Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Nettkurs, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Bilde fra en av de 7 modulene og 54 leksjonene som du får tilgang til i kurset.

Det kommer heldigvis noe godt ut av de fleste kriser. Det å måtte stenge klinikken på grunn av koronakrisen, har gitt meg den tiden til overs for å ferdigstille et prosjekt jeg har jobbet med i flere år. Derfor gleder jeg meg over at Bekken og Barn endelig kan lansere nettkurset “Gravid og vondt i bekkenet”.

Fordi jeg har voksne barn har jeg hatt anledning til å sitte foran skjermen tre strake uker for å bli ferdig med kurset. Jeg har et oppriktig ønske om å hjelpe deg som er gravid. Et godt svangerskap er en god start på livet. Nå har vi muligheten til å nå ut til deg som er gravid og har vondt i bekkenet på en helt ny måte. Jeg håper du har like god nytte av å rådene og tipsene i kurset, som jeg har hatt glede av å jobbe frem materialet.

Hvorfor lage et helt kurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet?

Er du gravid, er sjansen for at du skal få ditt aller første møte med ryggplager stor. Har du slitt med rygg, nakke eller tidligere så er det stor sannsynlighet for at du er redd for hva som kommer til skje med plagene dine i svangerskapet.

Første møte med ryggplager

Nettopp fordi mange kvinner har sitt aller første ”møte med ryggen i svangerskapet”, er informasjonen man får eller kunnskapen man allerede har tilegnet seg om ryggen så viktig.

Er det ingenting å gjøre?

Det er vanlig å høre: ”Det er bare å holde ut, smertene forsvinner med en gang du har født. ” eller ”Det er ingenting du kan gjøre selv, og det er ingen behandling som hjelper mot bekkenplager. Du må bare ta det helt med ro.” Disse rådene er lite hensiktsmessige, og de er heller ikke riktige. Det finnes behandling og hjelp for deg som har vondt, som ønsker å stå i jobb så lenge som mulig, og ikke minst ha en best mulig livskvalitet i svangerskapet.

Mitt hvorfor

Hva er det egentlig som gjør jeg at brenner så intenst for bekken og ryggplager? Mitt store ”hvorfor” er livskvalitet. Jeg brenner for livskvaliteten til gravide, ikke bare fordi det påvirker barnet som vokser i magen. Smerter og dårlig funksjon i rygg, bekken, muskler, ledd og nervesystem, påvirker søvnkvalitet, arbeidskapasitet, livsglede og de fleste aspekter av livet vårt. Ikke bare for deg som sliter med smerter, men til de rundt som ektefeller, arbeidskolleger og barn.

Basert på 24 år som kiropraktor

Dette kurset er basert på erfaringer etter å ha jobbet i over 24 år som kliniker. De siste 13 årene har jeg jobbet i og drevet en tverrfaglig klinikk hvor kiropraktorer, fysioterapeuter, akupunktører, massører, osteopater og jordmødre som jobber sammen for livskvaliteten til gravide og barn. I tillegg har jeg sett på internasjonale trender og forskning om plagene som disse gruppene søker til hjelp for. Jeg skrev også masteroppgaven min om rygg og bekkensmerter i graviditeten.

Råd og tips

I dette kurset får du råd og veiledning for å ha nok kunnskap til å vite hva du skal gjøre når du møter ryggen i graviditeten.

God hjelp av kolleger

Jeg har fått hjelp av mine kolleger fysioterapeut Marina Nedovic, mensendieck fysioterapeut Tove Villumstad til å lage illustrative videoer til noen av modulene. Kollega Helene Mejdell har vært "pasientmodell” i flere av videoene.

Flere kurs kommer!

Dette er det første av flere kurs fremover fra oss i Bekken og Barn. Gi oss gjerne tilbakemelding om du har et tema som du ønsker at vi kan lage et kurs om!

Beste hilsen,

Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, MSc, Spes. i muskel og skjeletthelse barn og unge

 

Les mer om det oppdaterte nettkurset her

Les mer
Baby, Gravid Bekken og Barn Baby, Gravid Bekken og Barn

Hvordan lage en ammeplan?

Vannet går, riene starter. Du ringer jordmor og får beskjed om å komme til sykehuset så raskt du kan. Fødebagen er pakket, og du vet det tar 16 minutter dør til dør for å komme deg til sykehuset. Babyklærne, sengetøyet og bleier er klart og vasket med organisk såpe. Naboen er klar til å mate katten og vanne blomstene mens du er på sykehuset. Du har planlagt en naturlig fødsel og vil helst ikke bruke verken medisiner eller andre intervensjoner om det kan unngås. Hver eneste lille detalj er godt planlagt. Dette scenariet er kjent for de fleste vordende mødre, og går gjerne på repetisjon om og om igjen desto nærmere det nærmere seg termin.

Vannet går, riene starter. Du ringer jordmor og får beskjed om å komme til sykehuset så raskt du kan. Fødebagen er pakket, og du vet det tar 16 minutter dør til dør for å komme deg til sykehuset. Babyklærne, sengetøyet og bleier er klart og vasket med organisk såpe. Naboen er klar til å mate katten og vanne blomstene mens du er på sykehuset. Du har planlagt en naturlig fødsel og vil helst ikke bruke verken medisiner eller andre intervensjoner om det kan unngås. Hver eneste lille detalj er godt planlagt. Dette scenariet er kjent for de fleste vordende mødre, og går gjerne på repetisjon om og om igjen desto nærmere det nærmere seg termin.

Det som ofte blir glemt er:

Hva er planen når det kommer til å mate babyen? Det er mye nyttig informasjon om å føde, men hva skal du gjøre når babyen har blitt født? Hvordan ammer man egentlig? Har jeg laget en ammeplan?

Amming er best for barnet, men hvorfor?

