Gravid, Kvinnehelse Stine Berg Gravid, Kvinnehelse Stine Berg

Naturlig smertelindring under fødsel

Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!

Fødselen kan støttes frem av medikamentell smertelindring eller naturlig smertelindring. Medikamentell smertelindring som epidural eller lystgass kan være riktig og nødvendig i mange situasjoner, det er nyttig å diskutere dette med din jordmor eller lege. Her vil vi greie ut litt om andre typer tiltak du kan gjøre for å oppleve smertelindring og mestring under din fødsel!

Det blir vanligere blant norske kvinner å velge naturlig smertelindring under fødsel. Ikke-medikamentell smertelindring er harmløse og naturlige måter å senke opplevelsen av smerte på som ikke skader mor eller baby. Man ser at kvinner som føder slik opplever mer kontroll over kroppen uten å være bedøvet av medikamenter, og har totalt en mer positiv opplevelse fordi de føler mestring. La oss se litt på de ulike formene for naturlig smertelindring.

Pust

Det skjer flere positive ting i kroppen når vi puster dypt og kontrollert, og i fødselen er god pusteteknikk essensiell for fremgang i fødselen og for smerteopplevelsen. Pusten vår kan nemlig aktivt senke adrenalinnivået. Adrenalin er kroppens stress- og kamphormon, og hvis adrenalinnivået er høyt er det ofte mindre av de gode hormonene. Evolusjonsmessig hemmet adrenalin fødsel slik at man kunne flytte seg til et tryggere sted unna løver, men på fødestua nå vil vi unngå adrenalin. Lykkehormonet endorfin og kjærlighetshormonet oksytocin gir smertelindring og god fremgang i fødselen, det demper stress, uro og angst og gir naturlig velvære. Oksytocin er også viktig for å hindre stort blodtap under fødsel og etterpå. Så finn deg noen gode pusteteknikker eller en terapeut som kan hjelpe deg og bruk graviditeten til å øve!

Bevegelse

Å bevege seg underveis er viktig for å holde produksjonen av endorfiner i gang og hindre at man stivner i muskler og ledd. Å skifte stilling, tøye eller for eksempel gjøre Spinning Babies-øvelser er effektive og trygge måter å hjelpe på smertene. Forskningsstudier har vist at mødre som er aktive i åpningsfasen eller som føder stående opplever kortere forløsningstid og har mindre behov for smertelindring som epidural!

Vann

Å føde i vann er naturlig smertelindrende da det virker beroligende og muskelavslappende. De fleste sykehus tilbyr badekar, og ved hjemmefødsler er dette vanlig. Når kroppen vår slapper av i vannet stimulerer det på ny utskillelse av endorfiner og oksytocin. Så en dusj eller et bad er med på å holde riene i gang samtidig som det lindrer smerte.

Steriltvannspapler

Steriltvannspapler er små mengder sterilt vann som sprøytes inn under huden av jordmor. Dette brukes ofte for å lindre ryggsmerter under fødselen, og er trygt og uten bivirkninger. Effekten varer opp mot to timer og det tilbys ved de fleste sykehus.

Massasje

Massasje for igangsetting av fødsel er også en naturlig og god måte å hjelpe utskillelsen av oksytocin. Oksytocin hjelper livmorhalsen til å utvide seg, og underveis i fødselen kan massasje hindre at riene stopper opp. Så unn deg en god massasje enten i tiden før fødsel, eller få partneren din til å øve seg god på deg til selve fødselen!

Akupunktur

De fleste sykehus tilbyr akupunktur og dette kan gis under hele fødselen - fra å modne livmorhalsen og sette i gang rier til å stille kvalme eller senke smerte i selve pressfasen. Modningsakupunktur før fødsel kan også gi kortere fødselsforløp, mindre smertefulle rier og mindre komplikasjoner.

Omgi seg med kjærlighet

Andre måter å booste utskillelsen av oksytocin på kan være å omgi oss med kjente ting eller omgivelser, få massasje, fysisk kontakt med mennesker vi er glad i eller høre på musikk vi liker. Studier har også vist at mor har mindre behov for smertelindring eller hjelpemidler hvis hun har flere barn og barna er tilstede under fødselen. Dette fordi hun naturlig skiller ut mer oksytocin når hun er omgitt av familien sin. Å innta et kosthold med høye nivåer av magnesium og vitamin C og D stimulerer også til økt produksjon av kjærlighetshormonet.

Før fødselen

Mange av våre pasienter har også hatt nytte av fødselsforberedende kurs, slik som positiv fødsel eller Spinning Babies-øvelser. Disse kursene lærer en ulike teknikker innen pust og avspenning som kan hjelpe fremgangen i fødselen og virke smertelindrende. Fødepartners rolle under fødselen er å støtte mor og være hennes partner og stemme. Det kan derfor være fint å øve sammen på tøyeøvelser, hvilestillinger, pusteteknikker eller annet på forhånd som kan bidra til å sette fart på fødselen og booste kroppens egen smertelindring. Finn det som hjelper deg til å slappe av og føle deg vel!

 

Skrevet av Stine Berg, Osteopat avd. Skøyen

Les mer
Livsstil, Kvinnehelse, Gravid, Etter fødsel Janne Legreid Livsstil, Kvinnehelse, Gravid, Etter fødsel Janne Legreid

Hvorfor jeg ble massasjeterapeut

Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.

Janne Legreid er opprinnelig fra Bergen

Min personlige erfaring er at berøring er den sterkeste terapiformen som er.

Etter en mentalt utfordrende periode i livet mitt så var det alltid berøring som gjorde de mørke øyeblikkene en god del lysere. Når jeg skjønte hvor meningsfullt og hvor mye omsorg det er i en hånd på ryggen eller en hånd å holde i, da forstod jeg at jeg ville jobbe med mennesker som trengte den berøringen.

