Trening etter keisersnitt
Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.
Trening etter keisernsitt
Har du født ved hjelp av keisersnitt? Da er det vanlig å lure på når og hvordan du kan begynne å trene igjen og hva du kan trene. Det finnes ikke et fasitsvar på dette, men det er noen retningslinjer du bør følge.
De første 6-8 ukene handler det om å gjøre kroppen klar for mer aktivitet og trening igjen. Kroppen har vær igjennom et svangerskap og en operasjon, og det er viktig å gi den tid til å hente seg inn igjen. Tenk på den første tiden som en tid for å bli kjent med kroppen din igjen, og som en forberedelse til treningen du ønsker å komme tilbake til. Vær tålmodig!
Pust etter keisersnitt
Særlig den første tiden bør du rette litt ekstra oppmerksomhet til pusten din. Dette da sårsmerte og lite bevegelse kan føre til en mer overfladisk pust. Et eksempel på en pusteøvelse er å legge hendene dine på nedre del av magen, og kjenne at den beveger seg utover når du puster dypt inn. Pust rolig ut og kjenn at magen beveger seg innover. Gjenta dette gjerne opptil 10 ganger. Dype pust kan også fremme generell avspenning i kroppen.
Bevegelse etter keisernsitt
De første ukene handler det mye om å komme i gang med bevegelse. Kortere gå- og trilleturer, som du etter hvert kan øke lengden på. Prøv å unngå de bratteste bakkene med vogn i starten.
Øvelser etter keisersnitt
Operasjonssåret skal ikke utsettes for tung belastning de første seks ukene. En tommelfingerregel er å ikke løfte tyngre enn barnets vekt. Direkte trening av de rette magemusklene, som ved sit-ups-bevegelse, er ikke anbefalt før etter 12 uker. Dette da bindevevshinnen mellom magemusklene har blitt snittet og sydd sammen igjen under keisersnittet.
Øvelser det kan være fint å starte opp med er øvelser for å åpne opp i fremsiden av kroppen, særlig magen. Øvelser for å aktivere og styrke muskulatur på baksiden av kroppen, som rygg- og setemuskulatur. Samt aktiveringsøvelser av magemuskulatur. Husk at du ikke skal kjenne smerte ved utførelse av øvelser.
Bekkenbunnstrening etter keisersnitt
Bekkenbunnstrening er også viktig å utføre i etterkant av keisersnitt. Dette da du gjennom svangerskapet har hatt et økt press på bekkenbunnsmuskulaturen. I tillegg til at bekkenbunnsmuskulaturen blir påvirket av hormonelle endringer.
Individuell tilpasning av trening etter keisersnitt
Det er viktig å huske at alle kropper er forskjellig. Alle har ulikt utgangspunkt og ulike forutsetninger. Det finnes derfor ikke én oppskrift som passer for alle. Type øvelser og antall repetisjoner vil variere fra kvinne til kvinne. Det er viktig med en individuell tilpasning, til din kropp og dine behov. Ta kontakt, så kan vi sammen finne øvelser som passer for akkurat deg!
Skrevet av Ane Karlsen, fysioterapeut Bekken og Barn avd. Skøyen
Hvordan puste deg til et bedre liv
Bedre pust vil gi en vil gi deg en lettere hverdag! Hodepine, stress, smerter i nakken, høye skuldre kan være tegn på at du kan få det bedre ved å sette pusten din litt mer i fokus.
Hvordan du puster påvirker hele deg.
Bedre pust vil gi en vil gi deg en lettere hverdag! Hodepine, stress, smerter i nakken, høye skuldre kan være tegn på at du kan få det bedre ved å sette pusten din litt mer i fokus.
Hva kan være tegn på at du trenger å jobbe med pusten?
at du plutselig får behov for å trekke pusten
at du har vondt i hodet
at du sliter med vondt i nakken
eller har vondt mellom skulderbladene
at du har en kropp som ikke faller til ro på kvelden
at magen din er nervøs
Opplever du noe av dette kan det være tegn på at du kan få det bedre ved å jobbe med pustemønsteret ditt.
Du trenger pusten for å leve.
Pusten din er som mat til cellene. Du er avhengig av at pusten din leverer næringen til cellene dine. Når cellene dine får næring, har resten av kroppen din det bedre.
Pusten er en automatisk funksjon i kroppen, med den er også viljestyrt. Pusten din påvirkes av spenninger og stress i kroppen og livet.
Puster du godt?
Her ser du hvordan pusten din beveger ribbekassen og hvordan pustemuskelen hjelper deg å puste.
Prøv denne øvelsen:
Start med å holde hendene rett under bh kanten. Dersom du er en mann, så kan du holde hendene dine rett under der brystmuskelen din stopper.
Trykk lett inn som om du har en ballong mellom hendene,
Pust inn gjennom nesen. Det skal kjenne ut som om du puster helt ned i hendene dine, som fremdeles holder rundt brystkassen. Det kan gjerne ta noen pusterunder før hodet og kropp samarbeider. Ikke gi opp, du klarer det!