De fleste mødre vet at amming er det beste for barnet, men ofte ikke hvorfor. Mange har ingen plan for hvordan de skal få til ammingen lettest mulig. Jeg har flere ganger hørt mødre si “amming er naturlig”, og forventningen er at de og den nyfødte babyen dermed kommer til å få noen utfordringer knyttet til ammingen. Andre har hørt for mange skrekkhistorier og frykter hele amme situasjonene Det er ingen tvil om at amming er naturlig, men det kreves planlegging, og grunnleggende kunnskap for å få det til.

Det er lett å bli overveldet av all informasjonen som finnes. Hva kan du forvente av melkeproduksjon i de første dagene og ukene etter fødsel? Når du vet hva du kan forvente deg er det lettere å vite når du skal søke hjelp hvis ting ikke går som planlagt. En plan for ammingen hjelper deg å nå ammemålene og ønskene dine. Om målet er å amme i 6 måneder, et år eller enda mer!

Trenger jeg en ammeforberedende samtale?

Det rette tidspunktet for å starte ammeplanleggingen er under graviditeten. Du trenger gode åpne samtaler med jordmor, lege eller ammeveileder om hva du kan forvente deg av amming. En kyndig veileder kan hjelpe deg å lage en god plan for ammingen sammen med deg. Den inneholder hva du kan gjøre de første timene, og dagene etter du har født for å hjelpe å sikre at ammemålene dine blir nådd.

Bruk svangerskapet til å utforske spørsmål rundt amming; fysiske, medisinske, og følelsesmessige. Ofte vet man ikke engang hva man egentlig lurer på om amming. Alt er jo helt nytt! Hva i all verden kan man forberede når det kommer til amming?

“Du skal amme, ikke sant?”

Når du klarer å identifisere dine egne spørsmål rundt amming er det en god start. Mange av spørsmålene dukker opp først når du har en samtale om amming. Hver mor er unik og det er viktig å ha åpne samtaler, uten at noen dømmes. Å spørre en nybakt mor “du skal amme, ikke sant?” er ikke å ha en åpen samtale. Jeg begynner ofte samtalene før eller etter fødsel med “fortell meg hva du vet om amming, eller hva føler du rundt det å skulle amme”. Denne typen åpne spørsmål skaper rom for en god dialog og er en måte å jobbe sammen for at du skal oppnå målene og klare å følge planen din.

Sammen kan vi:

  • Identifisere spørsmålene rundt amming

  • Legge en god plan for din amming, og identifisere vanlige milepæler

  • Forberede deg på utfordringer du kan møte

Hvis du vil høre mer om hvordan du best mulig kan forbedre deg på amming, sett opp en time med en ammeveileder på Bekken og Barn

Skrevet av Kendall Sonnenberg, IBCLC sertifisert, ammeveileder

 

Bestill time for å lage en ammeplan

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn

Et godt svangerskap er en god start på livet!

Har du noen gang løpt etter bussen og plutselig kjent at du har tisset litt på deg? Du er i så fall ikke alene! Hos oss møter vi ofte kvinner og menn som har problemer med å holde på urin og/-eller avføring. Dette er veldig plagsomt for den det gjelder!

Vår visjon er et et godt svangerskap og er god start på livet. Har du det bra i svangerskapet, er det en god start på det nye livet. Vi ønsker å hjelpe alle kvinner til å få et så fint svangerskap som mulig!

Hvordan gjør vi det?

Vi jobber tverrfaglig. Når du kommer til oss er du i trygge og kompetente hender. Vi er har spesialisert oss på å behandle gravide og hjelper deg finne den behandlingsformen og terapeuten vi mener er best for deg.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Bekkenplager, ryggplager, hoftesmerter, hodepine, nakkesmerter, skuldersmerter, leggkramper. You name it. Er du gravid og har vondt, kom til oss. Det er ofte ikke så mye som skal til for at du får det bedre. Vi vil hjelpe deg å legge en plan slik at du har det best mulig i ditt svangerskap.

Hvordan vet vi at behandling vår virker?

Våre pasienter forteller oss det hver eneste dag.

Låser bekkenet ditt seg, gjør det vondt å gå, stå eller snu seg i sengen?

Ønsker du å få øvelser som er tilpasset gravide?

Er du kvalm og ønsker å prøve akupunktur? Hva med fødselsforberedende akupunktur? I sommer har vår akupunktør på Storo tørket fostervann flere ganger da vannet til pasienter har gått etter behandling hos henne.

Eller ønsker du deg rett og slett en god gravidmassasje?

Vi kan tilby deg alt dette og mye mer!

Erfaring og kompetanse

Hver eneste dag møter vi gravide med smerter. Dette gjør at vi har en mye erfaring og kompetanse. Vi opplever at mange førstegangsgravide har mange spørsmål. Ikke bare om smerter, men om svangerskapet generelt. Vi tar oss tid til å svare og for noen kvinner blir våre behandlere en god samtalepartner gjennom hele svangerskapet også. Vi har taushetsplikt så det du sier til oss, blir hos oss.

Det neste svangerskapet trenger ikke å være likt det første

Kvinner som har barn fra før blir ofte overrasket over at påfølgende svangerskap ikke kan sammenlignes med det forrige. Det er ikke så rart. Totalbelastningen er større. Det er ikke bare å legge seg ned etter jobb når du har en 2-åring som skal hentes i barnehagen eller større barn som trenger hjelp til lekser eller skal kjøres på aktiviteter. Vi forstår dette. Vi hjelper deg å finne løsninger. Våre kiropraktorer har også sykemeldingsrett.

Forberedende behandling

Når fødselen nærmer seg vil vi sørge for at bekkenet ditt beveger seg optimalt. Ligger barnet i seteleie eller tverrleie kan det være en fordel å ta en tur til en av våre kiropraktorer eller osteopater for å ta en sjekk av bekkenet, korsryggen og midtryggen.

Bekkenet skal åpne seg under fødsel. Derfor er viktig at alle tre bekkenleddene, hoften og korsryggen beveger seg optimalt.

Du kommer også til å bruke pustemuskelen mye under fødselen. Både når du puster deg gjennom riene under åpningsfasen, men også når du skal presse babyen din ut.