Det var mange år med ilende spenningshodepine som kom i tenårene, og mye fravær fra skolen pga dette. Etter mange legebesøk og medisiner som jeg fikk muskelkramper av, var det ingen bedring. Etterhvert når min mor tok meg med til en veldig flink kiropraktor, som også masserte mellom justeringene begynte det endelig å bli færre dager med hodepine.

Når jeg ble eldre og oppsøkte massasje jevnlig så kjente jeg meg mye sterkere mentalt og ikke minst fysisk. Bevisstheten over min egen kropp og følelsen av å lande i seg selv skapte en balanse som jeg mener er nødvendig for en mer behagelig hverdag. Da forstod jeg enda mer av sammenhengen mellom mental og fysisk helse.

Lenge trodde jeg at berøring bare var en «positiv distraksjon», før jeg i det hele tatt skjønte hva som egentlig skjedde i kroppen.

Siden massasje er naturlig smertelindrende og ikke minst skiller ut lykkehormonet oxytocin og reduserer utskilling av stresshormonet kortisol, så vil jeg selv påstå at det er blant annet den beste naturlige antidepressiva.

Psykisk stress er noe vi alle kjenner på i løpet av livet, og mange har fysiske plager og problemer av nettopp denne årsaken i hverdagen. Spenningshodepine og muskelsmerter som kommer av muskelspenninger er to av de mest sette årsakene til hvorfor man oppsøker massasje og er oftest stressrelatert.

Da er avspenning og triggerpunktbehandling det jeg ser er veldig effektivt, og selv har personlig erfaring fra.

Janne Legreid er massasjeterapeut på Bekken og Barn avd. Skøyen

Ingenting er bedre enn å se lettelsen til de som blir bedre etter behandling, det gir meg en så stor motivasjon og glede i hverdagen og kunne få hjelpe andre slik jeg engang trengte når jeg ikke visste hvor eller hva som skulle være løsningen.

Skrevet at Janne Legreid, massasjeterapeut, avd. Skøyen

Les flere blogger skrevet av Janne:

Fordeler ved gravidmassasje

Bestill time

Les mer
Etter fødsel, Kvinnehelse Charlotte Kessels Etter fødsel, Kvinnehelse Charlotte Kessels

Barselstårer

Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.

Barseltårer er helt normalt og vanlig

Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer.

Jeg burde være glad, men følte meg plutselig ikke som meg selv. Det store ansvaret, sammen med den gigantiske kjærligheten for vår lille gjorde rett og slett for at det ble for mange følelser på en gang. Da jeg satt der og gråt kom jordmoren tilbake og sa “åh, der har barseltårene kommet ja’”, det ordet hadde jeg aldri hørt før.

Hva er egentlig barseltårer?

Barseltårer eller ‘baby blues’ er en helt vanlig tilstand mange mødre opplever 2-4 dager etter fødsel.

Rett etter fødselen føler mange mødre seg glad og oppspillt. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner, i tillegg vil mange produsere adrenalin rett etter fødselen.

Men så kommer nedturen. Etter 2-4 dager kan den glade og energiske følelsen gjøre plass til en ny, emosjonell følelse, som betyr at barseltårene har kommet. Man kan føle seg deprimert og lett ta til tårer for ting man vanligvis aldri ville ha grått av. Det kan oppstår´ når som helst på dagen og man kan gå fra å være glad det ene øyeblikket til hylgråt i det neste.

Selvom det heter barseltårer trenger det ikke alltid å gi seg i uttrykk som gråt. Noen vil bare føle seg litt nedstemt eller irritert, mens andre kjenner det ganske dypt.

Hormoner som var livsviktig for babyen i graviditeten, faller rask av etter fødselen, når baby og morkake har forlatt kroppen din. En kombinasjon av hormonforandring, overveldende følelse og søvnløshet er noen av ingrediensene til barseltårer.

Hvor lenge varer barseltårer?

For noen varer barseltårer bare i noen dager, for noen litt lengre og opp til ca 2 uker. Hvis du eller dine nærmeste merker at de nedstemte følelsene blir verre eller ikke blir borte over tid, er det viktig å søke hjelp. Du kan oppsøke lege, jordmor eller helsesykepleier hvis du er bekymret.

Noen symptomer på fødselsdepresjon er:

  • manglende energi og miste interessen for alt som skjer rundt deg/livet.

  • ha vanskelig for å kjenne glede over noe, også slikt som man tidligere likte.

  • følelse av ikke å orke å ta hånd om seg selv eller barnet.

  • ha vanskelig for å sovne, sove dårlig/urolig.

  • ha tilbakevendende panikk, kjenne mye sinne eller ha angst.

  • være redd for å skade seg selv eller babyen.

Noen tips til barseltiden

  • Sov når babyen sover. Siden nettene ofte er kortere en før dere ble foreldre er det viktig å hente inn litt søvn på dagen slik at du føler deg så utvilt som mulig.

  • Be besøket pent til å dra hjem når du trenger å hvile. Det er lov å si at du er sliten og vil hvile.

  • Spis og drikk godt. Det er smart å allerede lage litt mat i graviditeten og fryse det ned. Eller kanskje du har en partner som kan lage noe godt til deg.

  • Ikke forvent for mye av deg selv og ‘go with the flow’.

Min tid med barseltårer varte i litt over 2 uker, begge gangene jeg ble mamma. Men de ble borte og jeg ble meg selv igjen!

Skrevet av Charlotte Kessels, massasjeterapeut avd. Storo.

Andre blogger skrevet at Charlotte:

Hvordan bære babyen din ergonomisk

Les mer
Gravid, Etter fødsel, Kvinnehelse Michelle Echarti-Bøch Gravid, Etter fødsel, Kvinnehelse Michelle Echarti-Bøch

Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass!

Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.

Vondt i halebeinet kan kjennes ut som vondt i rumpa

Du har kanskje hørt historier om folk som har måtte sitte på en baderinglignende pute på grunn av fall på halebeinet. At de hadde så vondt at å sitte rett på rumpa ikke var til å holde ut. Hvordan kan et så lite bein gi så sterke smerter måtte du kanskje lure på? Og finnes det noe som kan hjelpe mot halebeinssmerter? Et fall på halebeinet er faktisk kun en av flere årsaker til halebeinssmerter, så la oss se litt nærmere på halebeinet og dens funksjon, samt noen gode råd til deg med halebeinssmerter.