Slipp pusten ut gjennom munnen sakte. La den sige ut som om du har en ballong som du slipper taket i.
Gjenta 5 ganger.
Dersom du begynner å se stjerner eller blir litt lett i hodet så er dette helt normalt. Bare ta en liten pause før du tar en ny runde.
Når skal du gjøre øvelsen?
Gjør gjerne øvelsen når du kjenner at stresset gjør at skuldrene begynner å krype opp mot ørene.
Eller som en god start på dagen!
Eller, for å roe deg ned når du har lagt deg ned for å sove.
Det kan kjennes veldig forskjellig å gjøre øvelsen liggende på rygg, når du sitter eller når du står. Det kan være at du synes det er best å starte ryggliggende med øvelsen, får du gjør den sittende og stående.
Lek med øvelsen! Kanskje blir øvelsen favoritten blir på bussen hjem fra jobb? Kanskje du får en ekstra god start på dagen når du våkner tidlig av barn og dere har en liten kosestund i sofaen om morgenen?
Ekstra tips:
Når du begynner å bli en racer på innpust og utpust, kan du legge til noen gode utfordringer.
slipp kjeven
slipp nakken
slipp skuldrene
slipp mellom skulderbladene
slipp mellom øyenbrynene
slipp i magen
slipp hendene
slipp knærne
Denne pusten er det mange som også kaller en “diafragmatisk pust.”
Synes du øvelsene er vanskelige? Merker du plutselig at du har holdt pusten og må ta et ekstra dypt pustedrag? Gjesper du ofte uten at du er trøtt? Da kan det godt hende at du trenger en time hos en osteopat. Vi er spesielt opptatt av å løsne opp i spenninger i alle musklene som du trenger for å puste godt.
Vi hjelper deg så gjerne!
Bedre pust =bedre liv.
Skrevet av osteopat Irina Sofie Johansson avd. Skøyen
Bestill time for en undersøkelse
Hvorfor jeg ble massasjeterapeut
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Janne Legreid er opprinnelig fra Bergen
Min personlige erfaring er at berøring er den sterkeste terapiformen som er.
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Det var mange år med ilende spenningshodepine som kom i tenårene, og mye fravær fra skolen pga dette. Etter mange legebesøk og medisiner som jeg fikk muskelkramper av, var det ingen bedring. Etterhvert når min mor tok meg med til en veldig flink kiropraktor, som også masserte mellom justeringene begynte det endelig å bli færre dager med hodepine.
Når jeg ble eldre og oppsøkte massasje jevnlig så kjente jeg meg mye sterkere mentalt og ikke minst fysisk. Bevisstheten over min egen kropp og følelsen av å lande i seg selv skapte en balanse som jeg mener er nødvendig for en mer behagelig hverdag. Da forstod jeg enda mer av sammenhengen mellom mental og fysisk helse.
Lenge trodde jeg at berøring bare var en «positiv distraksjon», før jeg i det hele tatt skjønte hva som egentlig skjedde i kroppen.
Siden massasje er naturlig smertelindrende og ikke minst skiller ut lykkehormonet oxytocin og reduserer utskilling av stresshormonet kortisol, så vil jeg selv påstå at det er blant annet den beste naturlige antidepressiva.
Psykisk stress er noe vi alle kjenner på i løpet av livet, og mange har fysiske plager og problemer av nettopp denne årsaken i hverdagen. Spenningshodepine og muskelsmerter som kommer av muskelspenninger er to av de mest sette årsakene til hvorfor man oppsøker massasje og er oftest stressrelatert.
Da er avspenning og triggerpunktbehandling det jeg ser er veldig effektivt, og selv har personlig erfaring fra.
Janne Legreid er massasjeterapeut på Bekken og Barn avd. Skøyen
Ingenting er bedre enn å se lettelsen til de som blir bedre etter behandling, det gir meg en så stor motivasjon og glede i hverdagen og kunne få hjelpe andre slik jeg engang trengte når jeg ikke visste hvor eller hva som skulle være løsningen.
Skrevet at Janne Legreid, massasjeterapeut, avd. Skøyen
Barselstårer
Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.
Barseltårer er helt normalt og vanlig
Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.
Jeg burde være glad, men følte meg plutselig ikke som meg selv. Det store ansvaret, sammen med den gigantiske kjærligheten for vår lille gjorde rett og slett for at det ble for mange følelser på en gang. Da jeg satt der og gråt kom jordmoren tilbake og sa “åh, der har barseltårene kommet ja’”, det ordet hadde jeg aldri hørt før.
Hva er egentlig barseltårer?
Barseltårer eller ‘baby blues’ er en helt vanlig tilstand mange mødre opplever 2-4 dager etter fødsel.
Rett etter fødselen føler mange mødre seg glad og oppspillt. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner, i tillegg vil mange produsere adrenalin rett etter fødselen.