Fri bevegelse av ribbena og midtryggen er derfor også en fordel.

Bekkenbunnen din består av muskler som skal tøyes kraftig under fødselen. Har du født før, blitt klippet eller fått rifter kan det være en god ide og la en av våre osteopater behandle bekkenbunnen din når fødselen nærmer seg.

Etter fødselen

Vi ønsker at så mange som mulig skal oppleve så fine og komplikasjonsfrie fødsler som mulig. Bruk av tang, vakuum og keisersnitt er en større belastning for både deg og din baby.

Skulle det dog ende med f.eks en vakuumforløsning eller et klipp.

Ikke fortvil. Vi behandler mor og barn etter fødsel også.

Skrevet av: Silje Bernhoft Osa,

 

 

Les mer
Gravid, Kvinnehelse, Livsstil Bekken og Barn Gravid, Kvinnehelse, Livsstil Bekken og Barn

Kan flat rumpe gi vond rygg?

Mange som kommer til meg som kiropraktor skjønner ikke hvorfor de har fått vondt i ryggen. «Hvorfor har dette skjedd? - Alt jeg gjorde var å plukke opp en penn!».

Mange som kommer til meg som kiropraktor skjønner ikke hvorfor de har fått vondt i ryggen. «Hvorfor har dette skjedd? - Alt jeg gjorde var å plukke opp en penn!».

Hvis du kjenner deg igjen i dette er sjansene at underliggende problemer med holdning, svake muskler etc. over tid har ført til svakheter som gjør at vanlige bevegelser kan bli en overbelastning for ryggen. Det kan føles ut som ryggplagene kom ut av det blå, ofte har problemene vært der en stund og det som har skjedd er at du har nådd punktet hvor du begynner å kjenne det.

Flat og lat rumpe

En av de mest vanlige svakhetene jeg ser i forbindelse med ryggsmerter er svak setemuskulatur. Det er ikke så rart når man tenker over det. Når man sitter er det ikke mye aktivitet i disse musklene, og veldig mange sitter mesteparten av dagen. Over tid kan dette gjøre setemuskulaturen late og flate.

Setemuskulaturen har mange funksjoner, en av de er å holde korsryggen og bekkenet stabilt mens man beveger seg. Hvis denne mekanismen svikter kan ledd, leddbånd, skiver og nerver bli belastet feil som kan forårsake smerter.

Sterk rumpemuskulatur kan hjelpe deg i graviditeten

Spesielt gjennom et svangerskap trenger man god tonus i setemuskulaturen. Holdningsendringer og ekstra belastning på bekkenet kan føre til bekkenleddsmerter. En sterk setemuskulatur, sammen med en sterk bekkenbunn og tverrgående magemuskler vil hjelpe med å forebygge dette.

For stram setemuskulatur er heller ikke bra. “Butt-Grippers” er et begrep brukt av engelske terapeuter for å beskrive dette. “Butt-grippers” er de som konstant går og spenner setet, slik at rumpa ofte får en trekantformet fasong. Dette kan være et tegn på kompensasjon for svak kjernemuskulatur. Butt grippers har ofte smerter i korsryggen.

Kroppen er komplisert og en ordentlig undersøkelse må til for å finne den eksakte årsaken hos den enkelte. Hvis man kan identifisere underliggende årsaker, kan man adressere de og det er mindre sjanse for at plagene kommer tilbake.

Sett rumpa på agendaen

Det er mye du kan gjøre selv for å forebygge ryggsmerter. Jeg hjelper gravide og mammaer hver uke med smerter i rygg, bekken, nakke og skuldre. Gjennom øvelser, behandling, veiledning og enkle grep i hverdagen kan en sakte men sikkert se en bedring som gir en bedre og mer smertefri hverdag.

Bestill en konsultasjon, så går vi igjennom kroppen din og finner forhåpentligvis årsaken til smertene du opplever.

Les mer
Gravid, Kvinnehelse Marina Nedovic Gravid, Kvinnehelse Marina Nedovic

4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje

Mange lurer på om det er trygt å få massasje når man er gravide. Det er det. Ikke bare er det trygt, men det er også mange gode grunner til at det kan være lurt å unne seg en massasje når du er gravid.

Mange lurer på om det er trygt å få massasje når man er gravide. Det er det. Ikke bare er det trygt, men det er også mange gode grunner til at det kan være lurt å unne seg en massasje når du er gravid.

Våre massasjeterapeuter skreddersyr massasjen sånn at den skal passe helt perfekt for deg. Vi tar hensyn dersom du har noen vondter som gjør at du kan trenge litt ekstra hjelp til å finne en god og avslappende stilling når du er på benken. Du kan ligge på ryggen, på siden eller sitte. Vi har den kunnskapen som trengs om endringene som skjer i kroppen under svangerskapet for å ta de hensyn der det er nødvendig.

Massasje av den gravide kroppen er en utmerket måte å lindre smerter og plager. Det er uten tvil godt for den gravide å få hjelp til å løse opp vonde muskler. Å kunne slappe av bedre når smertene i kroppen blir mindre, vil kunne gjøre at stress eller angst som sitter i kroppen lettere kan slippe taket. Å få hjelpe til å bryte den onde sirkelen som kroppen har kommet i vil uten tvil også være bra for babyen i magen. De fleste gravide legger på seg mellom 12 kg og 25 kg. Dette innebærer en ekstra belastning på musklene, skjelettet og bindevevet. Variasjonen i vektøkning blant gravide kan komme av at noen gravide får mye hevelser og vann i kroppen. Dette er tungt for den gravide og en god massasje vil da kunne hjelpe til å øke sirkulasjon og redusere hevelsene.

Et godt svangerskap er en god start på livet, det er en av grunnpilarene i behandlingsfilosofien vår på Bekken og Barn.Våre massasjeterapeuter bruker trygge massasjeoljer, har gode hender og får veldig gode tilbakemeldinger fra sine klienter. Er du usikker på om gravidmassasje er noe for deg. Rådfør deg med en lege eller kiropraktor først.