Hva er egentlig halebeinet?

Halebeinet, også kalt coccyx er den nederste delen av ryggsøylen. Beinet er trekantformet og består av flere små sammensatte segmenter. På beinet sitter det festet ligamenter og muskler. Flere av disse musklene er en del av bekkenbunnen. Selv om halebeinet er et lite bein har den flere viktige funksjoner. Ved siden av å være et festepunkt for flere muskler og ligamenter har det sammen med sitteknutene en vektbærende funksjon når vi sitter. Halebeinet skal også kunne bevege seg. Vinkelen på halebeinet skal for eksempel kunne endre seg når vi går fra stående til sittende eller under en fødsel. Endret bevegelighet i halebeinet kan derfor påvirke omliggende strukturer og gi smerte.

Coccygodynia, smerte i halebeinet

Faktisk har det seg slik at det er fem ganger mer sannsynlig for kvinner å få halebeinssmerter enn menn. De aller vanligste årsakene til halebeinssmerter er traume, som fall på halebeinet, fødsel, overbelasting og langvarig, repeterende sitting på hardt underlag. Fall på halebeinet og fødsel kan også føre til brudd eller skade i halebeinet. Den klassiske presentasjonen ved halebeinssmerter er smerte i og rundt halebeinet. Smerten trigges i tillegg gjerne av visse bevegelser. Her er noen eksempler på de vanligste forverrende faktorene:

  • Smerter forverres ofte ved langvarig sitting

  • Bakoverlent sittestilling

  • Ligge på hardt underlag med trykk mot halebeinet

  • Stå lenge

  • Reise seg fra sittende til stående

  • Noen opplever også smerte ved samleie og toalettbesøk/forstoppelse.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg har vondt?

Her er noen gode råd til deg med halebeinssmerter:

  • Avlaste halebeinet ved å sitte på mykere underlag eller spesialpute

  • Reise deg oftere slik at du ikke blir sittende for lenge av gangen

  • Sitte noe mer fremoverlent

  • Tøyeøvelser av blant annet setemuskler kan bidra

I tillegg kan behandling være til god hjelp ved smerter i halebeinet. For å få et helhetlig bilde av deg og dine plager undersøkes hele kroppen slik at du kan få rett behandling. På Bekken og barn har vi terapeuter med god kunnskap om behandling av halebeinssmerter!

Skrevet av Michelle Echarti-Bøch, osteopat avd. Storo

Les mer
Gravid, Kvinnehelse Helene Mejdell Gravid, Kvinnehelse Helene Mejdell

Graviditet og isjias

Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.

Er du gravid og har ilende smerter ned i benet? Eller kanskje det kjennes ut som at du får strøm ned i bena dine? Dette er vanlige plager for mange gravide, og mange får høre at det kommer fra isjiasnerven. I denne artikkelen skal vi snakke om isjiassmerter og hva du kan gjøre når smertene skyter ned i benet ditt.

Hva er isjias?

Isjias beskriver smerter som kommer fra korsrygg/bekken og som stråler ned i benet, gjerne helt ned i foten. Smertene oppstår fordi isjiasnerven kommer i klem, og det er flere grunner til at dette kan skje.

For å skjønne hvordan isjiasnerven kommer i klem må vi først forstå hvor nerven ligger. Isjiasnerven starter nederst i korsryggen og avslutter i leggen/foten. Et av de vanligste stedene nerven kan komme i klem er nederst i korsryggen. Hvis du har en prolaps, kan dette klemme på nerven og da kan det stråle smerter ned i benet. I tillegg kan slitasje i ryggen gi isjiassmerter. Når det er slitasje er det ofte mindre plass til nerven og da er det større sjanse for at den kommer i klem.

Heldigvis er det sjeldent at gravide har isjiassmerter på grunn av prolaps eller slitasje i korsryggen. Det anslås faktisk at kun ca 10-20% av gravide har “ekte” isjiassmerter. Derfor er det interessant å gå videre til begrepet falsk isjias.

Hva er falsk isjias?

Falsk isjias beskriver smerter som kjennes like ut som “ekte” isjias, de starter i korsryggen og stråler ned i benet, men de skyldes ikke at isjiasnerven kommer i klem. Det kan være flere årsaker til disse smertene, og som regel skyldes det en kombinasjon av låste ledd og stram muskulatur.

Det er denne gruppen de fleste gravide med bekkensmerter som stråler i benet havner i. Som de fleste er klar over skjer det endringer med leddene i svangerskapet. Kroppen forbereder seg til fødsel og dette gjør leddene noe mer bevegelige enn vanlig. Ofte reagerer kroppen på dette med å stramme muskulaturen i korsryggen og setet, og bekkenleddene kan låse seg. Smerter fra bekkenleddene er vanskelig å diagnostisere på røntgen eller MR, og det er derfor ofte nødvendig med en grundig klinisk undersøkelse for å sette riktig diagnose.

Tips til deg som har isjiassmerter

  • Prøv noen enkle øvelser for å løsne i ryggen. En fin øvelser er å stå på alle fire og krumme og svaie ryggen. Repeter 12 ganger og gjør 2-3 sett

  • Prøv noen korte gåturer. Det er ofte bedre å gå flere korte turer enn en lang

  • Unngå tunge løft, spesielt å løfte mens du bøyer deg fremover

  • Vær forsiktig med å sitte for lenge av gangen. Spesielt kan bilkjøring være plagsomt på grunn av måten bilseter er laget på.

Når bør du oppsøke hjelp?

Du bør oppsøke hjelp hvis smertene du har bekymrer deg. Ofte kan det å snakke med noen som er spesialisert på å undersøke de plagene du har være godt fordi man får et svar på hva som gjør vondt.