Men så kommer nedturen. Etter 2-4 dager kan den glade og energiske følelsen gjøre plass til en ny, emosjonell følelse, som betyr at barseltårene har kommet. Man kan føle seg deprimert og lett ta til tårer for ting man vanligvis aldri ville ha grått av. Det kan oppstår´ når som helst på dagen og man kan gå fra å være glad det ene øyeblikket til hylgråt i det neste.
Selvom det heter barseltårer trenger det ikke alltid å gi seg i uttrykk som gråt. Noen vil bare føle seg litt nedstemt eller irritert, mens andre kjenner det ganske dypt.
Hormoner som var livsviktig for babyen i graviditeten, faller rask av etter fødselen, når baby og morkake har forlatt kroppen din. En kombinasjon av hormonforandring, overveldende følelse og søvnløshet er noen av ingrediensene til barseltårer.
Hvor lenge varer barseltårer?
For noen varer barseltårer bare i noen dager, for noen litt lengre og opp til ca 2 uker. Hvis du eller dine nærmeste merker at de nedstemte følelsene blir verre eller ikke blir borte over tid, er det viktig å søke hjelp. Du kan oppsøke lege, jordmor eller helsesykepleier hvis du er bekymret.
Noen symptomer på fødselsdepresjon er:
manglende energi og miste interessen for alt som skjer rundt deg/livet.
ha vanskelig for å kjenne glede over noe, også slikt som man tidligere likte.
følelse av ikke å orke å ta hånd om seg selv eller barnet.
ha vanskelig for å sovne, sove dårlig/urolig.
ha tilbakevendende panikk, kjenne mye sinne eller ha angst.
være redd for å skade seg selv eller babyen.
Noen tips til barseltiden
Sov når babyen sover. Siden nettene ofte er kortere en før dere ble foreldre er det viktig å hente inn litt søvn på dagen slik at du føler deg så utvilt som mulig.
Be besøket pent til å dra hjem når du trenger å hvile. Det er lov å si at du er sliten og vil hvile.
Spis og drikk godt. Det er smart å allerede lage litt mat i graviditeten og fryse det ned. Eller kanskje du har en partner som kan lage noe godt til deg.
Ikke forvent for mye av deg selv og ‘go with the flow’.
Min tid med barseltårer varte i litt over 2 uker, begge gangene jeg ble mamma. Men de ble borte og jeg ble meg selv igjen!
Skrevet av Charlotte Kessels, massasjeterapeut avd. Storo.
Andre blogger skrevet at Charlotte:
Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass!
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Vondt i halebeinet kan kjennes ut som vondt i rumpa
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Hva er egentlig halebeinet?
Halebeinet, også kalt coccyx er den nederste delen av ryggsøylen. Beinet er trekantformet og består av flere små sammensatte segmenter. På beinet sitter det festet ligamenter og muskler. Flere av disse musklene er en del av bekkenbunnen. Selv om halebeinet er et lite bein har den flere viktige funksjoner. Ved siden av å være et festepunkt for flere muskler og ligamenter har det sammen med sitteknutene en vektbærende funksjon når vi sitter. Halebeinet skal også kunne bevege seg. Vinkelen på halebeinet skal for eksempel kunne endre seg når vi går fra stående til sittende eller under en fødsel. Endret bevegelighet i halebeinet kan derfor påvirke omliggende strukturer og gi smerte.
Coccygodynia, smerte i halebeinet
Faktisk har det seg slik at det er fem ganger mer sannsynlig for kvinner å få halebeinssmerter enn menn. De aller vanligste årsakene til halebeinssmerter er traume, som fall på halebeinet, fødsel, overbelasting og langvarig, repeterende sitting på hardt underlag. Fall på halebeinet og fødsel kan også føre til brudd eller skade i halebeinet. Den klassiske presentasjonen ved halebeinssmerter er smerte i og rundt halebeinet. Smerten trigges i tillegg gjerne av visse bevegelser. Her er noen eksempler på de vanligste forverrende faktorene:
Smerter forverres ofte ved langvarig sitting
Bakoverlent sittestilling
Ligge på hardt underlag med trykk mot halebeinet
Stå lenge
Reise seg fra sittende til stående
Noen opplever også smerte ved samleie og toalettbesøk/forstoppelse.
Hva kan jeg gjøre hvis jeg har vondt?
Her er noen gode råd til deg med halebeinssmerter:
Avlaste halebeinet ved å sitte på mykere underlag eller spesialpute
Reise deg oftere slik at du ikke blir sittende for lenge av gangen
Sitte noe mer fremoverlent
Tøyeøvelser av blant annet setemuskler kan bidra
I tillegg kan behandling være til god hjelp ved smerter i halebeinet. For å få et helhetlig bilde av deg og dine plager undersøkes hele kroppen slik at du kan få rett behandling. På Bekken og barn har vi terapeuter med god kunnskap om behandling av halebeinssmerter!
Skrevet av Michelle Echarti-Bøch, osteopat avd. Storo
Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid?
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
Ved å behandle plager og ubalanser på et tidlig stadium for den gravide, fremmes optimal helse gjennom svangerskapet, samt at muligheten for en naturlig fødsel til termindato økes dersom det er ønskelig for den gravide.
