Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel
Er det mer enn smertelindring kiropraktikk kan hjelpe deg med når du er gravid? At du kan få god hjelp av kiropraktorbehandling når du er gravid er de fleste klar over. De fleste gravide føler bedring etter behandling.
Kan kiropraktikk hjelpe kroppen din til en bedre fødsel?
Er det mer enn smertelindring kiropraktikk kan hjelpe deg med når du er gravid? At du kan få god hjelp av kiropraktorbehandling når du er gravid er de fleste klar over. De fleste gravide føler bedring etter behandling. Men, er det mer enn smertelindring vi kan hjelpe med?
Forskere har sett på effekten av kiropraktorbehandling på bekkenbunnen. Bekkenbunnen er viktig spesielt viktig under selve fødselen. De fant at en kiropraktisk behandling påvirker bekkenbunnen positivt. Her går vi i litt mer detalj.
Kort forklart så kan redusert bevegelse i bekkenledd og ryggsøylen ha en direkte påvirkning på hvordan hjerner kommuniserer med resten av kroppen vår, spesielt med muskulaturen. Nedsatt beveglese i ledd og bekkenlåsninger kan påvirke kraft og funksjon i kjernemuskulatur, sete og bekkenbunn.
Først og fremst er målet med behandling at du skal føle deg bedre i hverdagen og ha en god livskvalitet. Har du litt mindre smerter, blir det som regel letter å bevege seg, søvnen blir gjerne bedre, og kroppen din kommer inn i en god sirkel. Derfor er det ekstra spennende å se på hvilke positive endringer behandling kan ha på bekkenet og bekkenbunn som er med på å forberede kroppen til en naturlig fødsel.
Bekkenbunnsmuskulaturen er kjent for å ha en stor og viktig rolle under graviditet fødsel og tiden etter.
En tidligere studie har sett på effekten av behandling hos kiropraktor i graviditeten og viser at justering i korsryggen og bekkenet kan ha en positiv innvirkning på funksjon i bekkenbunn. Dette vil være en stor fordel under og etter fødsel fordi muskulaturen i bekkenet er avhengig av å kunne slappe av for å deretter stramme seg for at babyen skal komme seg effektivt gjennom fødekanalen under en vaginal fødsel.
Dette er en av de første studiene som ser på denne sammenhengen med god funksjon i ryggsøylen og aktivering av bekkenbunn og kjernemuskulatur. Vi synes dette er utrolig spennende og den er med på å bekrefte noe vi ser daglig i klinikken. Vi behøver selvsagt masse mer forskning! Men, dette er et steg på vei.
Har du vondt i bekkenet eller trenger hjelp, så undersøker vi deg gjerne. Vi kan finne ut hvilken behandling som kan hjelpe deg, gi deg treningsråd og øvelser, og selvfølgelig behandle bekkenlåsningene dine.
Skrevet av Elisabeth Berg Cooper, bekken og barn avd. Skøyen og Storo.
Bekkenskolen 2022
Bekkenskolen er et nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!
Få råd, tips og øvelser for en best mulig graviditet!
En god graviditet tilrettlegger for en bedre fødsel.
Bekkenskolen er nettkurs for deg som er gravid og ønsker et best mulig svangerskap. Både for deg og bekkenet ditt. Kurset er laget av fysioterapeuter og kiropraktorer med spesialkompetanse og lang erfaring med behandling av gravide.
Svangerskapskurset inneholder
Råd og tips.
Hvordan forebygge plager i muskel og skjelettsystemet.
Kunnskap og forståelse av bekkenet når du er gravid.
Treningstips og råd for deg som er gravid.
Hva du bør unngå når du er gravid.
Øvelser for deg som vil forebygge.
Øvelser for deg som har fått vondt i bekkenet eller andre steder.
Når er det lurt å oppsøke behandling
BONUS: hvordan massere din gravide kjæreste!
De siste 15 årene har vi bygget oss enormt med erfaring, og vi vet hva gravide lurer på når det kommer til rygg og bekken. I dette kurset får du svar på alle de vanlige spørsmålene om rygg og bekkenet i svangerskapet, og ikke minst hva du kan gjøre selv for å forebygge vondt i bekkenet når du er gravid.
Mange av de som kommer til oss er gravide og engstelige for hva som skal skje med bekkenet i svangerskapet. Mange har hatt vondt tidligere, og en del har sitt aller første møte med ryggen og bekkenet når de er gravide. Etter dette kurset vil du bli trygg på ryggen din når du er gravid. Du vil ha får gode råd som du kan bruke i hverdagen din.
Øvelser for gravide
I kurset finner du mange fine øvelser du kan gjøre når du er gravid. Våre fysioterapeuter har lang erfaring med hvilke ønsker som passer for deg som er gravid. Her får du øvelser du kan ta om du har vondt i bekkenet, sliter med bekkenløsning problematikk, eller har vondt i ryggen og er gravid. Ta kurset og lær deg fine øvelser når du er gravid.
Trening for gravide
I dette svangerskapskurset får du tips og råd om trening. Du får den kunnskapen du trenger for kunne trene trygt i svangerskapet
Bekkenløsning eller bekkenlåsning?
Har du fått svangerskapsrelaterte bekkenplager kan du trygt ta Bekkenskolen. Her får du fine gode øvelser for deg som har vondt i bekkenet, symfysen eller i halebeinet. Du får både gode tøyeøvelser og forebyggende øvelser. Du får råd og tips til hvordan du kan hjelpe deg selv til en bedre hverdag.
Råd for deg som er gravid
I nettkurset Bekkenskolen får du mange praktiske råd for hverdagen din. Kvaliteten på aller bevegelsene du gjør i hverdagen er viktig. Det er mye god trening i hverdag bevegelsene når du er gravid. Har du vondt i bekkenet, er plaget med vond bekkenløsning, eller tilbakevendende bekkenløsning så er det lurt på justere litt å hvordan du går, står og beveger deg. Hvordan best mulig komme seg opp av en stol og ikke minst ut av sengen.
Tips for deg som gravid.
I kurset går vi igjennom hvordan du kan bruke hjelpemidler når du er gravid. Som hvordan bruke en god gravidpute, et bekkenbelte for gravide og andre relevante ting. Vi har også tis for deg som sliter med bekkenløsning, bekkenlåsning eller graviditetsrelaterte bekkenplager.
Ta Bekken Skolen og få tips og råd.
Trenger jeg behandling?
Det er det mange av våre gravide som lurer på.
Hva skjer egentlig dersom jeg skal få behandling, og ikke minst-hvilken behandling kan være rett for meg?I bekkenskolen får du svar på vanlige spørsmål om behandling i graviditeten. Mange trenger kun noen forebyggende råd og øvelser for å forebygge eller lindre plager, andre trenger behandling, enten fysioterapi, kiropraktorbehandling, osteopat svangerskapsmassasje eller akupunktur. Trenger du behandling hjelper vi deg gjerne med å finne riktig terapeut.
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler. Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? Bruk gjerne litt mer klær en damen på bildet, og litt lettere skistøvler…
Fordelene ved å være fysisk aktiv og trene under graviditeten er mange. Men hva med skituren?
- Jeg skal på fjellet, kan jeg ta meg en skitur? Dette spørsmålet har dukket opp mange ganger de siste ukene. Og det er et godt spørsmål. Dersom man leser retningslinjer for trening i svangerskapet er ikke svaret entydig. Risikoen ved å stå på slalåm er forbundet med fall. Hva med langrenn? Mange gravide går på ski uten noen smerter, mens andre får vondt bare av å se på et par ski. Denne artikkelen er basert på egne og gravide pasienters erfaringer gjennom mange år.
Når på skituren kommer smertene?
Dersom du har vondt i bekkenet, ryggen eller symfysen, så kan det være greit å tenke på hva som kan gi smerter:
Glipptak med bakglatte, dårlig smurte ski
Å gå fiskeben i oppoverbakker
Å ploge i nedoverbakker
For lange turer
Det er spesielt symfysen som kan bli vond eller feilbelastet.
Egen erfaring
Da jeg var gravid med mitt andre barn skulle vi “bare” hjem etter en lunsj hos en venninne med hytte ikke så langt fra oss. Jeg tok på meg langrennsskiene, og forsiktig begynte jeg å skli sideveis ned bakken. Det viste seg ganske raskt at det ikke var så lett å skli nedover som jeg trodde. Da panikken for alvor begynte å ta tak i meg mens farten økte, begynte jeg å ploge. Jeg ønsket ikke å falle med den store magen min. Farten minsket ikke nevneverdig, og til slutt satt jeg meg på baken og skled elegant videre nedover. Denne lille turen, som skulle spare meg tid og energi da alternativet var å gå den vanlige veien hjem, lærte meg en god del som jeg har tatt med meg videre i jobben min som kiropraktor. Symfysesmerter er veldig vondt! Denne skituren min kostet meg tre dager inne på hytta hvor jeg ikke kunne bevege meg. Smertene i symfysen var ekstreme og det rykker i symfysen bare jeg skriver om det nå.
Våre “ski-tips” for deg som har vondt i bekkenet
Så her er våre skiregler for deg som er gravid, har bekkensmerter og gjerne vil gå på ski:
Ikke plog på langrennski nedover bakkene, uansett hvor slak eller kort den virker
Smør skiene godt
Smørefrie ski, eller felle-ski er et godt alternativt. Det har kommet mange fine på markedet de siste årene.
Feller eller halvfeller kan være et godt alternativ mot bakglatte ski
Unngå å gå i “fiskeben” i oppoverbakker. Finn gjerne en flat løype, eller gå sidelengs opp bakken
Kommer det en nedoverbakke som oppleves for bratt, er det bedre å ta av seg skiene å gå ned bakken, i stedet for å ploge.
Unngå isete løyper
Er du usikker på om du skal ta deg en skitur, hva med en tur på bena i stedet? Husk, det kommer flere påsker der du ikke har vondt i bekkenet. Det er også lov til å bare nyte sola i hytteveggen.
Husk høy solfaktor!! Det er utrolig lett å få pigmentflekker når man er gravid!
Kan jeg gå på ski når jeg er gravid?
God skitur!
Tekst: Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Oslo
Les bloggen om fine tøyeøvelser du kan gjøre etter skituren.
Hva er en doula?
Hva er en doula, og er det noe du som gravid kan ha glede av? Jeg dro på kurs for å finne ut mer om hvordan du som gravid kan få ekstra støtte gjennom graviditeten. Her kan du lese om hva en doula er. For meg som ikke har vært gravid, men som er lidenskapelig opptatt av deg som er gravid, lærte jeg masse! Jeg tror det er godt mulig at en doula være noe for deg.