4 veldig gode grunner til å unne seg en gravidmassasje

  1. Smertereduksjon
    Smerter i bekkenet, sete, korsrygg, skuldre og nakke, blir ofte mye bedre etter en massasje hvor man får løst opp i spenninger og får i gang den naturlige sirkulasjonen som skal være i muskulaturen.

  2. Avspenning.
    Dette er alltid er viktig. Avspenning er spesielt viktig før en fødsel.

  3. Søvnkvalitet
    Mange gravide sliter med å sove godt. Både når det gjelder å finne en god sovestilling fordi man har vondt. Når du har mindre vondt, er mere avslappet er det lettere å få bedre søvnkvalitet.

  4. Barnet i magen
    Det som er bra for den gravide er bra for den lille i magen.

Vi anbefaler gravide kvinner i 2.- og 3. trimester å unne seg en massasje. Våre massasjeterapeuter har lang erfaring, og er dyktige til å kjenne når du som gravid eventuelt trenger en annen form for behandling i tillegg til massasjen. De samarbeider tett med våre kiropraktorer, osteopater, fysioteraeputer og akupunktører. Hos oss på Bekken og Barn er du i gode hender!

Skrevet av Marina Nedovic, fysioterapeut og massør på Bekken og Barn avd. Skøyen.

Ta kontakt for å booke en time i dag!

Bestill time

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn

5 råd for å forebygge plager når du er gravid

Å være gravid er en spennende fase i livet. Det er mye nytt som skjer i kroppen og de fleste er spente på den nye tilværelsen som mamma. Mange opplever graviditeten som en positiv tid, men det er dessverre også mange som strever med smerter, ofte i rygg- og bekken, kvalme, manglende energi og andre plager. Da er det viktig å være klar over at det er flere små justeringer man kan gjøre selv i dagliglivet som kan utgjøre en stor forskjell!

Små justeringer i dagliglivet kan gjøre en stor forskjell.

Å være gravid er en spennende fase i livet. Det er mye nytt som skjer i kroppen og de fleste er spente på den nye tilværelsen som mamma. Mange opplever graviditeten som en positiv tid, men det er dessverre også mange som strever med smerter, ofte i rygg- og bekken, kvalme, manglende energi og andre plager. Da er det viktig å være klar over at det er flere små justeringer man kan gjøre selv i dagliglivet som kan utgjøre en stor forskjell!

Fysioterapeut Stine Opstad Nilsen jobber på Bekken og Barn, Skøyen er tobarnsmor og har lang erfaring i å behandle gravide kvinner. Her er hennes 5 råd for å forebygge plager i svangerskapet.

5 råd for å forebygge plager når du er gravid:

  • Unngå «vagging»! En naturlig reaksjon på det endrede tyngdepunktet på grunn av den voksende magen er å legge vekten bakpå og gå med den klassiske «vaggende» gangen. Slipp løs hoftene og rull over føttene når du går. Et godt tips er å gå med litt mindre avstand mellom føttene og kjenne etter at du bruker forfoten i frasparket

  • Hold deg i aktivitet Fysisk aktivitet er viktig for gravide kvinner. Det som er viktig er at denne aktivitet er styrt etter kroppens signaler og hvilken fase av graviditeten du er i. Føles det ok kan du gjøre det! Husk samtidig at svangerskapet og den første tiden etterpå kan være en god anledning for å legge om treningen litt, gjerne med fokus på kroppsbevissthet og stabilitet i kjernemuskulatur.

  • Gode sko. Forsøk å unngå hardt underlag der du kan og kjøp deg et par brodder i vinterhalvåret. Gå helst med sko som stabiliserer og demper godt, gjerne joggesko. Dette er noe jeg opplever at mange gravide har stor nytte av, de kjenner at de kan stå og gå lenger uten å få like vondt i bekkenet.

  • Finn gode hvilestillinger. Ligg på siden med en pute som støtter godt mellom knær og ankler. Dette er en avlastende stilling for rygg og bekken som kan gjøre at du sover bedre gjennom natten. Hos oss er vi veldig glad i å anbefale bbhugme puten. Vi anbefaler bbhugme!

Med bbhugme er det lettere å finne en avlastende hviilestilling.

  • Sittestilling: Mange av de gravide som kommer til meg opplever det best å sitte litt høyt med hoftene i forhold til knærne. Du kan bruke en skråpute, bygge opp litt med en pute eller et pledd under bakre del av setet eller vinkle kontorstolen litt nedover foran. Jeg opplever også at mange merker stor bedring når de er mer bevisst på å ta hyppige små pauser og variere sittestillingen mer. “Den neste stillingen er den beste” sies det, og det er et godt poeng!

Det er mye å hente i de små endringene. Tenk på hvordan du går, sitter, står og hviler. Aksepter at kroppen er i endring og tilpass deg din nye tilværelse. Gjør det vondt å gå, ikke gå lange turer. Gjør det vondt å sitte, forsøk å finn en annen sittestilling. Kjenn etter hva som fungerer for din kropp!

Unngå å sammenlign deg med andre. Vi er alle forskjellige og det som fungerer for moren din, søsteren din eller venninnen din fungerer kanskje ikke for deg. Ta heller kontakt med oss hvis du lurer på noe. Har du ikke vondt, og ønsker råd om hvordan du for eksempel skal trene i svangerskapet så ta kontakt med oss. Har du allerede vondt så vil våre terapeuter kartlegge årsaken til dine plager og legge en plan for deg. Det kan være du trenger litt behandling hos en kiropraktor, fysioterapeut, osteopat, massør eller akupunktør. Vi er mange som kan hjelpe deg. Bare ring våre flinke resepsjonister så vil de veilede deg til riktig terapeut. På denne måten vil vi kunne hjelpe deg å forebygge videre utvikling av de plagene som allerede har oppstått.

Vi ønsker deg et godt svangerskap!