Nedenfor kan du lese hva akupunkturbehandling kan bidra med i svangerskapet.
Fødselsforberedende akupunktur
Fødselsforberedende akupunktur, også kalt modningsakupunktur kan starte allerede fra uke 36, og kan bidra til at fødselen kommer i gang rundt termindato slik at overtid unngås. Fordelen med fødselsforberedende akupunktur er at man kan unngå bruk av kjemiske medikamenter, og da heller la kroppens eget hormonsystem forberede å sette i gang fødselen når den er klar. Forskning på feltet indikerer at kvinner som har gått til fødselsforberedende akupunktur opplever kortere tid i fødsel, mindre smerter og mer kontroll over riene sine.
Ved fødselsforberedende akupunktur jobbes det mot at den gravide føler seg klar både mentalt og fysisk til fødselen, og individuelle plager og utfordringer slik som hodepine, uro, søvn, tette bihuler, ødemer og bekken og symfysesmerter vil også være et viktig fokus i akupunkturbehandlingen dersom det er behov for det. Det er mange kvinner som derfor oppsøker slik behandling også før uke 36 for å jobbe med andre plager i tillegg til modningen.
Svangerskapskvalme
Akupunktur kan være effektivt for å redusere både alvorlighetsgraden og forekomsten av halsbrann, kvalme og oppkast i svangerskapets tidlige og senere faser.
Smerter
Muskelplager slik som eksempelvis; ryggsmerter, isjias- og symfysesmerte, hodepine, migrene, samt ødemer og carpal tunnel syndrom er vanlig i svangerskapet og kan bli betydelig redusert med muskulær akupunkturbehandling.
Seteleie og babyens posisjon
Akupunktur kan ha en effekt på å snu babyer som ligger i seteleie. Ideell behandling er i uke 34-37 i svangerskapet, Akupunkturbehandling vil også kunne hjelpe dersom babyen ikke ligger i optimal posisjon før fødsel.
Blodtrykk
Akupunktur kan ha en viktig rolle i å hjelpe til å redusere høyt blodtrykk i svangerskapet, spesielt hvis behandlingen blir påbegynt tidlig.
Mors emosjoner knyttet til fødselen
Av andre positive erfaringer med akupunktur på gravide kan nevnes en forbedret søvn, og gravide som er urolige og engstelige før fødselen blir ofte mer rolige og trygge. I slike tilfeller blir akupunkturbehandlingen ofte kombinert med terapeutisk eller informativ samtale ut ifra hva den individuelle klienten har behov for.
Etter fødsel
Akupunktur kan fremme mors helse også etter fødsel. Akupunkturbehandling kan bedre plager slik som sårtilheling og reparasjon av arrvev, postnatal depresjon, hormonelle ubalanser og urininkontinens.
Melkeproduksjon og brystbetennelse
Melkeproduksjonenen kan økes ved hjelp av akupunkturbehandling dersom man opplever vanskeligheter etter fødsel. Akupunktur kan også være effektivt mot brystbetennelse.
Ønsker du mer informasjon om akupunktur og hva akupunktur kan gjøre for deg i ditt svangerskap, ta gjerne kontakt med Bekken og Barn.
Skrevet av Pia Hvaal, Akupunktør, svangerskapsterapeut, par og familieterapeut. Avdeling Bekken og Barn Storo.
Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.
Hjernen styrer kroppens bevegelser
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.
Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?
Litt som å gå til jevnlig til tannlegen, velger omtrent halvparten av alle kiropraktorpasienter å fortsette med jevnlig vedlikehold av ryggen.
Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.
Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?
Å ta vare på helsen din sånn at du ikke blir syk, er de fleste enige om at gir god mening. Har du opplevd å bli syk etter en periode hvor du er sliten fordi du har presset deg selv for hardt?
Ryggsøylen din kan også bli sliten, gjerne lenge før du begynner å kjenne at det gjør vondt. Du er mer utsatt for ryggskader dersom hjernen din ikke sender hensiktsmessig informasjon til kjernemuskulaturen, viser forskning.
Kjernemuskulaturen
Disse musklene er de som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Kjernemuskulaturen er viktig for at ryggen skal være sterk, stabil og tåle alle små og store belastninger som den utsettes for hver dag.
Mangler du stabilitet i kjernemuskulaturen blir det som om ryggen din kan få “mini whiplashskader” når du beveger deg rundt eller løfter en arm.
Dette gjør at du plutselig kan få en kjempe kink etter at du bøyd deg ned for å knytte skolissene og kjernemuskulaturen går inn i en spastisk reaksjon.
For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere og du er mindre utsatt for skader.
Kinken og smertene kommer ikke ut av det blå, men har utviklet seg over over tid uten at du har visst om det.
Det blir som når det siste strået som brekker kamelens rygg.
Stress over tid
Livets stress, som å sitte for mange timer foran en liten skjerm å jobbe, å takle en syk mor som du er så glad i, eller uke på uke med for lite søvn fordi du har en 1-åring som ikke sover, bygger seg opp i kroppen over tid.