Hva er en doula, og er det noe du som gravid kan ha glede av? Jeg dro på kurs for å finne ut mer om hvordan du som gravid kan få ekstra støtte gjennom graviditeten. Her kan du lese om hva en doula er. For meg som ikke har vært gravid, men som er lidenskapelig opptatt av deg som er gravid, lærte jeg masse! Jeg tror det er godt mulig at en doula være noe for deg.
Ordet ¨doula¨ stammer fra Hellas og betyr ¨Kvinne som hjelper/tjener en annen kvinne¨ og representerer kvinnefelleskap og en urgammel tradisjon som har vært vanlig i mange forskjellige kulturer over hele verden.
En doula er en profesjonell fødselsassistent som tilbyr psykisk, fysisk, praktisk og informativ støtte og hennes partner i svangerskap, fødsel og i barseltiden.
En doula har ingen medisinske oppgaver eller medisinsk ansvar, men er der for å være en sterk, trygg og beroligende omsorgsperson for fødekvinnen, og tilrettelegger for hennes følelser, tanker og meninger før, under og etter fødsel.
Doula tilbyr forskjellige teknikker for naturlig smertelindring som massasje, akupressur, rebozo og pusteteknikker i svangerskap og fødsel, der hovedmålet er avspenning og bli bevisst på tanker, kroppen og pust.
`Doulaing: The act of educating, loving, respecting, listening, embracing, advocating for an assisting a woman prenatally during labor, childbirth and after.´
En doula kan blandt annet tilby:
- Støttende samtaler og praktisk informasjon gjennom hele forløpet
Individuell fødselsforberedende
Gravidmassasje
Kunnskap om fødselens forløp, gode fødestillinger og smertelindring.
Smertelindrende teknikker for å fremme fødsel på naturlig måte: Pusteøvelser, akupressur og massasje.
Barselbesøk og samtaler etter fødsel.
Barselmassasje
Veilede mor og partner i babymassasje
Ammeteknikker og ammehjelp
Praktisk hjelp i barseltiden
Det finnes en betydelig mengde forskning ved bruk av doula, som viser en betydelig positiv effekt, dette kalles ¨doulaeffekten¨.
Forskning viser at bruk av doula under fødsel gjør fødende kvinner mye tryggere og roligere og antall induksjoner, hastekeisersnitt, vakuum forløsninger og etterspørsel etter epidural blir veldig redusert
Undersøkelser viser også at kvinner får kortere fødsel og en mer positiv fødselsopplevelse og selvoppfattelse, og er langt mer fornøyd med partneren sin enn de som føder uten doula. Etter fødsel ammer de mer og har mer interaksjon med den nyfødte babyen sin. Færre blir også rammet av fødselsdepresjon, angst, feber og infeksjoner.
Alle fortjener et svangerskap der man tilrettelegger for at du som gravid og kommende fødekvinne har det godt og får nok tid til hvile og avspenning i hverdagen. Dette er essensielt for at barnet ditt i magen skal vokse seg god og sterk før man er klar til å møte verden. Derfor for mange trenger de den ekstra omsorgen og støtten i svangerskapet, om det er jevnlig svangerskapsmassasje eller faste doulabesøk og samtaler.
Ro og hvile er viktig, også fokus på aktiviter som skiller ut våre gode lykkehormoner, som igjen er en fordel når fødsel nærmer seg, også kalt fødselshormoner.
Skrevet av Janne Legreid, massasjeterapeut avd. Skøyen.
Hvor finner jeg en doula?
Finn din doula: doulasenteret.no og norskdoulaforening.
En av våre favoritt doulaer er Anne de Vibe
7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester
Er du gravid og sliter med kvalme? I denne artikkelen får du svar på spørsmål om hvile, kosthold og aktiviteter kan hjelpe på kvalmen.
Svangerskapskvalme er svært vanlig.
Er du gravid og sliter med kvalme? I denne artikkelen får du svar på spørsmål om hvile, kosthold og aktiviteter kan hjelpe på kvalmen.
Hva med hvile?
Finn tid til deg selv, for å roe ned og hvil deg i løpet av dagen, selv 5-10 minutter av gangen kan gjøre underverker. I gamle tekster snakkes det om «morgensyke» som en beskyttende mekanisme for å oppmuntre til hvile.
Opplever du kvalme og/eller oppkast i første trimester, ta hvile på alvor.
Noen snakker om å plassere noe vakkert på soverommet, det kan være blomster, kunst, noe som får deg til å smile, noe du liker veldig godt. Dette blir det første du ser når du åpner øynene hver morgen, velg klokt!
Om morgenen, prøv å bli liggende i sengen i 15 minutter etter å ha våknet for å unngå plutselige bevegelser som også kan forverre kvalmen.
Kan kosthold ha noe å si?
Først og fremst, ha det som mantra å aldri bli sulten, du har sikkert erfart at dette kan forverre kvalmen.
Spis “lite og ofte” - opptil en gang i timen. Skal du klare det, kan det være lurt å ha noe i vesken som frukt og/eller nøtter.
Unngå å drikke væske til måltider. Vent til 20 minutter etter å ha spist for å drikke væske.
Noen kvinner får lindring av å inkludere ingefær i kosten, prøv deg frem: skjær ingefær i skiver og la ingefæren trekke i kokende vann i 5-10 minutter, drikk. Prøv å unngå ingefærøl eller ingefær godteri - sukkerinnholdet i disse kan forverre morgenkvalmen.
Eksperimenter med forskjellige teer - peppermynte, anis- eller fennikelfrø, kamille eller lavendelblomst
Noen kvinner har god effekt av å øke inntaket av vitamin B6, snakk med legen din.
Drikk mer vann så holder du deg hydrert, da fungerer alt mye bedre i kroppen.
Unngå konsentrert sukker i mat og start gjerne dagen din med mye protein som egg eller yoghurt.
Spis fredelig. Legg gaffelen din ned mellom bittene. Vær oppmerksom på kroppen din og stopp når du er mett. Spis når du er sulten.
Det kan også være lurt å unngå inntak av fet mat som frityr, koffein fra kaffe, te og cola, unngå å utsette deg for sterke lukter som matlaging og røyk.
Aktivitet / Omgivelser
Identifiser ting i livet ditt som er stressende, og fjern dem – om mulig. Enklere sagt enn gjort, kanskje, men en slik dialog med deg selv kan hjelpe deg med å slappe av og opprettholde et godt energinivå som vil tjene deg og babyen godt gjennom hele svangerskapet.
Noen kvinner synes det er godt med å tenne en vaniljeduftlys, det virker beroligende.
Ta en tur etter at du har spist, for å promotere bedre fordøyelse, fint også for å få i deg store mengder med frisk luft.
Det er lurt å bruke løse klær som ikke trykker eller er ubehagelige i mageregionen.
Avhengig av alvorlighetsgraden av symptomene dine, kan det være gunstig for deg å få akupunktur en til tre ganger i uken. Akupunktur kan lindre kvalmefølelsen, søvnproblemer og stress.
Mindfulness -meditasjon og yoga for gravide kan være et veldig effektivt verktøy for å redusere stress og fremme avslapning.
Når det gjelder trening er det viktig at du er oppmerksom på kroppen din, hvis du trener mye fra før velg et mer moderat program, kanskje ikke trene til maraton, eller vurdere å vente med crossfit til etter fødselen.
Hvis du ikke trente noe særlig før du ble gravid, er det lurt å starte med 20-30 minutters aktivitet daglig, her kan du vurdere å gå tur, svømme, gjøre yoga, tai chi eller qi-gong
Og til slutt, unngå å snakke altfor mye med andre om deres erfaringer med graviditet og fødsel. Deres erfaring, enten bra eller dårlig, trenger absolutt ikke å være din erfaring, men derimot være med på å skape urealistisk frykt eller forventninger.
Og viktigst: nyt tilværelsen!
Skrevet av Pia Ibanez, akupunktør avd. Skøyen
Naturlig smertelindring under fødsel
Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!
Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!
Det blir vanligere blant norske kvinner å velge naturlig smertelindring under fødsel. Ikke-medikamentell smertelindring er harmløse og naturlige måter å senke opplevelsen av smerte på som ikke skader mor eller baby. Man ser at kvinner som føder slik opplever mer kontroll over kroppen uten å være bedøvet av medikamenter, og har totalt en mer positiv opplevelse fordi de føler mestring. La oss se litt på de ulike formene for naturlig smertelindring.
Pust
Det skjer flere positive ting i kroppen når vi puster dypt og kontrollert, og i fødselen er god pusteteknikk essensiell for fremgang i fødselen og for smerteopplevelsen. Pusten vår kan nemlig aktivt senke adrenalinnivået. Adrenalin er kroppens stress- og kamphormon, og hvis adrenalinnivået er høyt er det ofte mindre av de gode hormonene. Evolusjonsmessig hemmet adrenalin fødsel slik at man kunne flytte seg til et tryggere sted unna løver, men på fødestua nå vil vi unngå adrenalin. Lykkehormonet endorfin og kjærlighetshormonet oksytocin gir smertelindring og god fremgang i fødselen, det demper stress, uro og angst og gir naturlig velvære. Oksytocin er også viktig for å hindre stort blodtap under fødsel og etterpå. Så finn deg noen gode pusteteknikker eller en terapeut som kan hjelpe deg og bruk graviditeten til å øve!
Bevegelse
Å bevege seg underveis er viktig for å holde produksjonen av endorfiner i gang og hindre at man stivner i muskler og ledd. Å skifte stilling, tøye eller for eksempel gjøre Spinning Babies-øvelser er effektive og trygge måter å hjelpe på smertene. Forskningsstudier har vist at mødre som er aktive i åpningsfasen eller som føder stående opplever kortere forløsningstid og har mindre behov for smertelindring som epidural!
Vann
Å føde i vann er naturlig smertelindrende da det virker beroligende og muskelavslappende. De fleste sykehus tilbyr badekar, og ved hjemmefødsler er dette vanlig. Når kroppen vår slapper av i vannet stimulerer det på ny utskillelse av endorfiner og oksytocin. Så en dusj eller et bad er med på å holde riene i gang samtidig som det lindrer smerte.
Steriltvannspapler
Steriltvannspapler er små mengder sterilt vann som sprøytes inn under huden av jordmor. Dette brukes ofte for å lindre ryggsmerter under fødselen, og er trygt og uten bivirkninger. Effekten varer opp mot to timer og det tilbys ved de fleste sykehus.