-Skrevet av Stine Opstad Nilsen, fysioterapeut på avd. Skøyen

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Kvinnehelse, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm

Gravide som oppsøker oss er bekymret for hva som kommer til å skje med bekkenet og ryggen deres etter fødselen.

Det er mange som plages med bekkensmerter selv mange år etter fødsel.

Gravide som oppsøker oss er bekymret for hva som kommer til å skje med bekkenet og ryggen deres etter fødselen.

Mange har hørt, også fra helsepersonell, at bekkensmertene forsvinner med en gang de har født. Dessverre er ikke dette alltid sannheten. Litt problemer i rygg og bekken etter fødsel er helt vanlig, dette går som regel over av seg selv. Nyere forskning viser at det er mange som sliter med vedvarende bekkenplager mange år etter fødsel.

Cecilia Bergstrøm er kiropraktor og forsker ved Umeå universitet i Sverige og har lang erfaring med behandling med ryggpasienter, både gravide og ikke-gravide. Doktorgradsstudiene hennes ved Karolinske instituttet fokuserte på langtidsoppfølging og psykososiale faktorer for nakke og ryggsmerter. Siden høsten 2012 har hun drevet prosjektet ”Kvarstående bäckengördelsmärta mer än 10 år efter förlossning” , eller “Vedvarende bekkensmerter mer enn 10 år etter fødsel” hvis hovedmål var å studere risikofaktorer og langtidseffekt av bekkenløsning og bekkenleddsmerter. Hun og hennes forskerkolleger har akkurat publisert det studiet som har fulgt kvinner med bekkensmerter aller lengst, og de har stor kompetanse på området.

Jeg har vært heldig og fått et kort intervju med Cecilia Bergstrøm. Her er kort oppsummert mine spørsmål og hennes svar.

Hvor mange sliter med bekkenplager etter fødselen?

“Når det gjelder forekomsten av vedvarende bekkensmerter etter et gjennomgått svangerskap rapporteres det jevnt over i ulike studier at mellom 5-43% av kvinnene fortsatt har plager ca 6 måneder etter fødsel. Deretter viser andre studier at mellom 8,6% og 22% fortsatt plages av vedvarende bekkenledd og/eller kroniske korsryggsmerter 6 måneder til 11 år etter fødsel.

Vår forskning rundt bekkenleddsmerter ved Umeå universitet viser at ca 19 %, eller 1 av 5 kvinner som hadde bekkenløsningsproblematikk i graviditeten fortsatt plages av ulik grad 12 år etter fødselen.”

Finnes det tidlige kjennetegn på de som kommer til å slite med bekkenplager etter fødsel?

“På tross av at bekkenleddsmerter er en av de vanligste komplikasjoner under en graviditet, er de underliggende årsakene til plagene delvis ukjente. Bekkenleddsmerter har blant annet blitt forklart av biomekaniske dysfunksjoner i bekkenledd, hormonelle faktorer, holdningsendringer og tidlig første menstruasjon. Kjente risikofaktorer inkluderer blant annet tidligere ryggplager, hypermobilitet, overvekt/fedme og lav sosioøkonomisk status. Det er meget sannsynlig at årsaken til vedvarende bekkenplager ikke kan henges på en enkelt risikofaktor. Som oftest handler det om en kombinasjon av flere faktorer.

Basert på våre forskningsresultater har vi trukket konklusjonen at plager eller smerter i flere områder som ikke går over i graviditeten, er en av de sterkeste risikofaktorene for et problem som vedvarer etter fødselen.”

Hva kjennetegner de med vondt?

“Kvinner med vedvarende bekkenplager 12 år etter fødsel forteller å ha en høyere grad av utbredte smerter som vondt i brystryggen, nakke og nedover i bena enn kvinner uten plager.

Av de som rapporterte at de fremdeles har smerter etter 12 år, har mer enn 1 av 5 vært sykemeldt for plagene de siste 12 månedene, og flesteparten har vært fullt sykemeldt i mer enn 14 dager. Med tanke på at gjennomsnittsalderen for kvinnene med plager var så lav som 43 år, er det mildt sagt bekymringsverdig at nærmere 11% av kvinnene med plager 12 år etter fødsel har blitt bevilget uførhet. “

Hvordan påvirker dette livskvaliteten til kvinnene?

“Ikke helt overraskende forteller de om en lavere selvrapportert helse enn de som ikke hadde plager. I undersøkelsen spurte vi til og med hvordan kvinnene selv anså sjansen til å blir bedre av symptomene, og ikke helt overraskende så lå de på under 5 på en skala der 0 tilsvarer “ikke sannsynlig i det hele tatt” og 10 “veldig sannsynlig”.”

Du skriver at 50% av de som sliter med bekkenplager etter 12 år aldri har oppsøkt behandling for plagene. Hva tenker du om dette?

“Nesten 7 av 10 av kvinnene i 12-års oppfølgingen fortalte av de var fysisk aktive som kan antyde at de ikke opplever noen direkte funksjonsnedsettelse tross smertene sine.

Andre studier har vist at mange med vedvarende bekkensmerter kjenner seg ignorert av helsepersonell når de forteller om sine symptomer. Det kan delvis forklare at så få som 50% har søkt behandling for plagene sine.”

Hva vet man om forebygging av bekkenplager etter svangerskapet?

“Her har vi store kunnskapshull, spesielt når det gjelder hvilke behandlinger som er mest forebyggende. Til et slikt forskningsprosjekt trenger man store forskningsmidler og kvinner som ønsker å stille opp.”

Hva vet vi om behandling av bekkenplager etter fødsel?

“Tradisjonell fysioterapibehandling av bekkenleddsmerter under graviditeten har mislykkes i å vise til et evidensbasert godt resultat. En Cochrane-oversikt* viser at det ikke finnes grunnlag for sikre konklusjoner når det kommer til forebyggende tiltak og behandling under graviditet (Liddle et al 2015). Et annet oversiktsstudie har vist at kiropraktisk behandling av bekkensmerter gir symptomforbedring ( Stuber et al 2008). Individtilpasset fysisk aktivitet og trening, har vist seg å være viktige deler i behandling av bekkenleddsmerter. Dessverre finnes det få gode studier av vedvarende bekkenleddsmerter etter fødselen og betydelige kunnskapshull når det gjelder effektive behandlingsmetoder.”