Fordi stress påvirker hvordan hjernen din kommuniserer med kjernemuskulaturen, kan det plutselig oppstå smerte selv om du kun gjorde en bitteliten bevegelse, selv om dette er noe du faktisk gjør hver eneste dag.
Eksempelvis kan det å plukke opp en leke fra gulvet være det siste halmstrået som skal til for at vekten blir for mye til slutt for kamelens rygg.
Vedlikeholdsbehandling er på en måte å ta bort halmstrå fra ryggen din, sånn at du kan tåle vekten av flere uten at ryggen knekker sammen.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen
Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening -les mer om dette her.
Forebygger vedlikeholdsbehandling?
Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.
Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.
Det tok tre år med kroniske bekkensmerter før Fiona til slutt oppsøkte kiropraktor. Hun fikk justert opp det stive låste bekkenet sitt og begynte å gjøre øvelser som fysioteraputen viste henne. Endelig nådde hun målet hennes som var å gå lange turer på fjellet uten å få vondt.
Etter to måneder kommer smertene tilbake etter en lang dag på jobb. Hun får på nytt et par behandlinger, og er alt bra igjen.
Det går tre nye måneder hvor hun får vondt etter å ha flyttet kjøkkenstolen som hun har gjort på samme måte i en årrekke uten problemer. Fiona begynner å bli lei, heldigvis hjelper behandling nok en gang.
“Blir jeg aldri bra?” Sukker Fiona frustrert til kiropraktoren sin.
“Hva med å prøve en ny strategi?” spør kiropraktoren. Det vil Fiona. I stedet for å vente på at bekkensmertene kommer tilbake, går hun til jevnlig behandling med et intervall mellom 3-6 uker. Plutselig har et år gått uten at hun har hatt noen store tilbakefall. Kan vedlikeholdsbehandling være forebyggende for flere?
Mange grunner for å oppsøke kiropraktor.
Visste du at ca halvparten av alle kiropraktor pasienter får behandling bare fordi de ønsker å ivareta egen helse og følelsen av å ha det bra?
Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?
Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.
Hva sier forskning om vedlikeholdsbehandling?
Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening
Et studie publisert av forskere fra Sverige i 2018 viste fordelene ved vedlikeholdsbehandling.
Forskerne følger en gruppe på litt over 300 pasienter med korsryggsmerter. Pasientene gikk til 40 forskjellige kiropraktorer i Sverige. Pasienter som responderte bra på behandlingen fikk være med i studiet.
Studiet fra Sverige
Når pasienten som var med i studiet, fikk de som var med i den ene gruppen beskjed om å ringe dersom smertene kom tilbake.
Pasienten i den andre gruppen fikk tilbud om å komme til kontrolltime alt mellom 1-3 måneder som følge av behandlerens anbefalinger.
Forskerne forskerne var mest interessert i var antall plagsomme smertedager, og fulgte opp pasientene et helt år.
I snitt 13 dager mindre med smerter
Forskeren fant at pasientene som kom til vedlikeholdsbehandling i snitt hadde 13 færre dager med plagsomme smerter enn de som ringte kiropraktoren når de fikk vondt.
-Hva koster det med ca 2 uker færre uker i året med plagsomme smerter dager?
Gruppen som fikk regelmessig vedlikeholdsbehandling hadde i snitt 2 behandler mer enn gruppen som ringte når de hadde vondt.
Begrensninger
Studiet hadde selvfølgelig visse begrensninger. Kiropraktorene bel fortalt at i dette studiet skulle de ikke tilby mer behandling med kortere mellomrom enn en gang i måneden selv om de trodde de trengte det. Det kan hende at noen i gruppen ville hatt bedre effekt av behandling litt hyppigere.
30 dager færre med plagsomme smerter= 1 mnd mindre med plagsomme smertedager
De samme forskerne brukte samme data i et nytt studie for å se nærmere på om psykiske faktorer hos pasientene spilte noen rolle når det kom til reduksjon i antall dager med plagsomme smerter, faktorer som man allerede vet har en større risiko for ryggsmerter.
Hos pasienter som blant annet var engstelige, redde for smertene, eller følte at de ikke hadde noen måter å kontrollere de på, hadde aller best effekt av vedlikeholdsbehandling. De opplevde i gjennomsnitt 30 dager færre dager med plagsomme smerter i løpet av et år!
Viktigheten av god funksjon
Disse studiene viser at hvor viktig det er at du fortsetter å ha en ryggsøyle som fungerer bra selv om du ikke har smerter eller symptomer.
Dersom du har hatt god hjelp av kiropraktor, men har smerter og plager som kommer tilbake, bør du vurdere vedlikeholdsbehandling.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen
LES MER:
Trening etter fødsel, når kan jeg begynne?
Dessverre er det ingen fasitsvar på dette, derfor er det lurt å ta kontakt med en fysioterapeut dersom du er i tvil. Det kjedelige svaret er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter en fødsel helt ufarlig.