Massasje
Massasje for igangsetting av fødsel er også en naturlig og god måte å hjelpe utskillelsen av oksytocin. Oksytocin hjelper livmorhalsen til å utvide seg, og underveis i fødselen kan massasje hindre at riene stopper opp. Så unn deg en god massasje enten i tiden før fødsel, eller få partneren din til å øve seg god på deg til selve fødselen!
Akupunktur
De fleste sykehus tilbyr akupunktur og dette kan gis under hele fødselen - fra å modne livmorhalsen og sette i gang rier til å stille kvalme eller senke smerte i selve pressfasen. Modningsakupunktur før fødsel kan også gi kortere fødselsforløp, mindre smertefulle rier og mindre komplikasjoner.
Omgi seg med kjærlighet
Andre måter å booste utskillelsen av oksytocin på kan være å omgi oss med kjente ting eller omgivelser, få massasje, fysisk kontakt med mennesker vi er glad i eller høre på musikk vi liker. Studier har også vist at mor har mindre behov for smertelindring eller hjelpemidler hvis hun har flere barn og barna er tilstede under fødselen. Dette fordi hun naturlig skiller ut mer oksytocin når hun er omgitt av familien sin. Å innta et kosthold med høye nivåer av magnesium og vitamin C og D stimulerer også til økt produksjon av kjærlighetshormonet.
Før fødselen
Mange av våre pasienter har også hatt nytte av fødselsforberedende kurs, slik som positiv fødsel eller Spinning Babies-øvelser. Disse kursene lærer en ulike teknikker innen pust og avspenning som kan hjelpe fremgangen i fødselen og virke smertelindrende. Fødepartners rolle under fødselen er å støtte mor og være hennes partner og stemme. Det kan derfor være fint å øve sammen på tøyeøvelser, hvilestillinger, pusteteknikker eller annet på forhånd som kan bidra til å sette fart på fødselen og booste kroppens egen smertelindring. Finn det som hjelper deg til å slappe av og føle deg vel!
Skrevet av Stine Berg, Osteopat avd. Skøyen
Hvorfor jeg ble massasjeterapeut
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Janne Legreid er opprinnelig fra Bergen
Min personlige erfaring er at berøring er den sterkeste terapiformen som er.
Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.
Det var mange år med ilende spenningshodepine som kom i tenårene, og mye fravær fra skolen pga dette. Etter mange legebesøk og medisiner som jeg fikk muskelkramper av, var det ingen bedring. Etterhvert når min mor tok meg med til en veldig flink kiropraktor, som også masserte mellom justeringene begynte det endelig å bli færre dager med hodepine.
Når jeg ble eldre og oppsøkte massasje jevnlig så kjente jeg meg mye sterkere mentalt og ikke minst fysisk. Bevisstheten over min egen kropp og følelsen av å lande i seg selv skapte en balanse som jeg mener er nødvendig for en mer behagelig hverdag. Da forstod jeg enda mer av sammenhengen mellom mental og fysisk helse.
Lenge trodde jeg at berøring bare var en «positiv distraksjon», før jeg i det hele tatt skjønte hva som egentlig skjedde i kroppen.
Siden massasje er naturlig smertelindrende og ikke minst skiller ut lykkehormonet oxytocin og reduserer utskilling av stresshormonet kortisol, så vil jeg selv påstå at det er blant annet den beste naturlige antidepressiva.
Psykisk stress er noe vi alle kjenner på i løpet av livet, og mange har fysiske plager og problemer av nettopp denne årsaken i hverdagen. Spenningshodepine og muskelsmerter som kommer av muskelspenninger er to av de mest sette årsakene til hvorfor man oppsøker massasje og er oftest stressrelatert.
Da er avspenning og triggerpunktbehandling det jeg ser er veldig effektivt, og selv har personlig erfaring fra.
Janne Legreid er massasjeterapeut på Bekken og Barn avd. Skøyen
Ingenting er bedre enn å se lettelsen til de som blir bedre etter behandling, det gir meg en så stor motivasjon og glede i hverdagen og kunne få hjelpe andre slik jeg engang trengte når jeg ikke visste hvor eller hva som skulle være løsningen.
Skrevet at Janne Legreid, massasjeterapeut, avd. Skøyen
Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass!
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Vondt i halebeinet kan kjennes ut som vondt i rumpa
Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.
Hva er egentlig halebeinet?
Halebeinet, også kalt coccyx er den nederste delen av ryggsøylen. Beinet er trekantformet og består av flere små sammensatte segmenter. På beinet sitter det festet ligamenter og muskler. Flere av disse musklene er en del av bekkenbunnen. Selv om halebeinet er et lite bein har den flere viktige funksjoner. Ved siden av å være et festepunkt for flere muskler og ligamenter har det sammen med sitteknutene en vektbærende funksjon når vi sitter. Halebeinet skal også kunne bevege seg. Vinkelen på halebeinet skal for eksempel kunne endre seg når vi går fra stående til sittende eller under en fødsel. Endret bevegelighet i halebeinet kan derfor påvirke omliggende strukturer og gi smerte.
Coccygodynia, smerte i halebeinet
Faktisk har det seg slik at det er fem ganger mer sannsynlig for kvinner å få halebeinssmerter enn menn. De aller vanligste årsakene til halebeinssmerter er traume, som fall på halebeinet, fødsel, overbelasting og langvarig, repeterende sitting på hardt underlag. Fall på halebeinet og fødsel kan også føre til brudd eller skade i halebeinet. Den klassiske presentasjonen ved halebeinssmerter er smerte i og rundt halebeinet. Smerten trigges i tillegg gjerne av visse bevegelser. Her er noen eksempler på de vanligste forverrende faktorene:
Smerter forverres ofte ved langvarig sitting
Bakoverlent sittestilling
Ligge på hardt underlag med trykk mot halebeinet
Stå lenge
Reise seg fra sittende til stående
Noen opplever også smerte ved samleie og toalettbesøk/forstoppelse.
Hva kan jeg gjøre hvis jeg har vondt?
Her er noen gode råd til deg med halebeinssmerter:
Avlaste halebeinet ved å sitte på mykere underlag eller spesialpute
Reise deg oftere slik at du ikke blir sittende for lenge av gangen
Sitte noe mer fremoverlent
Tøyeøvelser av blant annet setemuskler kan bidra
I tillegg kan behandling være til god hjelp ved smerter i halebeinet. For å få et helhetlig bilde av deg og dine plager undersøkes hele kroppen slik at du kan få rett behandling. På Bekken og barn har vi terapeuter med god kunnskap om behandling av halebeinssmerter!
Skrevet av Michelle Echarti-Bøch, osteopat avd. Storo
Graviditet og isjias
Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.
Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.
Hva er isjias?
Isjias beskriver smerter som kommer fra korsrygg/bekken og som stråler ned i benet, gjerne helt ned i foten. Smertene oppstår fordi isjiasnerven kommer i klem, og det er flere grunner til at dette kan skje.
For å skjønne hvordan isjiasnerven kommer i klem må vi først forstå hvor nerven ligger. Isjiasnerven starter nederst i korsryggen og avslutter i leggen/foten. Et av de vanligste stedene nerven kan komme i klem er nederst i korsryggen. Hvis du har en prolaps, kan dette klemme på nerven og da kan det stråle smerter ned i benet. I tillegg kan slitasje i ryggen gi isjiassmerter. Når det er slitasje er det ofte mindre plass til nerven og da er det større sjanse for at den kommer i klem.
Heldigvis er det sjeldent at gravide har isjiassmerter på grunn av prolaps eller slitasje i korsryggen. Det anslås faktisk at kun ca 10-20% av gravide har “ekte” isjiassmerter. Derfor er det interessant å gå videre til begrepet falsk isjias.
Hva er falsk isjias?
Falsk isjias beskriver smerter som kjennes like ut som “ekte” isjias, de starter i korsryggen og stråler ned i benet, men de skyldes ikke at isjiasnerven kommer i klem. Det kan være flere årsaker til disse smertene, og som regel skyldes det en kombinasjon av låste ledd og stram muskulatur.
Det er denne gruppen de fleste gravide med bekkensmerter som stråler i benet havner i. Som de fleste er klar over skjer det endringer med leddene i svangerskapet. Kroppen forbereder seg til fødsel og dette gjør leddene noe mer bevegelige enn vanlig. Ofte reagerer kroppen på dette med å stramme muskulaturen i korsryggen og setet, og bekkenleddene kan låse seg. Smerter fra bekkenleddene er vanskelig å diagnostisere på røntgen eller MR, og det er derfor ofte nødvendig med en grundig klinisk undersøkelse for å sette riktig diagnose.
Tips til deg som har isjiassmerter
Prøv noen enkle øvelser for å løsne i ryggen. En fin øvelser er å stå på alle fire og krumme og svaie ryggen. Repeter 12 ganger og gjør 2-3 sett
Prøv noen korte gåturer. Det er ofte bedre å gå flere korte turer enn en lang
Unngå tunge løft, spesielt å løfte mens du bøyer deg fremover
Vær forsiktig med å sitte for lenge av gangen. Spesielt kan bilkjøring være plagsomt på grunn av måten bilseter er laget på.
Når bør du oppsøke hjelp?
Du bør oppsøke hjelp hvis smertene du har bekymrer deg. Ofte kan det å snakke med noen som er spesialisert på å undersøke de plagene du har være godt fordi man får et svar på hva som gjør vondt.
I tillegg bør du oppsøke hjelp hvis du har høy smerteintensitet, du har vondt hver dag, eller du er sykemeldt på grunn av plagene dine. I mange tilfeller er det små endringer som kan gjøres for at smertene blir bedre. Det kan gjerne være en kombinasjon av behandling, øvelser du kan gjøre hjemme eller også små endringer i hverdagen som sørger for at du belaster ryggen din annerledes.
Vi hjelper deg gjerne med isjiasplagene dine!"
Skrevet av Helene Meidell, kiropraktor Bekken og Barn avd. Skøyen
Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid?
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
I dag ser vi en stor interesse og popularitet for akupunkturbehandling både før, under og etter svangerskap og fødsel. Det er en skånsom og avslappende behandlingsform som utføres av spesialutdannede akupunktører ved tverrfaglige klinikker og fødeavdelinger over hele landet.
Ved å behandle plager og ubalanser på et tidlig stadium for den gravide, fremmes optimal helse gjennom svangerskapet, samt at muligheten for en naturlig fødsel til termindato økes dersom det er ønskelig for den gravide.
Nedenfor kan du lese hva akupunkturbehandling kan bidra med i svangerskapet.