Hvilke råd ville du gi som sliter med plager i bekkenet etter fødselen?

“Oppsøk hjelp!! Selv om de fleste kvinner henter seg inn i løpet av 6 måneder etter fødsel, så ikke vent for lenge før du oppsøker hjelp for plagene dine. Bekkenleddsmerter skal ikke ses på som en vanlig del av graviditeten, men som en (vanlig) komplikasjon, med andre ord så er det ikke normalt å ha plager. “

Etter å ha intervjuet Cecilia reflekterer jeg over flere ting:

Det første er at selv om plager ikke er normalt og ikke bør være det, er det samtidig vanlig at mange kvinner går med smerter opp til 12 år etter fødsel. Dette koster enormt med hensyn til tap av livskvalitet for så mange kvinner og familier som også blir rammet. I tillegg koster dette samfunnet vårt enorme summer.

Det andre er hvor viktig det er å oppsøke hjelp på et så tidlig som mulig tidspunkt. Dette stemmer godt overens med det vi opplever som behandlere. Behandling, råd om trening og bevegelsesveiledning gjør at den gravide ofte får mindre vondt, og det i seg selv gjør at deres sjanser for å havne i gruppen som fortsetter å ha vondt vesentlig lavere.

Det neste jeg reflekterer over er hvor trist det er at kvinner møter holdningen om at det ikke er noe vits i å oppsøke hjelp hverken når du er gravid eller flere år etter fødselen. Vi som er behandlere må bruke erfaring, kunnskap, den tilgjengelig relevante forskning og dine ønsker som pasient i behandlingsplanen vår. For deg som pasient er det viktig med en tverrfaglig behandlingstilnærming. Ikke bli avspist med at dette skal du bare leve med videre.

Det siste jeg reflekterer over er hvor lite penger det blir bevilget til forskning om kvinner og bekkenplager. Det er ingen store aktører innen legemiddelindustrien som har noe å tjene på denne forskningen, fordi de og vi vet at smertestillende medisiner ikke er løsningen på nerve, muskel og skjelettlidelser. De samme lidelsene har heller ikke særlig høy status når det kommer til forskning innen den tradisjonelle medisinske verden, da ingen operasjoner eller store inngrep kan løse nerve, muskel og skjelett problematikken i samfunnet vårt.

Oppsøk hjelp for bekkensmertene dine!

Ingen vet sikkert hvilken behandling som hjelper best, og halvparten av de med plager som kommer til legen føler seg ofte oversett og blir ikke anbefalt noen form for behandling.

Fordi den aller største risikofaktoren er vedvarende smerter i graviditeten som gjerne spredte seg over flere områder, så er det å søke hjelp og veiledning av et tverrfaglig behandlingsteam det aller beste du kan gjøre.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, MSc, MNKF kiropraktor avd. Skøyen

*Cochrane Collaboration er en uavhengig ikke-kommersiell organisasjon som har som formål å systematisere forskningsresultater fra helseforskning. Cochrane-samarbeidet består av 28 000 frivillige i mer enn hundre land.

Bestill time

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Stine Berg Kvinnehelse, Gravid Stine Berg

Gravid og vondt i tissen

Er du gravid og har vondt i tissen? Da er du ikke alene. Vondt i tissen eller i underlivet er faktisk ganske vanlig hos gravide. Smertene kan kjennes i selve beinet over tissen, eller i musklene rundt og på innsiden av lårene. Den gode nyheten er at det er hjelp å få!

Er du gravid og har vondt i tissen? Da er du ikke alene. Vondt i tissen eller i underlivet er faktisk ganske vanlig hos gravide. Smertene kan kjennes i selve beinet over tissen, eller i musklene rundt og på innsiden av lårene. Den gode nyheten er at det er hjelp å få!

Når symfysen er vondt er det ofte både skummelt og vondt å bevege seg.

Gravid med smerter i underlivet?

Det kan være tøft å være gravid. Kroppen oppfører seg helt annerledes enn før og en rekke små og store plager kan oppstå. Kvalme, sure oppstøt, hevelser, tretthet og smerter i kroppen er bare noen av plagene som plutselig kan bli del av den nye hverdagen. I hverdagen vår som terapeuter ser vi gravide med ulike problem, og som nevnt, ofte med smerter i tissen eller i området rundt. Det gjør vondt å gå, det gjør vondt å sitte, reise seg, snu seg i sengen, gå inn og ut av bilen osv. Det kan oppleves ulikt, som ømhet i skambenet, ubehag i vulva eller som stikksmerter i skjeden. Dette er ikke uvanlig, og det kalles symfysesmerter. Vi skal kort gå gjennom dette her. Hvis du ønsker kan du lese enda mer utfyllende om symfysen her.

Smerter i underlivet kan være smerter fra symfysen

Symfysen er det leddet foran i bekkenet som også ofte kalles skambenet. Dette leddet kan bli veldig vondt når man er gravid. Alle gravide skal ha en naturlig bekkenløsning å kunne bevege seg mer enn det vanligvis gjør for å gi rom til barnet å komme ut på fødselsdagen sin. Hva som er årsaken til at noen får smerter og andre ikke vet man ikke. Men vi ser at daglig at kvinner får smerter i symfysen, korsryggen, bekkenleddene bak eller evt i alle leddene samtidig i forbindelse med at de er gravide får god hjelp av behandling hos oss!

Symfysesmerter kan komme som følge av bekkenløsning. Ikke bli redd - ordet bekkenløsning har et ufortjent dårlig rykte. Bekkenløsning er nemlig den naturlige hormonelle endringer alle gravide opplever. Den er essensiell for å kunne bevege bekkenet og gi plass til barnet under fødsel! Noen gravide har ingen plager, mens andre får sin del av ulike plager.