I tillegg bør du oppsøke hjelp hvis du har høy smerteintensitet, du har vondt hver dag, eller du er sykemeldt på grunn av plagene dine. I mange tilfeller er det små endringer som kan gjøres for at smertene blir bedre. Det kan gjerne være en kombinasjon av behandling, øvelser du kan gjøre hjemme eller også små endringer i hverdagen som sørger for at du belaster ryggen din annerledes.

Vi hjelper deg gjerne med isjiasplagene dine!"

 

Skrevet av Helene Meidell, kiropraktor Bekken og Barn avd. Skøyen

 

Les mer
Gravid, Kvinnehelse, Trening Bekken og Barn Gravid, Kvinnehelse, Trening Bekken og Barn

Er det farlig å trene når jeg er gravid?

Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.

Trening når du er gravid

Under svangerskapet vil kroppen kjennes annerledes ut og balansepunktet endres på grunn av den voksende magen. Noen opplever kvalme, bekkensmerter, korsryggsmerter, mange blir mer sliten og trenger mer søvn enn tidligere.

– dette fører til at mange blir usikre på om det er lurt å trene og legger kanskje treningen på hyllen under svangerskapet.

Men studier viser at trening er svært gunstig også når man er gravid. Det bidrar til blant annet til forbedring av hjertets funksjon, øker kondisjonen, reduserer risikoen for svangerskapsdiabetes hos overvektige kvinner og øker generelt velvære (Committee, 2015).

Hvis du har smerter i korsrygg, bekken, underliv eller andre steder, er det lurt å ta en sjekk hos en behandler, før du setter i gang eller fortsetter med treningen. Da kan det være nødvendig med behandling og tilrettelagt veiledning før du setter i gang.

Det er viktig å huske at litt trening er bedre enn ingen trening, og at det finnes mange måter å øke styrke og kondisjon på. Nå gjelder det å fokusere på det du får til, og gjøre mer av det.

Til tross for at trening er gunstig under graviditeten, så bør man følge med på følgende advarsler gjennom treningen, og avslutte dersom noe av dette oppstår (Committee, 2015):

  • Vaginal blødning

  • Kortpustethet før anstrengelse

  • Svimmelhet

  • Hodepine

  • Smerte i brystkassen

  • Muskelsvakhet utenom det vanlige

  • Hevelse eller smerte i leggene

  • Nedsatt fosterbevegelse

  • Fostervannslekkasje

  • Kynnere og/ eller nedpress

Hør med legen og jordmoren din om de anbefaler deg å trene, eller om du bør ta det mer med ro. Vi mennesker er komplekse, og det kan være andre grunner til at du ikke bør trene under graviditeten, som for eksempel hvis du har visse hjerte og lungesykdommer. Da trenger du tilrettelegging og veiledning. Andre indikasjoner på at du ikke bør trene er listet opp under. Her ser du absolutte kontraindikasjoner på aerobisk trening under svangerskapet. Merk deg at det ikke nødvendigvis betyr at du ikke kan bevege deg normalt, eller være i noen som helst form for lett aktivitet. Hør med legen eller jordmoren din dersom du er redd for å bevege deg på grunn av at du har noen av følgende kontraindikasjoner.

Absolutte kontraindikasjoner for aerobisk trening under svangerskapet:

  • Forhør deg med en lege eller jordmor dersom du er usikker

  • forkortet livmorhals

  • Inkompetent livmorhals, eller hvis en ”cervical cerclage” er blitt utført: en kirurgisk prosedyre der livmorhalsen blir sydd igjen, for å holde den lukket for å forhindre prematur fødsel

  • Hvis du venter flere barn samtidig (tvillinger, trillinger) i fare for prematur fødsel.

  • Placenta previa etter 26 ukers svangerskap: morkaken dekker helt eller delvis den indre åpningen i livmoren.

  • Preeclampsia: karakterisert av høyt blodtrykk og skade på organsystemet, ofte nyrer eller leveren.

  • Graviditetsindusert hypertensjon

  • Alvorlig anemi: betyr at du har for få friske røde blodceller. Hemoglobinnivået blir lavt, noe som svekker oksygentransporten i kroppen.

Vi hjelper deg gjerne om du har spørsmål om trening når du er gravid, eller ønsker å få satt opp et spesialtilpasset program for deg!

Bestill time hos en av fysioterapeutene hos oss.

Bestill time

Les mer
Kvinnehelse Pia Hvaal Kvinnehelse Pia Hvaal

Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform

Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform. Filosofien bak akupunkturbehandling er at sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere ved hjelp av tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens energibaner, gjenopprettes balansen i kroppen ved å påvirke kroppens iboende evne til å helbrede seg selv.

Akupunktur er en flere tusen år gammel behandlingsform. Filosofien bak akupunkturbehandling er at sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere ved hjelp av tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens energibaner, gjenopprettes balansen i kroppen ved å påvirke kroppens iboende evne til å helbrede seg selv.

I tradisjonell kinesisk medisin blir ethvert symptom, enten det viser seg fysisk eller psykisk, tatt hensyn til når du får akupunkturbehandling. Behandlingen baserer seg på det enkelte individets symptomer, noe som gjør at personer med vestlige diagnoser kan få individuell behandling, med valg av akupunkturpunkter tilpasset den enkelte.

Akupunkturbehandling er blitt stadig mer anerkjent og blir i dag brukt i stor grad både som et alternativ og som et supplement til vestlig medisin. I Norge har akupunktur vært brukt på fødeavdelinger og smerteklinikker i lang tid, og akupunktur er i Norge anbefalt i henhold til faglige nasjonale retningslinjer for blant annet plager som muskelsmerter og i svangerskapsomsorgen.

Hva kan akupunktur gjøre for deg?

Akupunktur har noe å tilby mennesker i alle aldre og livsfaser. Her er det viktig med en helhetlig forståelse av hvordan kropp og sinn henger sammen. Det legges derfor stor vekt på behandling av årsaken til problemet, og ikke kun symptomene som har oppstått. Ved en førstegangskonsultasjon vil det derfor foretas en grundig utspørring om nåværende og tidligere plager og symptomer, samt den generelle allmenntilstanden for å få et godt helhetsbilde.