Fødselsforberedende akupunktur
Fødselsforberedende akupunktur, også kalt modningsakupunktur kan starte allerede fra uke 36, og kan bidra til at fødselen kommer i gang rundt termindato slik at overtid unngås. Fordelen med fødselsforberedende akupunktur er at man kan unngå bruk av kjemiske medikamenter, og da heller la kroppens eget hormonsystem forberede å sette i gang fødselen når den er klar. Forskning på feltet indikerer at kvinner som har gått til fødselsforberedende akupunktur opplever kortere tid i fødsel, mindre smerter og mer kontroll over riene sine.
Ved fødselsforberedende akupunktur jobbes det mot at den gravide føler seg klar både mentalt og fysisk til fødselen, og individuelle plager og utfordringer slik som hodepine, uro, søvn, tette bihuler, ødemer og bekken og symfysesmerter vil også være et viktig fokus i akupunkturbehandlingen dersom det er behov for det. Det er mange kvinner som derfor oppsøker slik behandling også før uke 36 for å jobbe med andre plager i tillegg til modningen.
Svangerskapskvalme
Akupunktur kan være effektivt for å redusere både alvorlighetsgraden og forekomsten av halsbrann, kvalme og oppkast i svangerskapets tidlige og senere faser.
Smerter
Muskelplager slik som eksempelvis; ryggsmerter, isjias- og symfysesmerte, hodepine, migrene, samt ødemer og carpal tunnel syndrom er vanlig i svangerskapet og kan bli betydelig redusert med muskulær akupunkturbehandling.
Seteleie og babyens posisjon
Akupunktur kan ha en effekt på å snu babyer som ligger i seteleie. Ideell behandling er i uke 34-37 i svangerskapet, Akupunkturbehandling vil også kunne hjelpe dersom babyen ikke ligger i optimal posisjon før fødsel.
Blodtrykk
Akupunktur kan ha en viktig rolle i å hjelpe til å redusere høyt blodtrykk i svangerskapet, spesielt hvis behandlingen blir påbegynt tidlig.
Mors emosjoner knyttet til fødselen
Av andre positive erfaringer med akupunktur på gravide kan nevnes en forbedret søvn, og gravide som er urolige og engstelige før fødselen blir ofte mer rolige og trygge. I slike tilfeller blir akupunkturbehandlingen ofte kombinert med terapeutisk eller informativ samtale ut ifra hva den individuelle klienten har behov for.
Etter fødsel
Akupunktur kan fremme mors helse også etter fødsel. Akupunkturbehandling kan bedre plager slik som sårtilheling og reparasjon av arrvev, postnatal depresjon, hormonelle ubalanser og urininkontinens.
Melkeproduksjon og brystbetennelse
Melkeproduksjonenen kan økes ved hjelp av akupunkturbehandling dersom man opplever vanskeligheter etter fødsel. Akupunktur kan også være effektivt mot brystbetennelse.
Ønsker du mer informasjon om akupunktur og hva akupunktur kan gjøre for deg i ditt svangerskap, ta gjerne kontakt med Bekken og Barn.
Skrevet av Pia Hvaal, Akupunktør, svangerskapsterapeut, par og familieterapeut. Avdeling Bekken og Barn Storo.
Har du hørt om «Modningsakupunktur»?
Hva menes med modingsakupunktur? Vel, det er rett og slett fødselsforberedende akupunktur som rettes mot en harmonisk fødsel.
Hva menes med modingsakupunktur? Vel, det er rett og slett fødselsforberedende akupunktur som rettes mot en harmonisk fødsel.
Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang. Fra uke 36 vil hormonnivåene i kroppen endre seg frem til fødselen, og oksytocin nivå øker.
Det anbefales å starte behandlingsserien fra uke 36, en gang i uken og litt oftere i tiden før termin. Kommer du etter uke 36? Null problem, vi tar det derfra, kanskje med hyppigere behandlinger enn en gang i uken. Målet for behandlingen er å styrke kroppen, forberede deg for fødselen ved å modne livmorhalsen og den er klar til å åpne seg fint når riene først begynner å jobbe i kroppen.
Vi retter behandlingen etter den svangerskapsuke du er i, samtidig som vi jobber med dine individuelle behov. Vanlige «plager» på slutten av svangerskapet er ofte knyttet til lavt energinivå, hovenhet, halsbrann, smerter i korsrygg, bekken og hofter, men det kan også være fint å gjøre noe med uro/angstfølelse og søvn. Studier viser at kvinner som har fått akupunkturbehandling i forkant av fødselen kan tendere til å få en kortere forløp og mer harmonisk fødsel med mindre smerter og dermed mindre bruk av medisiner og færre milde komplikasjoner enn hos fødende som ikke har fått det, dette bekrefter alle jordmødre jeg har vært i kontakt med. Heldigvis er det etter hvert mange jordmødre som har fått utdanning i akupunktur for å behandle fødende kvinner på sykehus i Norge.
Akupunktur har et kjent rykte for sin smertelindrende effekt og ikke minst at det er en behandling som kan dempe stressnivå og skape ro.
Når det nærmer seg terminen er jeg interessert i å lære deg noen «gode punkter» som ved hjelp av en teknikk kalt akupressur kan din partner være en aktiv del under de ulike fasene av fødselen. Min erfaring er at partneren synes det er veldig fint å ha en bestemt oppgave og føle seg en del av opplevelsen på en givende måte.
Husk å være bevisst på ditt valg av akupunktør slik at vedkommende har en solid utdanning som ivaretar din sikkerhet. Du finner en slik oversikt på www.akupunktur.no
«Målet er å modne kroppen, eller nærmere sagt livmorhalsen, før fødselen setter i gang»
Skrevet av Pia Ibanez, akupunktør på Bekken og Barn avd. Skøyen
10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene
Det er vanlig at føttene blir vonde, slitne, hovne eller verker når du er gravid. Det blir ofte verst mot slutten av svangerskapet, gjerne i andre og tredje trimester. Fotsmerter kommer ofte i skyggen av andre svangerskapsplager, men heldigvis kan små endringer ofte forbedre plagene betraktelig.
Det er vanlig at føttene blir vonde, slitne, hovne eller verker når du er gravid. Det blir ofte verst mot slutten av svangerskapet, gjerne i andre og tredje trimester. Fotsmerter kommer ofte i skyggen av andre svangerskapsplager, men heldigvis kan små endringer ofte forbedre plagene betraktelig.
Hvorfor blir føttene vonde når du er gravid?
En viktig grunn er at du blir tyngre. Den økte vekten legger mer press på de forskjellige delene av foten din. Fotbuen er bindeleddet mellom hælen og tærne og kalles plantar fascia.
Jobben til fotbuen er “å fjære” litt når du går. Når vekten øker blir det ofte for tungt for fotbuen å gjøre jobben sin, og da kan den ofte synke litt sammen eller kollapse.
Når fotbuen faller sammen får man vekten på innsiden av foten, og i noen tilfeller peker også knærne litt innover. Avflatningen av fotbuen strekker på plantar fascien, og da kan det oppstå betennelse. Når fotbuen blir betent kalles det plantar fascitt.
Hevelser i beina kan også gi vonde føtter, og det er flere grunner til at beina hovner opp. Økt vekt kan legge mer press på venene dine. Vener er blodårer som transporterer blod fra kroppen tilbake til hjertet. Når presset på venene øker blir sirkulasjon dårligere, og det fører til mer vann i kroppen. Milde hevelser er vanlig i svangerskapet og går som regel bort etter fødsel. Hvis du får hevelse i ansiktet eller akutte, kraftige hevelser i beina bør du kontakte legen din da dette kan være et tegn på svangerskapsforgiftning.
Heldigvis er det flere gode ting du kan gjøre for føttene dine!
Mine 10 beste tips for å unngå fotsmerter når du er gravid
Ta mange korte pauser i løpet av dagen og sørg for å la beina hvile på en høyde for å unngå hevelser
Drikk rikelig med vann
Bruk komfortable sko, og gjerne sko med en bred tåboks slik at tærne har god plass til å bevege seg. Har du store plager kan det være lurt å unngå å gå barbeint fordi det øker trykket på fotbuen. I tillegg bør du bruke sko med lav hæl.
Oppsøk hjelp. Hvis fotbuen har falt litt sammen, og du står med vekten på innsiden av foten kan det gi låsninger i ankler og føtter. Dette kan også forplante seg oppover i bena og i noen tilfeller være årsaken til korsrygg- og bekkenplager. Derfor kan det være lurt å oppsøke en kiropraktor som kan undersøke leddene dine, og hjelpe deg hvis du har utviklet plantar fascitt.
Oppsøk hjelp til lymfedrenasje hvis du er mye hoven i bena. Både massasjeterapeuter og osteopater utfører denne typen behandling og dette kan være effektivt for å få i gang sirkulasjonen
Hvis føttene blir spesielt vonde mot slutten av dagen, ta et iskaldt fotbad. Dette hjelper for å øke sirkulasjonen. Du kan også prøve å putte en halvlitersflaske i fryseren og når vannet har fryst ruller du foten mot flasken mens du sitter. Ofte kan dette føles godt fordi det både masserer og avkjøler
Bruk sømløse sokker for å unngå at sømmene forhindrer normal blodsirkulasjon
Prøv forskjellig øvelser. Ofte kan det være effektivt å tøye leggene, den letteste måten er å stå på kanten av et trappetrinn med hælene utenfor kanten mens du lener deg fremover. Det kan også være fint å gjøre øvelser som øker sirkulasjonen i foten, for eksempel denne: krøll tærne sammen, strekk ut kneet så det strekker i leggen, pek tærne oppover og lag små sirkler med foten.
Unngå å sitte med bena i kryss da dette reduserer sirkulasjonen. I tillegg øker du sjansene for bekken- og korsryggsmerter når du sitter med bena i kryss så dette bør du virkelig prøve å unngå
Bruk en god fotkrem. De hormonelle endringene i svangerskapet øker sjansene for tørr hud og at hælene sprekker opp. Hvis du synes det er vanskelig å rekke ned til føttene dine for å smøre på krem, kan du legge litt krem på en svamp som du gnir foten din inntil. Jeg anbefaler at du gjør dette sittende slik at du slipper å stå med vekten på ett ben.
Lykke til, og ikke nøl med å ta kontakt hvis du har spørsmål om fotsmerter i svangerskapet eller andre plager!
Skrevet av Helene Mejdell, Bekken og Barn avd. Skøyen
Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete?