Dessverre er det ingen fasitsvar på dette, derfor er det lurt å ta kontakt med en fysioterapeut dersom du er i tvil. Det kjedelige svaret er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter en fødsel helt ufarlig.
Når jeg som fysioterapeut skal gi gode råd om når du kan begynne å trene etter fødsel, er det flere ting som må sees på. Hvor raskt du kommer i gang med trening etter fødsel og hvor hardt du kan trene, er blant annet avhengig av hvordan graviditeten har vært i tilegg til hvor treningsvant kroppen din er fra tidligere.
1. Treningserfaring før fødsel
Så vidt vi vet i dag, er det lite sammenheng mellom bekkenleddsmerter under graviditet og tidligere treningsform. En studie fra NIH viste at gravide idrettsutøvere ikke har mindre bekkenleddsplager enn andre kvinner.
Det betyr at Jenny som har trent lite kan ha et svangerskap uten vondter, mens gravide, topptrente Ellen kan ha smerter i bekkenet eller andre deler av kroppen.
Likevel er det viktig å se på hva og hvor mye du har trent tidligere, når vi skal gi råd om trening etter fødsel.
Generelle råd er at dersom man ikke har trent noe særlig før eller under graviditeten, bør treningsform og intensitet økes rolig og kontrollert for å forebygge at ikke treningen gir plager.
2. Hvor langt tid har det gått siden fødsel
Uavhengig av om du har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt er det viktig å huske at kroppen trenger tid til å gro.
Livmor og bekkenbunnsmuskulatur må få tid til å trekke seg sammen til sin normale form og lengde. Livmoren bruker omtrent 6 uker på renselsesprosessen, og 12 uker på å gå tilbake til original størrelse.
Bekkenbunnsmuskulaturen bruker vanligvis ca. 6-8 uker på å gro, men denne tiden vil naturligvis være avhengig av hvordan selve muskulaturen ble påvirket under fødsel.
3. Lekkasje etter fødsel
Musklene som ligger rundt vagina, urinrør og anal kalles bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskelgruppen strekker seg fra halebeinet bak og til symfysen foran. Under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen strekke seg opp mot tre ganger sin hvilelengde.
Etter fødselen må bekkenbunnsmuskulaturen få tid til å trekke seg sammen. For noen vil den gå tilbake til sin originale form relativt fort etter fødsel, og vil tåle normalt bukpress som oppstår ved for eksempel løping eller hopping.
For andre kan bekkenbunnsmuskulaturen trekke seg sammen, men ikke være sterk nok til å holde igjen ved økt bukpress. Da kan enkelte oppleve lekkasje av urin, avføring eller luft. En god indikator for å vurdere om du starter for tidlig med trening, er om du lekker. Dette kan være et tegn på at bekkenbunnen ikke er sterk nok.
4. Magemuskler
Under graviditeten blir både de rette magemusklene (M. Rectus abdominis) og de skrå magemusklene (M. Transversus abdominis) kraftig strukket for å gjøre plass til en voksende mage.
Delte magemuskler, også kalt diastasis recti, er når avstanden mellom de rette magemusklene er mer enn 2 fingerbredder opp til ett år etter fødsel.
Hos de aller fleste vil denne avstanden trekke seg tilbake etter 6-8 uker. Selv om magemusklene trekker seg tilbake til sin originale form, er det svært vanlig å få en svekket styrke i de dype, stabiliserende magemusklene, også kjent som kjernemuskulaturen.
Dette kan medføre ubehag og smerter i korsryggen, og evt bekkenområdet. Det kan også være en disponerende faktor for at bekkenleddsmertene som oppstod under graviditet, vedvarer etter fødsel.
Derfor kan det for noen være hensiktsmessig å få en kontroll av magemusklene før man setter i gang med annen aktivitet og trening. Dette er også avhengig av smertesituasjon både før og etter fødsel, og er som alt annet; veldig individuelt.
Så, når kan jeg starte å trene etter jeg har født? Det finner vi ut sammen!
Når du kommer til oss sjekker jeg både magemuskler, bekkenets bevegelse og muskulaturen omkring bekken/sete-området. Deretter legger vi en plan sammen for hvordan du best mulig kan komme tilbake til den treningen du liker aller best.