Nedenfor kan du lese noen eksempler på hva en akupunkturbehandling kan hjelpe for:

  • Muskel og skjelettlidelser

  • Hodepine/migrene

  • Ryggsmerter/prolaps

  • Skulder/nakke/kjevesmerter

  • Smerter i ledd

  • Stoffskifteproblemer

  • Svangerskapsplager

  • Bekkensmerter

  • Fertilitetsøkning ved IVFbehandling

  • Fødselsforberedende behandling i svangerskap

  • Bihulebetennelse

  • Blodtrykkregulering

  • Urinveisproblemer

  • Fordøyelsesplager

  • Halsbrann

  • Kvalme

  • Hudlidelser

  • Hormonelle ubalanser

  • Menstruasjonsforstyrrelser

  • PCO/PCOS

  • Plager relatert til overgangsalder/hetetokter

  • Allergier

  • Nedsatt immunforsvar

  • Lavt energinivå

  • Lettere angstlidelser

  • Stressproblematikk

  • Tinnitus

  • Svimmelhet

  • Søvnproblemer

Hvordan virker akupunktur?

Selv om forskningen har noe igjen for å finne ut nøyaktig hvordan akupunktur funker på kroppen så vet vi likevel en del om hva som skjer med kroppen når man får en akupunkturbehandling. Akupunktur påvirker spenninger i bindevevet og muskulaturen ved at muskelknuter og triggerpunkter løsner seg opp og bidrar til økt blodsirkulasjon. Man vet at behandlingen har en positiv effekt på psyken og at det reduserer stress og bidrar til avspenning. Sannsynligvis kan effekten av akupunktur forklares ut i fra en kombinasjon gjennom nervesystemet, bindevevet og ved frigjøringen av forskjellige hormoner og signalstoffer i kroppen slik som endorfiner og velværehormonet oksytocin.

Hvordan føles det å få akupunktur?

- Klassisk akupunktur:

Det er svært individuelt hvordan man oppfatter stimuli fra klassisk akupunkturbehandling. Selve følelsen når nålen blir satt beskrives som et press eller en mild strålefølelse, og noen punkter kjenner man dette bedre på enn andre. I kombinasjon med god nåleteknikk blir klienter som oftest overrasket over hvor lite nålestikket kjennes. En dyktig akupunktør har god nåleteknikk og vil kommunisere godt med pasienten da nålene settes. Er det slik at klienten har nåleskrekk, vil behandlingen tilpasses med få punkter om det er ønskelig.

Når nålene er satt, skal man ligge å slappe av i 20-30 minutter til de tas ut igjen. Nålene som brukes er sterile engangsnåler.

- Muskulær akupunktur:

Ved muskulær akupunktur settes nålene i områder med muskelknuter og stivt muskelvev. En slik behandling kan beskrives som følelsen av å få en litt hard massasje på et lokalt område. Både behandleren og klienten vil kjenne når muskelknutene løsner seg opp og klientene beskriver dette ofte som en følelse av å være «godt-vondt» da de opplever en ofte etterlengtet og tydelig endring i muskulaturen og smertene deres. Etter muskulær akupunkturbehandling vil området som er behandlet kjennes noe ømt og lan beskrives som en stølhet man kjenner igjen fra etter en treningsøkt. Denne følelsen vil gradvis avta samme dag eller dagen etter behandling.

Ønsker du mer informasjon om akupunktur eller behandling, ta gjerne kontakt.

Ønsker du å vite mer om hva akupunktur kan bidra med i svangerskapet?

Les mer på bloggen vår: Hva kan akupunkturbehandling gjøre for deg og ditt svangerskap

Skrevet av Pia Hvaal- Akupunktør, svangerskapsterapeut, par og familieterapeut. Avdeling Bekken og Barn Storo.

Les mer
Gravid, Livsstil, Kvinnehelse Katharina Devik Gravid, Livsstil, Kvinnehelse Katharina Devik

Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste

"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.

"Kan du massere meg" er kanskje noe de fleste partnere får høre. Her skal jeg vise 3 enkle tips til massasjegrep du kan gjøre på din kjære gravide kjæreste hjemme. Tipsene under er massasje du lett kan gi den gravide sittende i sofaen. Hun kan lene armene og hodet over en stol som støtte.

Trykket som brukes skal føles godt samtidig som man merker at det kjennes. Det er viktig at du spør partneren om hvordan hun opplever trykket. Jeg pleier og si til klientene mine at det skal oppleves "godt - vondt". Trykket kan gjerne merkes godt, men blir det "vondt - vondt" er det for mye, hun skal føle at hun kan slappe av underveis. Unngå å massere rett på selve skjelettet som for eksempel, på ryggraden; - det er ikke så behagelig. Ha musklene rundt som mål.

Ryggmassasje

Bruk håndbaken og begynn helst nederst i ryggen. Beveg deg med annenhver hånd oppover langs ryggraden. Når du har gjort dette noen ganger kan du begynne og klemme på skuldrene.

Setemuskulaturmassasje

Bruk håndbaken og trykk inn langs med setemuskulaturen. Dette kan gjøres både sittende og liggende.

Nakkemassasje

Bruk fingertuppene og lag små sirkelbevegelser oppover nakken. Øverste del av nakken og hodebunnen kan også være fint å massere liggende på rygg. Spre fingrene og lag små sirkler.

Under et svangerskap øker belastningen på muskulaturen i takt med den voksende magen og massasje vil kunne gjøre godt for både de muskelrelaterte plagene og for å få slappet godt av i en tid med mye endringer.

Er det en periode i livet jeg virkelig anbefaler alle å unne seg en god massasje er det nettopp under graviditeten. Det skjer store forandringer i kroppen og psyken under et svangerskap og massasje vil kunne

  • lindre/fjerne spenninger og smerter i muskulaturen

  • minske hevelser med den økte sirkulasjonen

  • gi bedre søvn grunnet mindre smerter

  • virke forebyggende

  • virke avslappende, noe som er bra både for mor og barn!