Er du som oss nysgjerrig på og full av beundring for kvinnekroppens fantastiske skaperverk? Er du gravid og lurer på hvilke endringer som egentlig tar plass i kroppen din akkurat nå? Og lurer du kanskje samtidig på hvorfor kroppen din insisterer på å gjøre vondt? Her kan du lese litt om hvordan de helt naturlige endringene kan gi gravide plager og smerter. Og selvfølgøelig noen råd til hva som kan hjelpe akkurat deg for å føle deg bedre!
Er du som oss nysgjerrig på og full av beundring for kvinnekroppens fantastiske skaperverk? Er du gravid og lurer på hvilke endringer som egentlig tar plass i kroppen din akkurat nå? Og lurer du kanskje samtidig på hvorfor kroppen din insisterer på å gjøre vondt? Her kan du lese litt om hvordan de helt naturlige endringene kan gi gravide plager og smerter. Og selvfølgøelig noen råd til hva som kan hjelpe akkurat deg for å føle deg bedre!
Under svangerskapet skjer det mange kroppslige forandringer. Disse styres av hormoner som dannes i eggstokkene, morkaken og i hypofysen.
Hypofysen vår er kroppens kontrollsentral for hormonproduksjon og ligger i hjernestammen. Forandringene som skjer er viktige for å opprettholde spiren til liv, samt forberede deg på fødsel! Dette er normale endringer som i utgangspunktet ikke er ment å gi smerter, men for mange blir det likevel det.
Her kan du se litt på hvordan belastningen av svangerskapet påvirker kvinnens fysikk.
Første trimester betegner de 12 første ukene av svangerskapet.
Noen kvinner kjenner allerede etter få uker tegn på graviditet. Dette er det den økte hormonproduksjonen som står for. Bekkenet beveger seg slik at korsryggens kurve blir mer avflatet og musklene i ryggen og øvre mage mer spent.
I overgangen av første og andre trimester vil livmor skifte form, størrelse og retning i magen for å gi plass til den voksende babyen. Tarm, magesekk og lever flyttes oppover og presser på diafragma, pustemuskelen vår. Dette kan gi spenning i ryggen, mens de voksende brystene kan gi spenning i nedre del av nakken. I tillegg øker blodvolumet og hormonnivåene i kroppen, og mange opplever hodepine eller kvalme.
I andre trimester endres tyngdepunktet og vektfordelingen vår.
Korsryggen blir mer svai, bekkenet trekkes frem og krumningen i øvre del av ryggen blir tydeligere. Noen som kjenner seg igjen i vond rygg og bekken?
Orienteringen og vekten av livmoren øker også presset på symfysen, som forbinder bekkenet vårt foran. Nå deler også magemusklene seg for å gi plass til fosteret, såkalt rectus diastase. En helt nødvendig del av graviditeten.
Mange kan plages med halsbrann, forstoppelse eller ubehag i magen på grunn av det økte trykket og hormonelle endringer som gjør lukkemuskulaturen i fordøyelsessystemet slappere. Et annet vanlig problem er ubehag grunnet ødemer eller væske i kroppen grunnet økt blodvolum. Mer væske kan føre til at det blir trangere kanaler for nerver og blodårer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner får karpaltunnelsyndrom, altså hevelse og smerte, nummenhet eller prikking i hendene.
I tredje trimester endrer vektbæringen seg fra å gå via magemuskulatur og symfyse, til en mer bakoverlent posisjon.
Da blir det mer press på bekkenbunn og leddbånd i bekkenet, og mange plages av smerter i lysken eller magen som følge av at ligamentene til livmor tøyes. For å tilpasse seg for den økende vekten av fosteret plasseres føttene gjerne lenger fra hverandre, og man får «vagge-gange». Dette gjør at man belaster hofte og føtter på en uvant måte, og mange kan oppleve smerter eller ubehag i underkroppen eller ryggen.
Noen får også smerter i underlivet, eller plages av kynnere eller at magen blir hard. Også må man jo nevne denne svangerskapsvarmen og tungpusten, da!
Det er altså mange fantastiske prosesser i gang i kroppen, og du er ikke alene om å kanskje kjenne litt på frustrasjon over smerter eller manglende energi. Hvor ble det av den gravidgløden?
Behandling når du er gravid
Å få behandling kan være en viktig og bivirkningsfri brikke i å forberede bekken og kropp på fødsel, samt lindre mange av de normale plagene som oppstår under svangerskap. Hvis du syns du det er vanskelig å navigere i jungelen av råd og tips, og vanskelig å velge riktig behandlingsform så har vi noen forslag til deg;
Osteopati kan være et flott valg ved smerter i symfyse, underliv eller plager fra fordøyelsessystemet. Kiropraktikk er et naturlig førstevalg ved bekkenlåsning eller smerter i rygg eller nakke.
Akupunktur kan hjelpe på problem med hovenhet, barn i seteleie og er en fantastisk måte å forberede kroppen på fødsel.
Fysioterapi er supert om du ønsker spesifikke øvelser eller trening som kan hjelpe deg å takle de ulike fysiske endringene.
Massasje løser muskulære spenninger og senker stressnivået i kroppen.
Vi spesialiserer oss på kvinnehelse og jobber med alle disse utfordringene. Vi tilpasser behandling til akkurat din kropp og den situasjonen du står i. Her er du i de beste hender uansett hvilken plage du har eller hvilken behandlingsform du liker best. Vi er her for akkurat deg!
Skrevet av: Stine Berg, Osteopat, Bekken og Barn avd. Skøyen
Er det farlig å trene når jeg er gravid?
Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.
Trening når du er gravid
Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.
– dette fører til at mange blir usikre på om det er lurt å trene og legger kanskje treningen på hyllen under svangerskapet.
Men studier viser at trening er svært gunstig også når man er gravid. Det bidrar til blant annet til forbedring av hjertets funksjon, øker kondisjonen, reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes hos overvektige kvinner og øker generelt velvære (Committee, 2015).
Hvis du har smerter i korsrygg, bekken, underliv eller andre steder, er det lurt å ta en sjekk hos en behandler, før du setter i gang eller fortsetter med treningen. Da kan det være nødvendig med behandling og tilrettelagt veiledning før du setter i gang.
Det er viktig å huske at litt trening er bedre enn ingen trening, og at det finnes mange måter å øke styrke og kondisjon på. Nå gjelder det å fokusere på det du får til, og gjøre mer av det.
Til tross for at trening er gunstig under graviditeten, så bør man følge med på følgende advarsler gjennom treningen, og avslutte dersom noe av dette oppstår (Committee, 2015):
Vaginal blødning
Kortpustethet før anstrengelse
Svimmelhet
Hodepine
Smerte i brystkassen
Muskelsvakhet utenom det vanlige
Hevelse eller smerte i leggene
Nedsatt fosterbevegelse
Fostervannslekkasje
Kynnere og/ eller nedpress
Hør med legen og jordmoren din om de anbefaler deg å trene, eller om du bør ta det mer med ro. Vi mennesker er komplekse, og det kan være andre grunner til at du ikke bør trene under graviditeten, som for eksempel hvis du har visse hjerte og lungesykdommer. Da trenger du tilrettelegging og veiledning. Andre indikasjoner på at du ikke bør trene er listet opp under. Her ser du absolutte kontraindikasjoner på aerobisk trening under svangerskapet. Merk deg at det ikke nødvendigvis betyr at du ikke kan bevege deg normalt, eller være i noen som helst form for lett aktivitet. Hør med legen eller jordmoren din dersom du er redd for å bevege deg på grunn av at du har noen av følgende kontraindikasjoner.
Absolutte kontraindikasjoner for aerobisk trening under svangerskapet:
Forhør deg med en lege eller jordmor dersom du er usikker
forkortet livmorhals
Inkompetent livmorhals, eller hvis en ”cervical cerclage” er blitt utført: en kirurgisk prosedyre der livmorhalsen blir sydd igjen, for å holde den lukket for å forhindre prematur fødsel
Hvis du venter flere barn samtidig (tvillinger, trillinger) i fare for prematur fødsel.
Placenta previa etter 26 ukers svangerskap: morkaken dekker helt eller delvis den indre åpningen i livmoren.
Preeclampsia: karakterisert av høyt blodtrykk og skade på organsystemet, ofte nyrer eller leveren.
Graviditetsindusert hypertensjon
Alvorlig anemi: betyr at du har for få friske røde blodceller. Hemoglobinnivået blir lavt, noe som svekker oksygentransporten i kroppen.
Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål om trening når du er gravid, eller ønsker å få satt opp et spesialtilpasset program for deg!
Bestill time hos en av fysioterapeutene hos oss.
Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste
"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.
"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.
Trykket som brukes skal føles godt samtidig som man merker at det kjennes. Det er viktig at du spør partneren om hvordan hun opplever trykket. Jeg pleier og si til klientene mine at det skal oppleves "godt - vondt". Trykket kan gjerne merkes godt, men blir det "vondt - vondt" er det for mye, hun skal føle at hun kan slappe av underveis. Unngå å massere rett på selve skjelettet som for eksempel, på ryggraden; - det er ikke så behagelig. Ha musklene rundt som mål.
Ryggmassasje
Bruk håndbaken og begynn helst nederst i ryggen. Beveg deg med annenhver hånd oppover langs ryggraden. Når du har gjort dette noen ganger kan du begynne og klemme på skuldrene.
Setemuskulaturmassasje
Bruk håndbaken og trykk inn langs med setemuskulaturen. Dette kan gjøres både sittende og liggende.
Nakkemassasje
Bruk fingertuppene og lag små sirkelbevegelser oppover nakken. Øverste del av nakken og hodebunnen kan også være fint å massere liggende på rygg. Spre fingrene og lag små sirkler.
Under et svangerskap øker belastningen på muskulaturen i takt med den voksende magen og massasje vil kunne gjøre godt for både de muskelrelaterte plagene og for å få slappet godt av i en tid med mye endringer.
Er det en periode i livet jeg virkelig anbefaler alle å unne seg en god massasje er det nettopp under graviditeten. Det skjer store forandringer i kroppen og psyken under et svangerskap og massasje vil kunne
lindre/fjerne spenninger og smerter i muskulaturen
minske hevelser med den økte sirkulasjonen
gi bedre søvn grunnet mindre smerter
virke forebyggende
virke avslappende, noe som er bra både for mor og barn!
Vi hjelper deg gjerne!
Massasje under svangerskapet vil ha en behandlende, men også en forebyggende effekt. Book gjerne din gravide partner en massasje på bekkenogbarn.no. Her på Bekken og Barn samarbeider vi tverrfaglig og slik vil vi sammen kunne gi den gravide den behandlingen hun trenger.