Skrevet av: Astrid Kolstad, avd. Storo
Siste blogginnlegg
-
februar 2025
- 6. feb. 2025 Isjias – Når smerten stråler og livet stopper opp! 6. feb. 2025
- 5. feb. 2025 Hvordan påvirker menstruasjonssyklus trening, og hva kan du gjøre med det? 5. feb. 2025
-
januar 2025
- 4. jan. 2025 Verdens beste vane? 4. jan. 2025
-
desember 2024
- 13. des. 2024 Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen 13. des. 2024
- 12. des. 2024 Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg 12. des. 2024
- 2. des. 2024 Alt du trenger å vite om skoliose hos barn og ungdom 2. des. 2024
-
november 2024
- 14. nov. 2024 5 tips for en morsommere permisjonstid 14. nov. 2024
-
oktober 2024
- 29. okt. 2024 Vondt i halebenet? 29. okt. 2024
-
september 2024
- 4. sep. 2024 Når barnet ditt går med tærne innover – Hva kan du gjøre? 4. sep. 2024
-
mai 2024
- 16. mai 2024 Luft i magen, gråt og uro. Kan kiropraktikk hjelpe? 16. mai 2024
-
mars 2024
- 23. mars 2024 Bekkenbunnen og overgangsalder 23. mars 2024
-
februar 2024
- 6. feb. 2024 Bruk menstruasjonssyklusen til din fordel 6. feb. 2024
-
januar 2024
- 17. jan. 2024 Kom igang med løping etter fødsel 17. jan. 2024
-
desember 2023
- 22. des. 2023 Massasje av bekkenbunnen kan forebygge fødselsrift og klipp 22. des. 2023
- 22. des. 2023 Endelig kan du få lymfemassasje på Bekken og Barn, avdeling Skøyen! 22. des. 2023
- 6. des. 2023 Plager etter klipp eller fødselsrift? 6. des. 2023
-
november 2023
- 10. nov. 2023 Delte magemuskler 10. nov. 2023
-
oktober 2023
- 19. okt. 2023 Hvordan trene bekkenbunnen? 19. okt. 2023
- 4. okt. 2023 Hvorfor trene bekkenbunnen? 4. okt. 2023
-
september 2023
- 21. sep. 2023 Har barnet ditt vondt i kneet? 21. sep. 2023
- 15. sep. 2023 Styrkemåling av bekkenbunnen 15. sep. 2023
-
august 2023
- 30. aug. 2023 Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? 30. aug. 2023
-
juni 2023
- 28. juni 2023 Opptrening etter fødselsrift grad 3 og 4 - hvordan kan fysioterapi hjelpe? 28. juni 2023
- 15. juni 2023 Gravidmassasje er bra for både mor og baby 15. juni 2023
- 5. juni 2023 7 tips til deg som har barn med hodepine 5. juni 2023
-
mai 2023
- 10. mai 2023 Endometriose - Når livmorvev finner en uønsket destinasjon 10. mai 2023
-
mars 2023
- 20. mars 2023 Akupunktur mot pollenallergi - En effektiv behandlingsform uten bivirkninger! 20. mars 2023
- 14. mars 2023 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen. 14. mars 2023
- 3. mars 2023 Gravid og vondt mellom skulderbladene 3. mars 2023
-
februar 2023
- 28. feb. 2023 Babybæsj - Hva betyr fargen? 28. feb. 2023
-
desember 2022
- 13. des. 2022 Hvordan bruker jeg bbhugme? 13. des. 2022
- 12. des. 2022 Kan jeg gjøre knebøy når jeg er gravid? 12. des. 2022
-
januar 2022
- 28. jan. 2022 Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt? 28. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Når kan jeg løpe etter fødselen? 27. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Hva er ammegikt? 27. jan. 2022
- 25. jan. 2022 Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen? 25. jan. 2022
- 24. jan. 2022 Opplever du lekkasje ved trening? 24. jan. 2022
- 21. jan. 2022 Hvordan gi deg selv et pusterom 21. jan. 2022
- 19. jan. 2022 7 tips for styrketrening når du er gravid 19. jan. 2022
- 18. jan. 2022 Skal vi danse nå?! 18. jan. 2022
- 17. jan. 2022 Ammeproblemer og stramt tungebånd 17. jan. 2022
- 14. jan. 2022 Gravid og halsbrann 14. jan. 2022
- 13. jan. 2022 Gravid og vondt i ryggen 13. jan. 2022
- 12. jan. 2022 Trening etter keisersnitt 12. jan. 2022
- 11. jan. 2022 Sengevæting- hva kan hjelpe? 11. jan. 2022
- 10. jan. 2022 Derfor må vi bevare ABC klinikken! 10. jan. 2022
- 7. jan. 2022 Hvordan puste deg til et bedre liv 7. jan. 2022
- 6. jan. 2022 Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel 6. jan. 2022
- 5. jan. 2022 Bekkenskolen 2022 5. jan. 2022
- 4. jan. 2022 Akupunktur og kroniske smerter 4. jan. 2022
- 3. jan. 2022 Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? 3. jan. 2022
-
juli 2020
- 6. juli 2020 Hva er en doula? 6. juli 2020
- 3. juli 2020 Kosmetisk Akupunktur 3. juli 2020
- 2. juli 2020 7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester 2. juli 2020
- 1. juli 2020 Å FØLGE MAGEFØLELSEN 1. juli 2020
-
juni 2020
- 30. juni 2020 Naturlig smertelindring under fødsel 30. juni 2020
- 29. juni 2020 Hvorfor jeg ble massasjeterapeut 29. juni 2020