Vi hjelper deg gjerne!

Massasje under svangerskapet vil ha en behandlende, men også en forebyggende effekt. Book gjerne din gravide partner en massasje på bekkenogbarn.no. Her på Bekken og Barn samarbeider vi tverrfaglig og slik vil vi sammen kunne gi den gravide den behandlingen hun trenger.

Lykke til med massasje av kjæresten din!

-Hilsen fra Katharina Devik, massasjeterapeut avd. Skøyen

Bestill massasje her

Les mer om massasje

Fordeler ved gravid massasje

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Janne Legreid Kvinnehelse, Gravid Janne Legreid

Fordeler ved gravidmassasje

Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?

Svangerskapsmassasje kan gi mange helsegevinster.

Mange forbinder massasje med luksus, velvære og “spa-weekend med venninner”, men visste du hvor fantastisk mange helsegevinster du får med på kjøpet?

Forskinger viser at etter 45 minutters massasje så øker antall hvite blodceller som spiller en stor rolle for å beskytte kroppen din mot sykdom. Cytokin nivåene som er viktig for å redusere betennelser i kroppen øker også. Men det aller viktigste er at massasje har en er en reduserende virkning på stresshormonet kortisol og at det frigir¨lykkehormonet¨ oxytocin. Å få massasje jevnlig hos massasjeterapeuten din øker livskvaliteten din og er den største grunnen til at jeg brenner for faget mitt.

Når du er gravid fortjener du alt som gjør godt for kropp og sinn. Unn deg en gravidmassasje med god samvittighet!

Det er Ikke bare gravide som fortjener ekstra omsorg, det anbefales også å oppsøke massasjeterapi dersom du har:

  • Muskelsmerter og anspent i nakke, rygg, setet og ben

  • Sover dårlig

  • Opplever uro og stress

  • “Restless legs” eller urolig ben

  • Muskelkramper i legger

Massasjeterapeutene hos oss kan vise deg enkle tøyeøvelser som du trygt kan gjøre hjemme når du er gravid, for å strekke ut de muskelen vi finner som trenger ekstra omsorg.

De som kommer til svangerskapsmassasje hos oss får tilrettelagt behandling for sine plager og utfordringer. Mange ønsker et pust i hverdagen, litt ekstra omsorg og en avslappende time på benken.

Helsegevinster ved massasje:

  • God effekt på muskelsmerter og anspenthet

  • Forebygger og har god effekt på spenningshodepine

  • Reduserer stress og angst

  • Naturlig smertelindring

  • Øker blod og lymfesirkulasjonen

  • Bedre immunforsvar

  • Dypere og bedre pust

  • Bedre søvnkvalitet

  • Næringsopptaket i muskulatur øker

I et svangerskap går kropp og psyke gjennom mye nytt, både gode og utfordrende perioder. Kroppen går i beredskap til å bære frem ditt barn, og det kan medføre smerter i muskulatur. Perioder med mye stress og lite søvn påvirker musklene dine.

Massasje gjennom svangerskapet er ikke bare vel og være, men også naturlig smertelindring. Det kan være med på å forbedre kroppen din til fødsel og en mer behagelig barseltid for deg som mamma.

Hos oss tar vi godt vare på deg og gir deg akkurat det du trenger, vi henviser også videre til andre terapeuter på huset om det er nødvendig for deg.

-Skrevet av Janne Legreid, massør avd. Skøyen

Les mer
Livsstil, Etter fødsel, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil, Etter fødsel, Kvinnehelse Elisabeth Aas-Jakobsen

Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.

Hjernen styrer kroppens bevegelser

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere. Dermed er du er mindre utsatt for skader.

Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?

Litt som å gå til jevnlig til tannlegen, velger omtrent halvparten av alle kiropraktorpasienter å fortsette med jevnlig vedlikehold av ryggen.

Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.

Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?

Å ta vare på helsen din sånn at du ikke blir syk, er de fleste enige om at gir god mening. Har du opplevd å bli syk etter en periode hvor du er sliten fordi du har presset deg selv for hardt?

Ryggsøylen din kan også bli sliten, gjerne lenge før du begynner å kjenne at det gjør vondt. Du er mer utsatt for ryggskader dersom hjernen din ikke sender hensiktsmessig informasjon til kjernemuskulaturen, viser forskning.

Kjernemuskulaturen

Disse musklene er de som aktiviserer og holder ryggsøylen i en stabil posisjon. Kjernemuskulaturen er viktig for at ryggen skal være sterk, stabil og tåle alle små og store belastninger som den utsettes for hver dag.

Mangler du stabilitet i kjernemuskulaturen blir det som om ryggen din kan få “mini whiplashskader” når du beveger deg rundt eller løfter en arm.

Dette gjør at du plutselig kan få en kjempe kink etter at du bøyd deg ned for å knytte skolissene og kjernemuskulaturen går inn i en spastisk reaksjon.

For å si det enkelt, kiropraktisk behandling forbedrer kommunikasjonen mellom hjerne og kropp. Når låste ledd blir løst opp, selv uten at du har smerter, vil den økte bevegelsen gjøre at kjernemuskulaturen din får tydeligere beskjed gjennom et godt fungerende nervesystem, i hvordan den skal fungere og du er mindre utsatt for skader.

Kinken og smertene kommer ikke ut av det blå, men har utviklet seg over over tid uten at du har visst om det.

Det blir som når det siste strået som brekker kamelens rygg.

Stress over tid

Livets stress, som å sitte for mange timer foran en liten skjerm å jobbe, å takle en syk mor som du er så glad i, eller uke på uke med for lite søvn fordi du har en 1-åring som ikke sover, bygger seg opp i kroppen over tid.

Fordi stress påvirker hvordan hjernen din kommuniserer med kjernemuskulaturen, kan det plutselig oppstå smerte selv om du kun gjorde en bitteliten bevegelse, selv om dette er noe du faktisk gjør hver eneste dag.