Lykke til med massasje av kjæresten din!
-Hilsen fra Katharina Devik, massasjeterapeut avd. Skøyen
Les mer om massasje
Fordeler ved gravidmassasje
Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?
Svangerskapsmassasje kan gi mange helsegevinster.
Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?
Forskinger viser at etter 45 minutters massasje så øker antall hvite blodceller som spiller en stor rolle for å beskytte kroppen din mot sykdom. Cytokin nivåene som er viktig for å redusere betennelser i kroppen øker også. Men det aller viktigste er at massasje har en er en reduserende virkning på stresshormonet kortisol og at det frigir¨lykkehormonet¨ oxytocin. Å få massasje jevnlig hos massasjeterapeuten din øker livskvaliteten din og er den største grunnen til at jeg brenner for faget mitt.
Når du er gravid fortjener du alt som gjør godt for kropp og sinn. Unn deg en gravidmassasje med god samvittighet!
Det er Ikke bare gravide som fortjener ekstra omsorg, det anbefales også å oppsøke massasjeterapi dersom du har:
Muskelsmerter og anspent i nakke, rygg, setet og ben
Sover dårlig
Opplever uro og stress
“Restless legs” eller urolig ben
Muskelkramper i legger
Massasjeterapeutene hos oss kan vise deg enkle tøyeøvelser som du trygt kan gjøre hjemme når du er gravid, for å strekke ut de muskelen vi finner som trenger ekstra omsorg.
De som kommer til svangerskapsmassasje hos oss får tilrettelagt behandling for sine plager og utfordringer. Mange ønsker et pust i hverdagen, litt ekstra omsorg og en avslappende time på benken.
Helsegevinster ved massasje:
God effekt på muskelsmerter og anspenthet
Forebygger og har god effekt på spenningshodepine
Reduserer stress og angst
Naturlig smertelindring
Øker blod og lymfesirkulasjonen
Bedre immunforsvar
Dypere og bedre pust
Bedre søvnkvalitet
Næringsopptaket i muskulatur øker
I et svangerskap går kropp og psyke gjennom mye nytt, både gode og utfordrende perioder. Kroppen går i beredskap til å bære frem ditt barn, og det kan medføre smerter i muskulatur. Perioder med mye stress og lite søvn påvirker musklene dine.
Massasje gjennom svangerskapet er ikke bare vel og være, men også naturlig smertelindring. Det kan være med på å forbedre kroppen din til fødsel og en mer behagelig barseltid for deg som mamma.
Hos oss tar vi godt vare på deg og gir deg akkurat det du trenger, vi henviser også videre til andre terapeuter på huset om det er nødvendig for deg.
-Skrevet av Janne Legreid, massør avd. Skøyen
Gravid, seteleie og "Websters-teknikk"
Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.
Er du gravid med et barn i seteleie? Da kan det hende at du hører om ”Websters teknikk”, eller at det kan være lurt å ta et besøk innom kiropraktoren. ”Websters teknikk” er en teknikk som brukes for å gi bedre balanse i bekkenet mellom ledd, muskler og leddbånd, slik at barnet skal få bedre plass for å kunne bevege til en best mulig posisjon i forkant av fødselen. Det er viktig å presisere at kiropraktoren ikke snur babyen, men jobber med plassforholdene for at det skal bli lettere for babyen å kunne snu seg selv.
«Jeg har et barn som ligger i seteleie, og leste om Websters Technique på nettet. Jeg har ikke funnet noe informasjon om dette på norsk. Jeg ringte rundt til flere kiropraktorer inntil en kiropraktor anbefalte meg å ringe til dere. Kan dere denne teknikken?» hører vi ofte. Derfor er det ekstra gledelig å lese artikkelen i KK hvor kiropraktor Therese Aarsæther på Ullevål kiropraktorklinikk blir intervjuet om teknikken. Her kan du lese artikkelen i KK.
Teknikken ble beskrevet av kiropraktoren Larry Webster i 1979, og den brukes av kiropraktorer. Websters Teknikk er fremdeles ganske ukjent i Norge dersom vi sammenlikner med USA og Canada.
Livmoren er forankret i bekkenet via leddbånd. Ved rotasjon av bekkenet kan disse leddbåndene bli stramme og påvirke livmorens form og posisjon. Dette kan bidra til at det blir mindre plass for fosteret til å bevege seg og snu seg i riktig posisjon med hodet ned før fødselen. Dette kalles å ligge i tvangsleie. Webster-teknikken består av kiropraktiske leddkorrigeringer og lett behandling av spenninger i muskulatur og leddbånd. Målet er å øke plassforholdene for fosteret slik at babyen skal få mulighet til å bevege seg for så å legge seg med hodet ned. Websters teknikk tar bort nerve-, muskel- og skjelettgrunner til at barnet ligger i tvangsleie i livmoren.
Hva betyr det å ligge i seteleie?
Å ligge i seteleie betyr at barnet ligger med baken ned i bekkenet. Normalt skal hodet legge seg ned i bekkenet før fødselen. Ca 3-4% av barna ved termin med baken ned eller i seteleie. I Norge har antall barn i seteleie og som blir tatt med keisersnitt, økt de senere årene. Opp til 7. måned er det helt normalt at fosteret ligger i seteleie.
Grunnen til at fosteret ligger i seteleie kan være:
formen på livmoren
hvordan morkaken ligger
om barnet har navlestrengen rundt halsen «tvangsleie i livmoren» eller “intrauterine constraint”
tvillingleie, at det er trangt om plassen ukjente årsaker
Etter 7. måned kan seteleie føre til at det blir et ujevnt trykk på ledd og knokler under utvikling. Dette kan gi skjevheter i nakke, hode, rygg, bekken og hofter. Derfor får alle barn som har ligget i seteleie rutinemessig sjekket hoftene med ultralyd.
Seteleie har vist seg å være en risikofaktor for:
Keisersnitt
Tortikollis (skjevhet i nakke)
Favorittside
Skjevheter i nakke eller rygg (tortikollis eller skoliose)
Skoliose (skjevhet i bekken, rygg og nakke) Skjevheter i føtter og knær
Hofteleddsdysplasi
Plagiocephalie (skjevheter i hodet)
Kronisk øreverk
Nakkeassymmetrier
Ytre vending av foster i seteleie
Fordi det først og fremst er ønskelig å redusere antall barn som fødes i seteleie, og antall keisersnitt som en følge av dette, tilbyr sykehusene ytre vending av fosteret.
Ved ytre vending korrigeres barnets stilling fra seteleie til hodeleie. Da det er risikofaktorer forbundet med prosedyren, blir ytre vending av fosteret kun gjort etter nøye vurdering av den gravide.
Andre mindre risikofylte tiltak som er blitt beskrevet i litteraturen, er yoga, akupunktur, isposer og musikk eller lydstimulering.
Ispose
I et studie som er publisert beskriver hvordan barnet snudde seg fra seteleie til hode-ned posisjon, etter å ha fått råd om å legge en ispose øverst på magen hver dag i 20 minutter. I dette tilfellet snudde fosteret seg etter 10 minutter.
Morsomme, gratis og helt ufarlig ting du kan prøve.
Musikk
En teori er at branet snur seg fra bråkete musikk- og rådet er å ha en liten høytaler på toppen av magen når bråkete musikk spilles. En annen teori er at dersom man bruker en liten høytaler mellom bena hvor klassisk musikk spilles, ønsker barnet å snu seg mot musikken.
Lys
Å ligge i et mørkt rom, å ha partneren bruke en lommelykt mellom bena opp mot livmoren, der teroprien bak forslaget er at barnet åsnker å snu seg mot lyset.
Spinning babies-øvelser
Spinning babies-øvelser er en serie med øvelser du kan gjøre hjemme for å øke plassforholdene og dermed stimulere babyen til å bevege seg mer, og dermed nne en god posisjon før fødselen. På nettsiden www.spinningbabies.com er det mere informasjon og øvelser du kan gjøre selv.
Oppsummering
Etter 8. måned er det usannsynlig at barn som ligger i seteleie snur seg av seg selv og legger seg med hodet ned før fødselen. I og med at fordelene ved at babyen snur seg er så store, både for deg og babyen din, kan det være verdt å bli undersøkt av en kiropraktor som kan Websters teknikk
I tillegg til å få en undersøkelse hos kiropraktorene, kan være lurt å ta en tur til en akupunktør, eller en osteopat . Hos oss kan fysioterapeutene våre vise deg hvordan du kan å gjøre spinning- babies øvelser hjemme.
Skrevet av kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, DC, Msc, Spes i Barne og Ungdomskiropraktikk.
Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre?
Har du opplevd smerter foran i skambenet/symfysen? Kanskje har du kjent lynende stikk, eller en dump, verkende ømhet? Kanskje er det vondt å gå, eller å snu seg i senga på natta? Noen kan også kjenne smerter på innsiden av låra som brer seg ned mot knærne, eller en ubestemmelig smerte i tissen.
Har du opplevd smerter foran i skambenet/symfysen? Kanskje har du kjent lynende stikk, eller en dump, verkende ømhet? Kanskje er det vondt å gå, eller å snu seg i senga på natta? Noen kan også kjenne smerter på innsiden av låra som brer seg ned mot knærne, eller en ubestemmelig smerte i tissen.
Symfysesmerter kan arte seg ulikt fra person til person. La oss se litt på hvorfor ved å se på anatomien til dette viktige og spennende bekkenleddet!
Bekkenringen vår består av tre ledd. To iliosakralledd bak, og symfysen foran som demper støt ved aktivitet. Bekkenringen danner feste for muskulatur og leddbånd som beveger underkroppen og ryggsøylen vår.
Normalt har bekkenleddene minimal bevegelighet da de er koblet tett sammen og er laget
for stabilitet og vektbæring. Ved graviditet gjør svangerskapshormonet relaxin at leddene blir litt mer bevegelige slik at bekkenet klargjøres for fødsel. Dette kalles bekkenløsning, og er en helt normal og nødvendig prosess! Hos noen kan bekkenløsning gi smerter, eller føre til det vi kaller bekkenlåsning hvor en eller flere av bekkenleddene får nedsatt bevegelighet. I tillegg er symfysen festepunkt for flere muskler. Adduktormuskulaturen på innsiden av lårene fester på undersiden, og rectus abdominis fester på oversiden. Øm muskulatur kan derfor også gi symfysesmerter.