For andre er underlivssmerter allerede en del av hverdagen før graviditet. Underlivssmerter kalles på fagspråket for vulvodyni og rammer omtrent 16% av befolkningen. Her kan du lese mer om dette . Kvinner som lever med slike smerter er ofte bekymret for fødselen. Det er heldigvis aldri for sent med behandling! Vi har både råd og øvelser og gi, og anbefaler spesifikt osteopati og akupunktur for underlivssmerter.

Her ser du et bildet av bekkenet, med symfysen foran i rødt.

Her ser du et bildet av bekkenet, med symfysen foran i rødt.

Når du først kommer til oss med smerter i underlivet eller symfysen vil vi snakke med deg og undersøke deg grundig før vi begynner å behandle. Kanskje årsaken til at du har vondt er at bekkenet ditt ikke beveger seg så fritt som vanlig, eller at du har begynt å bevege deg litt annerledes som følge av svangerskapet.

Kanskje den naturlige bekkenløsningen har gjort at du har fått en låsning andre steder, eller kanskje du har hatt en fødsel eller flere tidligere og at bekkenbunnen din er stram som følge av arrvev eller muskelspenninger.

Kanskje årsaken til at du har vondt i tissen kommer av at du har hevelser i bekkenbunnen, hemoroider eller åreknuter. Kanskje du trenger øvelser for å bli sterkere i bekkenbunnen eller kjernemuskulaturen, eller kanskje du trenger råd om hvordan du bør gå, stå, sitte og bevege deg nå som du er gravid?

Vi setter av god tid til en samtale ved første konsultasjon for å sammen med deg finne årsaken bak plagene dine. Dette er grunnlaget for behandlingene. Sammen med deg og den terapeuten eller terapeutene vi mener kan hjelpe deg best mulig legger vi en plan slik at du skal få et best mulig svangerskap og bli så klar du kan til fødsel og livet med barn!

Bestill time

Kjøp øvelser for symfysen her Kr 39

 

Skrevet av Stine Berg, osteopat avd. Skøyen

Les mer
Kvinnehelse, Livsstil, Gravid Bekken og Barn Kvinnehelse, Livsstil, Gravid Bekken og Barn

Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening?

Drypper du litt når du løper? Da er du ikke alene! Lekkasje av urin, luft eller avføring, også kalt inkontinens, er et vanlig problem blant kvinner og menn. Forskning viser at 25 % av kvinner og 10 % av menn er plaget med dette.

Inkontinens

Drypper du litt når du løper? Da er du ikke alene! Lekkasje av urin, luft eller avføring, også kalt inkontinens, er et vanlig problem blant kvinner og menn. Forskning viser at 25 % av kvinner og 10 % av menn er plaget med dette. Hos kvinner kommer det ofte etter svangersakap og fødsel, men er også vanlig uten en klar årsak. Hos menn kan det forekomme etter prostakreft og/eller prostataoperasjon. I mange tilfeller er det tilstrekkelig med veiledning og trening av bekkenbunnsmuskulaturen som skal til for å bli kontinent igjen.

Lekkasjeproblemer hos treningsglade

Lekkasje av urin kan også forekomme blant de som trener, fordi bekkenbunnen blir utsatt for ekstra påkjenning via bla buktrykk, hopp og støt. Det er ikke nødvendigvis slik at en sterk kropp gir sterk bekkenbunn. Bekkenbunnen trenger like tilpasset og spesifikk trening som andre muskler i kroppen.

Bekkenbunn- og underlivssmerter

Får du noen ganger smerter i nedre del av mage eller i underlivet når du løper, løfter tungt eller har samleie? Kontakt en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse for en grundig undersøkelse av plagene. Dette kan ofte behandles!

Underlivsprolaps

Kjennes det ut som underlivet ”faller litt ned” når du trener, eller at du har følelsen av trykk i underlivet eller at du har noe inne i skjeden? Da kan det være underlivsprolaps! Etter graviditet og fødsel, mister man noe av støttefunksjonen i bekkenbunnsmuskulaturen. Halvparten av kvinner som har født, kan ha en eller annen form for underlivsprolaps. Dette kan også være et problem for de som over lang tid har løftet tungt i jobb eller annen treningssammenheng.

Bekkenbunnstrening

Bekkenbunnstrening har en positiv effekt –  dette vet vi da det er gjort mye forskning på området.

Trener du riktig? Vi vet at omtrent 30 % av alle kvinner utfører bekkenbunns-knip/løft feil, derfor er det gunstig å få veiledning og instruksjon av en kvinnehelsefysioterapeut.

–Husk å alltid ta med bekkenbunn i treningen for å forebygge plager/ lekkasje!

Ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi på Bekken og Barn hjelper deg gjerne!



Les mer
Kvinnehelse, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Kvinnehelse, Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Har du vondt i halebeinet?

Vi har mange typer reflekser. Reflekser er automatiske bevegelser som følge av spesifikk aktivering av nervesystemet, som for eksempel at kneet strekkes når vi slår på senen til lårmuskelen.

Smerter i halebeinet kommer nødvendigvis ikke fra selve halebeinet.

Vondt i halebeinet kommer ofte etter et fall på baken, eller etter fødsel. Noen får smerter i halebeinet under selve graviditeten. Det er vondt å sitte, og det blir ofte verre når man reiser seg fra en sittende stilling. Det er 5 ganger så vanlig med halebein smerter hos kviner enn menn. Hos noen forsvinner smertene av seg selv, eller med behandling, og hos andre kan smertene vedvare i mange år.

Behandling kan hjelpe mot halebeinsmerter.


Korsbenet som er en del av bekkenet, er leddet nederst med halebeinet. Halebeinet er et trekantet ben som er satt sammen av flere små segmenter. Hos noen er de vokst sammen til et bein, men hos de aller fleste er halebeinet to eller tre segmenter. Hvis man ser på et røntgen bilde av halebeinet, så kan det ett se ut som det er brukket når det i virkeligheten er små deler som aldri har vokst sammen.