Eksempelvis kan det å plukke opp en leke fra gulvet være det siste halmstrået som skal til for at vekten blir for mye til slutt for kamelens rygg.

Vedlikeholdsbehandling er på en måte å ta bort halmstrå fra ryggen din, sånn at du kan tåle vekten av flere uten at ryggen knekker sammen.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening -les mer om dette her.

Les mer
Livsstil, Kvinnehelse, Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen Livsstil, Kvinnehelse, Etter fødsel Elisabeth Aas-Jakobsen

Forebygger vedlikeholdsbehandling?

Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.

Er du lei av plager som kommer tilbake og lurer på om det er noe mer du kan gjøre? Vedlikeholdsbehandling kan være en løsning for deg.

Det tok tre år med kroniske bekkensmerter før Fiona til slutt oppsøkte kiropraktor. Hun fikk justert opp det stive låste bekkenet sitt og begynte å gjøre øvelser som fysioteraputen viste henne. Endelig nådde hun målet hennes som var å gå lange turer på fjellet uten å få vondt.

Etter to måneder kommer smertene tilbake etter en lang dag på jobb. Hun får på nytt et par behandlinger, og er alt bra igjen.

Det går tre nye måneder hvor hun får vondt etter å ha flyttet kjøkkenstolen som hun har gjort på samme måte i en årrekke uten problemer. Fiona begynner å bli lei, heldigvis hjelper behandling nok en gang.

“Blir jeg aldri bra?” Sukker Fiona frustrert til kiropraktoren sin.

“Hva med å prøve en ny strategi?” spør kiropraktoren. Det vil Fiona. I stedet for å vente på at bekkensmertene kommer tilbake, går hun til jevnlig behandling med et intervall mellom 3-6 uker. Plutselig har et år gått uten at hun har hatt noen store tilbakefall. Kan vedlikeholdsbehandling være forebyggende for flere?

Mange grunner for å oppsøke kiropraktor.

Visste du at ca halvparten av alle kiropraktor pasienter får behandling bare fordi de ønsker å ivareta egen helse og følelsen av å ha det bra?

Hva er vedlikeholdsbehandling eller forebyggende behandling?

Vedlikeholdsbehandling er når pasienter går til kiropraktorbehandling uten at de har smerter eller ubehag. Ideen er at regelmessige justeringer vil hjelpe å opprettholde ryggsøylens og nervesystemets funksjon, og dermed være med på å forebygge nye eller tilbakevendende episoder med smerter.

Hva sier forskning om vedlikeholdsbehandling?

Forskningen viser at vedlikeholdsbehandling gir god mening

Et studie publisert av forskere fra Sverige i 2018 viste fordelene ved vedlikeholdsbehandling.

Forskerne følger en gruppe på litt over 300 pasienter med korsryggsmerter. Pasientene gikk til 40 forskjellige kiropraktorer i Sverige. Pasienter som responderte bra på behandlingen fikk være med i studiet.

Studiet fra Sverige

Når pasienten som var med i studiet, fikk de som var med i den ene gruppen beskjed om å ringe dersom smertene kom tilbake.

Pasienten i den andre gruppen fikk tilbud om å komme til kontrolltime alt mellom 1-3 måneder som følge av behandlerens anbefalinger.

Forskerne forskerne var mest interessert i var antall plagsomme smertedager, og fulgte opp pasientene et helt år.

I snitt 13 dager mindre med smerter

Forskeren fant at pasientene som kom til vedlikeholdsbehandling i snitt hadde 13 færre dager med plagsomme smerter enn de som ringte kiropraktoren når de fikk vondt.

-Hva koster det med ca 2 uker færre uker i året med plagsomme smerter dager?

Gruppen som fikk regelmessig vedlikeholdsbehandling hadde i snitt 2 behandler mer enn gruppen som ringte når de hadde vondt.

Begrensninger

Studiet hadde selvfølgelig visse begrensninger. Kiropraktorene bel fortalt at i dette studiet skulle de ikke tilby mer behandling med kortere mellomrom enn en gang i måneden selv om de trodde de trengte det. Det kan hende at noen i gruppen ville hatt bedre effekt av behandling litt hyppigere.

30 dager færre med plagsomme smerter= 1 mnd mindre med plagsomme smertedager

De samme forskerne brukte samme data i et nytt studie for å se nærmere på om psykiske faktorer hos pasientene spilte noen rolle når det kom til reduksjon i antall dager med plagsomme smerter, faktorer som man allerede vet har en større risiko for ryggsmerter.

Hos pasienter som blant annet var engstelige, redde for smertene, eller følte at de ikke hadde noen måter å kontrollere de på, hadde aller best effekt av vedlikeholdsbehandling. De opplevde i gjennomsnitt 30 dager færre dager med plagsomme smerter i løpet av et år!

Viktigheten av god funksjon

Disse studiene viser at hvor viktig det er at du fortsetter å ha en ryggsøyle som fungerer bra selv om du ikke har smerter eller symptomer.

Dersom du har hatt god hjelp av kiropraktor, men har smerter og plager som kommer tilbake, bør du vurdere vedlikeholdsbehandling.

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

LES MER:

Hvordan virker vedlikeholdsbehandling?

Les mer
Kvinnehelse, Etter fødsel Astrid Kolstad Kvinnehelse, Etter fødsel Astrid Kolstad

Trening etter fødsel, når kan jeg begynne?

Dessverre er det ingen fasitsvar på dette, derfor er det lurt å ta kontakt med en fysioterapeut dersom du er i tvil. Det kjedelige svaret er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter en fødsel helt ufarlig.

Dessverre er det ingen fasitsvar på dette, derfor er det lurt å ta kontakt med en fysioterapeut dersom du er i tvil. Det kjedelige svaret er at det er veldig individuelt. Det er fullstendig forståelig at du ønsker å komme raskt i gang med trening, og stort sett er trening etter en fødsel helt ufarlig.