Og så må vi ikke glemme bekkenbunnen! Den danner et gulv av muskler og leddbånd som fester til ulike deler av bekkenets innside. Funksjonen er å holde indre organer oppe, kontrollere lukkefunksjonen til blære og rektum, og utjevne trykkforandringer under aktivitet. Viktig for å holde urin inne når man nyser, for eksempel. Bekkenbunnens muskulatur forbinder symfysen foran til korsbenet og halebenet (coccyx) bak.
Leddbåndene i kvinnens bekken og mage er til for å støtte kvinnens genitalier, og bane vei for vaskulære og nevrologiske strukturer. Vi har leddbånd som forbinder livmor til eggstokkene, bekkenet og bekkenbunnen. Og vi har leddbånd som fester livmor til symfysen. Så når livmor og barnet vokser under graviditeten blir dette settes på strekk og kan derfor gi smerter hos noen i form av stikk i lysken eller smerter i symfysen. Fordi bekkenbunnen er med på å støtte leddbåndene i å holde livmor og rektum oppe kan slapp eller dysfunksjonell bekkenbunn i noen tilfeller gi fremfall eller prolaps. Det anbefales derfor at alle gravide gjør knipeøvelser hele svangerskapet for å støtte bekkenbunnens viktige funksjon og forebygge smerter – vi skal ikke måtte tisse på oss når vi nyser. Trenger du hjelp til å komme i gang med kniping? Våre osteopater og fysioterapeuter hjelpe deg med dette.
Så nå som vi vet litt mer om bekkenringens anatomi, hva kan vi gjøre med symfysesmerter? Ved å gjøre en grundig undersøkelse og vi finne de smertegivende strukturene kan vi legge opp et behandlingsløp tilpasset deg! Øvelser, kiropraktikk eller osteopati er bare noen av behandlingsformene som kan bedre symfysesmerter. Føles det litt overveldende å velge hvilken terapeut du skal til? Hos oss kan alle våre terapeuter bekkensmerter. Det vi ofte ser er at en kombinasjon av behandlingstilnærminger gir større smertelette og bedre funksjon, og vi henviser deg videre om det er behov for det.
Og så noen gode råd som kan hjelpe deg om du har symfysesmerter:
Ved akutte smerter – legg en ispose på symfysen
Varier aktiviteten din og ikke gjør samme aktivitet for lenge av gangen
Reis deg opp av senga eller gå ut av bilen med samlede knær
Sov på siden med en pute mellom bena, eller med en gravidpute som BBhugme
Bruk et sklilaken eller satenglaken så det blir lettere å flytte seg om natta
Sykling er bedre for symfysen enn gange er
Og be om hjelp av de rundt deg når du har vondt!
Skrevet av Stine Berg Osteopat avd. Skøyen.
Vondt i underlivet
Vulvodyni eller smerter i underlivet rammer omtrent 16% av alle kvinner, med store mørketall. Det er ikke lett å vite hvem man kan gå til for å få hjelp, samtidig som at helsepersonell ikke har nok trening i å oppdage tilstander som vulvodyni eller «tør å ta den vanskelige samtalen».
Vulvodyni eller smerter i underlivet rammer omtrent 16% av alle kvinner, med store mørketall. Det er ikke lett å vite hvem man kan gå til for å få hjelp, samtidig som at helsepersonell ikke har nok trening i å oppdage tilstander som vulvodyni eller «tør å ta den vanskelige samtalen».
Vulvodyni
Vulvodyni er en samlebetegnelse på underlivssmerter og kan oppleves ulikt fra person til person. Vaginisme og vestibulitt er undertyper av vulvodyni du kanskje har hørt om i sosiale medier eller nyheter i de siste årene. Smerten kan oppleves som:
brennende
nummenhet i underlivet
stikkende
dyp eller overfladisk
komme ved samleie, tampongbruk eller annet.
Hva forårsaker underlivssmerter?
Årsakene til vulvodyni ble i nyere forskning fra 2015 vist å være sammensatt av flere ulike faktorer. Man kan se det som en kombinasjon av symptomer og prosesser. Dette gjør at behandling kan og bør variere fra kvinne til kvinne ut i fra situasjonsbildet, og at det dessverre ikke fins èn behandlingstype som passer alle. Vi skal komme tilbake til behandling. Hva er følgene av å leve med underlivssmerter? Det kan påvirke sexlyst- og samliv, komplisere forhold, gi skamfølelse, frustrasjon, angst og frykt for kontinuerlig smerte. Det er klart at dette går utover livskvaliteten. Heldigvis er det fullt mulig å bli symptomfri!
Behandling
«I går brukte jeg tampong uten smerter, og tøyeøvelsene du ga meg gjør ikke lenger vondt. Jeg føler meg sterk». Da hun kom til meg første gang orket hun ikke å bruke tampong eller menskopp - det var rett og slett for trangt og smertefullt. Kjæreste og sexliv har hun gitt opp troen på å kunne ha. Vi jobbet i flere måneder med osteopatisk behandling. I tillegg til manuell behandling av relevante områder i hele kroppen fikk pasienten tøyeøvelser å gjøre hjemme. Hun fikk også et knipeprogram for å styrke bekkenbunnen og få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen. For henne ble dette riktig behandling, og for andre kan ting som lokale smertestillende krempreparater eller dilatorer (for å utvide skjede ved vaginisme) i sammenheng med manuell behandling være beste valg. Å jobbe med pusten er essensielt for avspenning av bekkenbunnen. Og for noen er samtaleterapi en viktig del av det å kunne bli bedre.
Trenger du hjelp?
Spesialtilpasset behandling til akkurat deg og din situasjon er alfa omega. Vi har terapeuter med erfaring og kunnskap om underlivssmerter, og som møter deg med åpenhet og empati. Det viktigste jeg vil at du skal ta med deg fra dette er: underlivssmerter er ikke noe du skal finne deg i å leve med, det er behandling å få!
Skrevet av Stine Berg, osteopat avd. Skøyen
Er du gravid og lurer på hvorfor og hvordan gjør bekkenbunn eller knipeøvelser? Da kan nettkurset vårt om dette temaet være noe for deg. Les mer
Gravid og vondt i rumpa
Er du gravid og har vondt i rumpa? Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter.
Er du gravid og har vondt i rumpa?
Da er du ikke alene. Når du er gravid og har vondt i rumpa, kan smerten akkurat som baken, deles i to. Enten har du vondt i sete, eller i rumpa. Fordi det er ikke alltid så lett å vite om det er setet eller rumpa som er vond når det snakkes rumpesmerter, begynner vi å fortelle deg litt om setesmerter. Deretter passer det fint å se videoen om rumpesmerter som ligger nederst i artikkelen. Etter du har lest artikkelen og sett videoen, håper vi det er klarere for deg om du har vondt i sete eller rumpa, og hva du kan gjøre med smerten. Halebeinet kan også gi rumpesmerter, og det kommer vi til å skrive mer om i neste blogg.
Vondt i sete
Har du vondt når du går i trapper?
Har du vondt når du reiser deg?
Har du vondt når du står på et ben?
Kjennes det ut som en skarp, eller dump smerte, eller en klo i rumpa?
Da kan du enten ha veldig stram rumpemuskulatur eller en låsning i bekkenet. Det er helt vanlig å ha begge deler samtidig.
Ubevisste holdningsendringer
Når du blir gravid endres holdningen din gjerne ubevisst. Kroppen din beveger seg på en annen måte når magen gradvis blir større. Når du i tillegg har vondt i bekkenet eller i rumpa, endres bevegelsesmønsteret enda mer. Det kan gjøre at du får spente muskler, en ubalanse i styrken mellom de forskjellige musklene som må bevege seg samme, eller låsninger i bekkenleddene. For at du skal få en bedre forståelse av dette, vil vi gjere fortelle deg litt mere om de store rumpemusklene.
Mer om rumpemusklene
De store musklene i rumpa kalles gluteus muskulaturen. De forbinder baksiden av bekkenet med lårbenet.
Gluteus Maximus
Den største av musklene går fra korsbenet til lårbenet. Muskelen gjør at du kan bevege benet ditt rett bakover.
Den er spesielt viktig når du reiser deg opp fra en stol, eller går i trapper. Den gjør at du kan rotere benet innover og utover.
Gluteus medius og gluteus minimus
Den innerste og den midterste rumpemuskelen går fra baksiden av hoftekammen og ned til hoftekulen eller lårbeinknoken. Muskelen gjør at du kan stå stabilt på et ben, uten at bekkenet synker ned på den ene siden.
Piriformis muskelen
Noen ganger kan muskelen som heter piriformis, som ligger dypt inne i rumpa også bli stram. Det kan irritere den store nerven som går nedover i benet som heter isjiasnerven (Sciatic nerve). Da kan du få vondt nedover beinet i tillegg til vondt i rumpa.
Nå når du vet litt mer om setemusklene, vanlige endringer i holdningen og bevegelse når du er gravid, håper vi at det er lettere for deg å forstå hvorfor du får vondt.
Hva skal til for at musklene skal fungere?
For at muskulaturen skal fungere som den skal er to ting spesielt viktig.
Du trenger god bevegelse og funksjon i bekkenleddene. Hjernen trenger informasjon fra bevegelsen i bekkenleddene for å kunne styre muskulaturen. Dersom muskulaturen ikke fungerer som den skal, om den er blitt svak eller ekstra spent, fungerer ikke alltid bevegelsesmønsteret som det skal.
Ond sirkel
Ledd som ikke fungerer som de skal påvirker musklene, og musklene påvirker leddfunksjonen. Den onde er sirkelen i gang. Denne sirkelen er det vanskelig å komme seg ut av uten hjelp.
Hvordan kan vi hjelpe deg?
Når du kommer til oss undersøker vi bekkenet ditt. Vi finner ut om det er bekkenet som er låst, eller om muskulaturen er stram. Ofte finner vi begge deler.
Vi kan vise deg hvordan du kan bevege deg på en bedre måte for å tilpasse deg magen som vokser. Vi kan løse opp låste ledd, spenninger i muskulaturen og gi øvelser for muskler som trenger litt ekstra styrke for å støtte gi deg god gjennom graviditeten.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen
Tips for deg som har vondt i rumpa og sete
I denne videoen forteller Tove Villumstad, mensendieck fysioterapeut og akupunktør på avd. Skøyen, hva vondt i rumpa kan være og hva du kan gjøre selv.