Normalt skal det være bevegelse i bekkenet og ryggen som gjør at vinkelen på halebeinet forandres når man setter seg ned. Hvis halebeinet er alt for bevegelig, eller hvis det har låst seg i en feil posisjon kan det gi smerter. Halebeinet er også et sted der flere muskler er festet, og derfor kan stramme muskler eller leddbånd i området forårsake smerter. Mange ganger er det ikke halebeinet som er problemet i det hele tatt, men nerver som kommer fra andre deler av ryggen som kan være irriterte og kan gi smerter i området.

Når man undersøker en pasient med halebeinsmerter er det viktig og vite når og hvordan smertene startet. Deretter undersøker man blant annet muskulaturen rundt og selve ryggsøylen for å se om det er problemer der som kan være årsaken til smertene. Noen ganger velger man å ta et røntgen bilde av halebeinet.

Smerter i halebeinet kan raskt og effektivt bli behandlet. På Bekken og Barn jobber kiropraktor, fysioterapeut og osteopat sammen for å gi deg best mulig behandling. Behandlingen kan bestå av å behandle selve halebeinet, ryggen eller bekkenet, og muskulaturen i området rundt.

I de aller verste tilfellene kan man opereres, da går man inn å fjerner selv halebeinet.

Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor, DC, MSc avd. Skøyen

Har du spørsmålet om halebenet ditt så undersøker vi deg gjerne! Har du vondt i halebeinet anbefaler vi deg å kontakte en av kiropraktorene eller osteopatene hos oss for en undersøkelse.

Les mer
Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen Gravid Elisabeth Aas-Jakobsen

Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?

«Jeg er 24 uker gravid med mitt første barn, og de siste fire ukene jeg hatt vondt i bekkenet når jeg går og snur meg i sengen. Av og til kjenner jeg det foran i lyskene, men jeg kjenner det mest midt bak. Selv om jeg ikke har like vondt hver dag, føler jeg at det er ’noe’ der hele tiden, og jeg er redd for at det bare skal bli verre og verre. Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?» Dette er kanskje den mest klassiske problemstilling hos de gravide som oppsøker oss.

«Jeg er 24 uker gravid med mitt første barn, og de siste fire ukene jeg hatt vondt i bekkenet når jeg går og snur meg i sengen. Av og til kjenner jeg det foran i lyskene, men jeg kjenner det mest midt bak. Selv om jeg ikke har like vondt hver dag, føler jeg at det er ’noe’ der hele tiden, og jeg er redd for at det bare skal bli verre og verre. Har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning?»

Dette er kanskje den mest klassiske problemstilling hos de gravide som oppsøker oss.

Bekken eller rygg?

Det er viktig å vite hvorfor smertene kommer fra bekkenet eller ryggen, fordi de to tilstandene har forskjellige prognoser eller utvikling, og derfor trenger ulik oppfølging. Selv om man er gravdi og har vondt i bekkenet, så er vi alle individer som har ulik muskelmasse, ulik form og sin unike historie som er med på totalbildet når man skal lage en plan for oppfølging. Derfor er de generelle rådene som blir gitt eller som man finner på nettet eller i bøker, ikke alltid de mest heldige for deg.

En del bekkensmerter i graviditeten er helt uproblematiske og går over av seg selv, men noen kan oppleve å få svært alvorlige smerter. Mellom 5-10% opplever kroniske bekkenplager etter fødselen.

Undersøkelse

For å kunne vite hvor smertene kommer fra må man undersøke funksjonen, eller bevegelsen i selve bekkenleddene og ryggen. I tillegg brukes det ulike tester for å finne årsaken til smertene. Kvinner som både har bekken- og ryggsmerter har større sjanser for vedvarende smerter etter fødselen.

Uten en undersøkelse er det vanskelig å stille en riktig diagnose, fordi det vi tradisjonelt kaller bekkenløsning, bekkenlåsning eller vondt i ryggen, ofte har tilnærmet like symptomer.

Mange får en bekkenløsningsdiagnose kun fordi de er gravide og har vondt i ryggen.

En av mine pasienter kom inn fordi hun hadde fått diagnosen bekkenløsning og hadde fått beskjed om å bevege seg minst mulig. Da hun skulle vise meg hvor hun hadde vondt, pekte hun på et punkt midt mellom skulderbladene. Hun ble veldig glad da hun fikk høre at hun ikke hadde bekkenløsning, og at hun kunne fortsette å bevege seg så mye hun ønsket.

Dersom du ikke har fått en grundig undersøkelse, bør du ikke være tilfreds med diagnosen «bekkenløsning» og tilhørende råd.

Klassiske symptomer på bekkenløsning eller bekkenlåsning:

  • Vondt i bekkenet

  • Vondt når man går, eller har gått en stund

  • «Følelsen av at noe sitter fast»

  • Vondt å snu seg i sengen

  • Vondt på den ene siden av bekkenet

  • Vondt på begge sider av bekkenet

  • Vondt foran i symfysen/skambenet

  • Vondt i lyskene

  • Vondt i lår, ben eller legger

  • Vondt i halebenet

  • Følelsen av å plutselig miste kontakt med benet, eller at benet svikter


Råd:

Det er lurt å få bekkenet og ikke minst bekkenfunksjonen undersøkt en fagperson. De fleste blir trygge og glade når de for vite hvorfor de har vondt, hva de kan gjøre selv og eventuelt hva slags behandling som kan hjelpe.

Vi behandler kvinner med vondt i bekkenet hver eneste dag med en tverrfaglig tilnærming. Fortell oss om dine plager, så vil vi komme med en anbefaling på hvilken behandler du burde booke time hos og hva et mulig behandlingsløp vil være. Bli oppringt her.

Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Oslo

Denne artikkelen er også publisert på www.mammanett.no

Les mer

Siste blogginnlegg