner åpning for urinrør, samt skjede hos kvinner.
Bekkenbunnsmuskulaturen gir støtte og stabilisering av underlivsorganene og bidrar til kontroll over urin, avføring og luft.
Hosting, nysing, tunge løft, hopping og løping er eksempler på hva som øker belastningen på bekkenbunnsmuskulaturen.
Hva skjer når bekkenbunnen ikke fungerer?
Dersom bekkenbunnen ikke fungerer som den skal, kan det føre til ufrivillig lekkasje av urin, luft og/eller avføring. Noen opplever også nedfall av bekkenorganer.
Lekkasje forekommer ikke kun hos kvinner som er gravide eller har født barn.
Under svangerskap og fødsel settes bekkenbunnsmuskulaturen og bindevevet på strekk, noe som kan svekke bekkenbunnen. Det er ikke uvanlig at kvinner opplever lekkasje og en slags tyngdefølelse i underlivet både under graviditet og etter fødsel.
Det er likevel mange kvinner som opplever lekkasje ved trening, eller i andre situasjoner, til tross for at de ikke har født barn. Dette kan skyldes at bekkenbunnsmuskulaturen er for svak til å holde igjen for den økte belastningen den utsettes for under trening.
Bekkenbunnens viktige rolle ved trening
Ved trening øker belastningen på bekkenbunnen. Da i form av økt buktrykk, som i et tungt løft under styrketrening, eller ved at den må holde imot ved gjentakende «støt» fra underlaget, som ved hopping eller løping.
Vi vet gjennom forskning at det er mange kvinner som lekker når de trener. Særlig ved tung styrketrening og Crossfit, eller i idretter som styrkeløft og vektløfting. Men også ved f.eks. løping og turn.
Det er hjelp å få
Om du er en av de mange kvinnene som opplever lekkasje i forbindelse med trening, så er det viktig å vite at det er hjelp å få. Bekkenbunnsmuskulaturen kan, som annen muskulatur, trenes opp og bli sterkere. Jeg vil anbefale deg å oppsøke hjelp hos en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse, for undersøkelse og vurdering av bekkenbunnens funksjon. Samt få en tilpasset treningsplan for din bekkenbunnsmuskulatur.
Skrevet av Ane Karlsen fysioterapeut avd. Skøyen