Siste blogginnlegg
-
mars 2025
- 24. mars 2025 Hvordan kan osteopati lindre bekkenplager under graviditet? 24. mars 2025
- 18. mars 2025 8 ting du bør vite før massasjebehandlingen din 18. mars 2025
-
februar 2025
- 28. feb. 2025 Bekken og Barn åpner ny klinikk på Løren – fordi behovet er enormt 28. feb. 2025
- 6. feb. 2025 Isjias – Når smerten stråler og livet stopper opp! 6. feb. 2025
- 5. feb. 2025 Hvordan påvirker menstruasjonssyklus trening, og hva kan du gjøre med det? 5. feb. 2025
-
januar 2025
- 4. jan. 2025 Verdens beste vane? 4. jan. 2025
-
desember 2024
- 13. des. 2024 Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen 13. des. 2024
- 12. des. 2024 Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg 12. des. 2024
- 2. des. 2024 Alt du trenger å vite om skoliose hos barn og ungdom 2. des. 2024
-
november 2024
- 14. nov. 2024 5 tips for en morsommere permisjonstid 14. nov. 2024
-
oktober 2024
- 29. okt. 2024 Vondt i halebenet? 29. okt. 2024
-
september 2024
- 4. sep. 2024 Når barnet ditt går med tærne innover – Hva kan du gjøre? 4. sep. 2024
-
mai 2024
- 16. mai 2024 Luft i magen, gråt og uro. Kan kiropraktikk hjelpe? 16. mai 2024
-
mars 2024
- 23. mars 2024 Bekkenbunnen og overgangsalder 23. mars 2024
-
februar 2024
- 6. feb. 2024 Bruk menstruasjonssyklusen til din fordel 6. feb. 2024
-
januar 2024
- 17. jan. 2024 Kom igang med løping etter fødsel 17. jan. 2024
-
desember 2023
- 22. des. 2023 Massasje av bekkenbunnen kan forebygge fødselsrift og klipp 22. des. 2023
- 22. des. 2023 Endelig kan du få lymfemassasje på Bekken og Barn, avdeling Skøyen! 22. des. 2023
- 6. des. 2023 Plager etter klipp eller fødselsrift? 6. des. 2023
-
november 2023
- 10. nov. 2023 Delte magemuskler 10. nov. 2023
-
oktober 2023
- 19. okt. 2023 Hvordan trene bekkenbunnen? 19. okt. 2023
- 4. okt. 2023 Hvorfor trene bekkenbunnen? 4. okt. 2023
-
september 2023
- 21. sep. 2023 Har barnet ditt vondt i kneet? 21. sep. 2023
- 15. sep. 2023 Styrkemåling av bekkenbunnen 15. sep. 2023
-
august 2023
- 30. aug. 2023 Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? 30. aug. 2023
-
juni 2023
- 28. juni 2023 Opptrening etter fødselsrift grad 3 og 4 - hvordan kan fysioterapi hjelpe? 28. juni 2023
- 15. juni 2023 Gravidmassasje er bra for både mor og baby 15. juni 2023
- 5. juni 2023 7 tips til deg som har barn med hodepine 5. juni 2023
-
mai 2023
- 10. mai 2023 Endometriose - Når livmorvev finner en uønsket destinasjon 10. mai 2023
-
mars 2023
- 20. mars 2023 Akupunktur mot pollenallergi - En effektiv behandlingsform uten bivirkninger! 20. mars 2023
- 14. mars 2023 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen. 14. mars 2023
- 3. mars 2023 Gravid og vondt mellom skulderbladene 3. mars 2023
-
februar 2023
- 28. feb. 2023 Babybæsj - Hva betyr fargen? 28. feb. 2023
-
desember 2022
- 13. des. 2022 Hvordan bruker jeg bbhugme? 13. des. 2022
- 12. des. 2022 Kan jeg gjøre knebøy når jeg er gravid? 12. des. 2022
-
januar 2022
- 28. jan. 2022 Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt? 28. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Når kan jeg løpe etter fødselen? 27. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Hva er ammegikt? 27. jan. 2022
- 25. jan. 2022 Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen? 25. jan. 2022
- 24. jan. 2022 Opplever du lekkasje ved trening? 24. jan. 2022
- 21. jan. 2022 Hvordan gi deg selv et pusterom 21. jan. 2022
- 19. jan. 2022 7 tips for styrketrening når du er gravid 19. jan. 2022
- 18. jan. 2022 Skal vi danse nå?! 18. jan. 2022
- 17. jan. 2022 Ammeproblemer og stramt tungebånd 17. jan. 2022
- 14. jan. 2022 Gravid og halsbrann 14. jan. 2022
- 13. jan. 2022 Gravid og vondt i ryggen 13. jan. 2022
- 12. jan. 2022 Trening etter keisersnitt 12. jan. 2022
- 11. jan. 2022 Sengevæting- hva kan hjelpe? 11. jan. 2022
- 10. jan. 2022 Derfor må vi bevare ABC klinikken! 10. jan. 2022
- 7. jan. 2022 Hvordan puste deg til et bedre liv 7. jan. 2022
- 6. jan. 2022 Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel 6. jan. 2022
- 5. jan. 2022 Bekkenskolen 2022 5. jan. 2022
- 4. jan. 2022 Akupunktur og kroniske smerter 4. jan. 2022
- 3. jan. 2022 Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? 3. jan. 2022
-
juli 2020
- 6. juli 2020 Hva er en doula? 6. juli 2020
- 3. juli 2020 Kosmetisk Akupunktur 3. juli 2020
- 2. juli 2020 7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester 2. juli 2020
- 1. juli 2020 Å FØLGE MAGEFØLELSEN 1. juli 2020
-
juni 2020
- 30. juni 2020 Naturlig smertelindring under fødsel 30. juni 2020
- 29. juni 2020 Hvorfor jeg ble massasjeterapeut 29. juni 2020
- 26. juni 2020 Barselstårer 26. juni 2020
- 25. juni 2020 Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass! 25. juni 2020
- 24. juni 2020 Graviditet og isjias 24. juni 2020
- 23. juni 2020 Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? 23. juni 2020
- 22. juni 2020 Bæreseler og bæresjal! 22. juni 2020
- 19. juni 2020 Stramt tungebånd: Hva er Body Work? 19. juni 2020
- 17. juni 2020 Har du hørt om «Modningsakupunktur»? 17. juni 2020
- 16. juni 2020 10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene 16. juni 2020
- 15. juni 2020 Tågange hos barn 15. juni 2020
- 12. juni 2020 Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete? 12. juni 2020
- 11. juni 2020 Er det farlig å trene når jeg er gravid? 11. juni 2020
- 10. juni 2020 Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform 10. juni 2020
- 9. juni 2020 Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste 9. juni 2020
- 8. juni 2020 Behandling av voksesmerter 8. juni 2020
- 5. juni 2020 Fordeler ved gravidmassasje 5. juni 2020
- 4. juni 2020 Gravid, seteleie og "Websters-teknikk" 4. juni 2020
- 3. juni 2020 Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling 3. juni 2020
- 2. juni 2020 Etter et benbrudd og krykkebruk 2. juni 2020
- 1. juni 2020 Forebygger vedlikeholdsbehandling? 1. juni 2020
-
mai 2020
- 29. mai 2020 Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre? 29. mai 2020
- 28. mai 2020 Trening etter fødsel, når kan jeg begynne? 28. mai 2020
- 27. mai 2020 25 år med vonde bekken, og barn 27. mai 2020
- 26. mai 2020 Nyhet: Gavekort via nettsidene våre 26. mai 2020
- 25. mai 2020 Trampoline, hva bør jeg tenkte på? 25. mai 2020
- 22. mai 2020 Vondt i underlivet 22. mai 2020
-
mars 2020
- 28. mars 2020 Min nye hverdag på legevakten 28. mars 2020
- 4. mars 2020 Gravid og vondt i rumpa 4. mars 2020
- 3. mars 2020 Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet 3. mars 2020
- 2. mars 2020 En god morgenrutine i en unormal hverdag 2. mars 2020
-
februar 2020
- 24. feb. 2020 Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig! 24. feb. 2020
- 21. feb. 2020 Hva gjør jeg når barnet mitt har en favorittside? 21. feb. 2020
- 20. feb. 2020 Hvordan lage en ammeplan? 20. feb. 2020
- 19. feb. 2020 Se meg, trygg meg! 19. feb. 2020
- 18. feb. 2020 Har det klikket helt for deg? 18. feb. 2020
- 17. feb. 2020 Alt for ungen 17. feb. 2020
- 14. feb. 2020 Hjelp, jeg har delte magemuskler! 14. feb. 2020
- 13. feb. 2020 Et godt svangerskap er en god start på livet! 13. feb. 2020
- 12. feb. 2020 Tisser du på deg? 12. feb. 2020
- 11. feb. 2020 Visste du at det aller viktigste i barneoppdragelsen er empati? 11. feb. 2020
- 10. feb. 2020 Hvorfor bør babyen ligge på magen? 10. feb. 2020
- 3. feb. 2020 Gravid og vondt i hodet? 3. feb. 2020
-
januar 2020
- 31. jan. 2020 Kan stress rundt økonomi føre til vondt i rygg og nakke? 31. jan. 2020
- 30. jan. 2020 Har barnet mitt refluks? 30. jan. 2020
- 29. jan. 2020 Trening etter fødsel, hvor og når starter jeg? 29. jan. 2020
- 28. jan. 2020 Kan flat rumpe gi vond rygg? 28. jan. 2020
- 27. jan. 2020 4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje 27. jan. 2020
- 24. jan. 2020 Vondt i kneet er ikke alltid voksesmerter 24. jan. 2020
- 23. jan. 2020 5 råd for å forebygge plager når du er gravid 23. jan. 2020
- 22. jan. 2020 Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm 22. jan. 2020
- 21. jan. 2020 Gravid og vondt i tissen 21. jan. 2020
- 20. jan. 2020 Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? 20. jan. 2020
- 17. jan. 2020 Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren 17. jan. 2020
- 15. jan. 2020 Behandling kan redusere gråt hos urolige babyer 15. jan. 2020
- 14. jan. 2020 Muskel- og skjelettplager hos babyer med stramt tungebånd 14. jan. 2020
- 13. jan. 2020 Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017" 13. jan. 2020
- 10. jan. 2020 Favorittside og skjeve hoder 10. jan. 2020
- 9. jan. 2020 Hvorfor kommer plagene mine tilbake? 9. jan. 2020
- 8. jan. 2020 Har du vondt i halebeinet? 8. jan. 2020
- 7. jan. 2020 Primærreflekser 7. jan. 2020
- 6. jan. 2020 Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning? 6. jan. 2020
- 3. jan. 2020 I begynnelsen er kroppen 3. jan. 2020
- 2. jan. 2020 Merket for god design til "bbhugme" puten 2. jan. 2020
- 1. jan. 2020 Bekken og Barns Historie 1. jan. 2020