- 26. juni 2020 Barselstårer 26. juni 2020
- 25. juni 2020 Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass! 25. juni 2020
- 24. juni 2020 Graviditet og isjias 24. juni 2020
- 23. juni 2020 Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? 23. juni 2020
- 22. juni 2020 Bæreseler og bæresjal! 22. juni 2020
- 19. juni 2020 Stramt tungebånd: Hva er Body Work? 19. juni 2020
- 17. juni 2020 Har du hørt om «Modningsakupunktur»? 17. juni 2020
- 16. juni 2020 10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene 16. juni 2020
- 15. juni 2020 Tågange hos barn 15. juni 2020
- 12. juni 2020 Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete? 12. juni 2020
- 11. juni 2020 Er det farlig å trene når jeg er gravid? 11. juni 2020
- 10. juni 2020 Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform 10. juni 2020
- 9. juni 2020 Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste 9. juni 2020
- 8. juni 2020 Behandling av voksesmerter 8. juni 2020
- 5. juni 2020 Fordeler ved gravidmassasje 5. juni 2020
- 4. juni 2020 Gravid, seteleie og "Websters-teknikk" 4. juni 2020
- 3. juni 2020 Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling 3. juni 2020
- 2. juni 2020 Etter et benbrudd og krykkebruk 2. juni 2020
- 1. juni 2020 Forebygger vedlikeholdsbehandling? 1. juni 2020
-
mai 2020
- 29. mai 2020 Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre? 29. mai 2020
- 28. mai 2020 Trening etter fødsel, når kan jeg begynne? 28. mai 2020
- 27. mai 2020 25 år med vonde bekken, og barn 27. mai 2020
- 26. mai 2020 Nyhet: Gavekort via nettsidene våre 26. mai 2020
- 25. mai 2020 Trampoline, hva bør jeg tenkte på? 25. mai 2020
- 22. mai 2020 Vondt i underlivet 22. mai 2020
-
mars 2020
- 28. mars 2020 Min nye hverdag på legevakten 28. mars 2020
- 4. mars 2020 Gravid og vondt i rumpa 4. mars 2020
- 3. mars 2020 Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet 3. mars 2020
- 2. mars 2020 En god morgenrutine i en unormal hverdag 2. mars 2020
-
februar 2020
- 24. feb. 2020 Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig! 24. feb. 2020
- 21. feb. 2020 Hva gjør jeg når barnet mitt har en favorittside? 21. feb. 2020
- 20. feb. 2020 Hvordan lage en ammeplan? 20. feb. 2020
- 19. feb. 2020 Se meg, trygg meg! 19. feb. 2020
- 18. feb. 2020 Har det klikket helt for deg? 18. feb. 2020
- 17. feb. 2020 Alt for ungen 17. feb. 2020
- 14. feb. 2020 Hjelp, jeg har delte magemuskler! 14. feb. 2020
- 13. feb. 2020 Et godt svangerskap er en god start på livet! 13. feb. 2020
- 12. feb. 2020 Tisser du på deg? 12. feb. 2020
- 11. feb. 2020 Visste du at det aller viktigste i barneoppdragelsen er empati? 11. feb. 2020
- 10. feb. 2020 Hvorfor bør babyen ligge på magen? 10. feb. 2020
- 3. feb. 2020 Gravid og vondt i hodet? 3. feb. 2020
-
januar 2020
- 31. jan. 2020 Kan stress rundt økonomi føre til vondt i rygg og nakke? 31. jan. 2020
- 30. jan. 2020 Har barnet mitt refluks? 30. jan. 2020
- 29. jan. 2020 Trening etter fødsel, hvor og når starter jeg? 29. jan. 2020
- 28. jan. 2020 Kan flat rumpe gi vond rygg? 28. jan. 2020
- 27. jan. 2020 4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje 27. jan. 2020
- 24. jan. 2020 Vondt i kneet er ikke alltid voksesmerter 24. jan. 2020
- 23. jan. 2020 5 råd for å forebygge plager når du er gravid 23. jan. 2020
- 22. jan. 2020 Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm 22. jan. 2020
- 21. jan. 2020 Gravid og vondt i tissen 21. jan. 2020
- 20. jan. 2020 Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? 20. jan. 2020
- 17. jan. 2020 Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren 17. jan. 2020
- 15. jan. 2020 Behandling kan redusere gråt hos urolige babyer 15. jan. 2020
- 14. jan. 2020 Muskel- og skjelettplager hos babyer med stramt tungebånd 14. jan. 2020
- 13. jan. 2020 Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017" 13. jan. 2020
- 10. jan. 2020 Favorittside og skjeve hoder 10. jan. 2020
- 9. jan. 2020 Hvorfor kommer plagene mine tilbake? 9. jan. 2020
- 8. jan. 2020 Har du vondt i halebeinet? 8. jan. 2020
- 7. jan. 2020 Primærreflekser 7. jan. 2020
- 6. jan. 2020 Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning? 6. jan. 2020
- 3. jan. 2020 I begynnelsen er kroppen 3. jan. 2020
- 2. jan. 2020 Merket for god design til "bbhugme" puten 2. jan. 2020
- 1. jan. 2020 Bekken og Barns Historie 1. jan. 2020