Når jeg som fysioterapeut skal gi gode råd om når du kan begynne å trene etter fødsel, er det flere ting som må sees på. Hvor raskt du kommer i gang med trening etter fødsel og hvor hardt du kan trene, er blant annet avhengig av hvordan graviditeten har vært i tilegg til hvor treningsvant kroppen din er fra tidligere.

1. Treningserfaring før fødsel

Så vidt vi vet i dag, er det lite sammenheng mellom bekkenleddsmerter under graviditet og tidligere treningsform. En studie fra NIH viste at gravide idrettsutøvere ikke har mindre bekkenleddsplager enn andre kvinner.

Det betyr at Jenny som har trent lite kan ha et svangerskap uten vondter, mens gravide, topptrente Ellen kan ha smerter i bekkenet eller andre deler av kroppen.

Likevel er det viktig å se på hva og hvor mye du har trent tidligere, når vi skal gi råd om trening etter fødsel.

Generelle råd er at dersom man ikke har trent noe særlig før eller under graviditeten, bør treningsform og intensitet økes rolig og kontrollert for å forebygge at ikke treningen gir plager.

2. Hvor langt tid har det gått siden fødsel

Uavhengig av om du har hatt en vaginal fødsel eller keisersnitt er det viktig å huske at kroppen trenger tid til å gro.

Livmor og bekkenbunnsmuskulatur må få tid til å trekke seg sammen til sin normale form og lengde. Livmoren bruker omtrent 6 uker på renselsesprosessen, og 12 uker på å gå tilbake til original størrelse.

Bekkenbunnsmuskulaturen bruker vanligvis ca. 6-8 uker på å gro, men denne tiden vil naturligvis være avhengig av hvordan selve muskulaturen ble påvirket under fødsel.

3. Lekkasje etter fødsel

Musklene som ligger rundt vagina, urinrør og anal kalles bekkenbunnsmuskulaturen. Denne muskelgruppen strekker seg fra halebeinet bak og til symfysen foran. Under en vaginal fødsel kan bekkenbunnsmuskulaturen strekke seg opp mot tre ganger sin hvilelengde.

Etter fødselen må bekkenbunnsmuskulaturen få tid til å trekke seg sammen. For noen vil den gå tilbake til sin originale form relativt fort etter fødsel, og vil tåle normalt bukpress som oppstår ved for eksempel løping eller hopping.

For andre kan bekkenbunnsmuskulaturen trekke seg sammen, men ikke være sterk nok til å holde igjen ved økt bukpress. Da kan enkelte oppleve lekkasje av urin, avføring eller luft. En god indikator for å vurdere om du starter for tidlig med trening, er om du lekker. Dette kan være et tegn på at bekkenbunnen ikke er sterk nok.

4. Magemuskler

Under graviditeten blir både de rette magemusklene (M. Rectus abdominis) og de skrå magemusklene (M. Transversus abdominis) kraftig strukket for å gjøre plass til en voksende mage.

Delte magemuskler, også kalt diastasis recti, er når avstanden mellom de rette magemusklene er mer enn 2 fingerbredder opp til ett år etter fødsel.

Hos de aller fleste vil denne avstanden trekke seg tilbake etter 6-8 uker. Selv om magemusklene trekker seg tilbake til sin originale form, er det svært vanlig å få en svekket styrke i de dype, stabiliserende magemusklene, også kjent som kjernemuskulaturen.

Dette kan medføre ubehag og smerter i korsryggen, og evt bekkenområdet. Det kan også være en disponerende faktor for at bekkenleddsmertene som oppstod under graviditet, vedvarer etter fødsel.

Derfor kan det for noen være hensiktsmessig å få en kontroll av magemusklene før man setter i gang med annen aktivitet og trening. Dette er også avhengig av smertesituasjon både før og etter fødsel, og er som alt annet; veldig individuelt.

Så, når kan jeg starte å trene etter jeg har født? Det finner vi ut sammen!

Når du kommer til oss sjekker jeg både magemuskler, bekkenets bevegelse og muskulaturen omkring bekken/sete-området. Deretter legger vi en plan sammen for hvordan du best mulig kan komme tilbake til den treningen du liker aller best.

Skrevet av: Astrid Kolstad, avd. Storo

Les mer
Gravid, Kvinnehelse Stine Berg Gravid, Kvinnehelse Stine Berg

Vondt i underlivet

Vulvodyni eller smerter i underlivet rammer omtrent 16% av alle kvinner, med store mørketall. Det er ikke lett å vite hvem man kan gå til for å få hjelp, samtidig som at helsepersonell ikke har nok trening i å oppdage tilstander som vulvodyni eller «tør å ta den vanskelige samtalen».

Vulvodyni eller smerter i underlivet rammer omtrent 16% av alle kvinner, med store mørketall. Det er ikke lett å vite hvem man kan gå til for å få hjelp, samtidig som at helsepersonell ikke har nok trening i å oppdage tilstander som vulvodyni eller «tør å ta den vanskelige samtalen».

Vulvodyni

Vulvodyni er en samlebetegnelse på underlivssmerter og kan oppleves ulikt fra person til person. Vaginisme og vestibulitt er undertyper av vulvodyni du kanskje har hørt om i sosiale medier eller nyheter i de siste årene. Smerten kan oppleves som:

  • brennende

  • nummenhet i underlivet

  • stikkende

  • dyp eller overfladisk

  • komme ved samleie, tampongbruk eller annet.

Hva forårsaker underlivssmerter?

Årsakene til vulvodyni ble i nyere forskning fra 2015 vist å være sammensatt av flere ulike faktorer. Man kan se det som en kombinasjon av symptomer og prosesser. Dette gjør at behandling kan og bør variere fra kvinne til kvinne ut i fra situasjonsbildet, og at det dessverre ikke fins èn behandlingstype som passer alle. Vi skal komme tilbake til behandling. Hva er følgene av å leve med underlivssmerter? Det kan påvirke sexlyst- og samliv, komplisere forhold, gi skamfølelse, frustrasjon, angst og frykt for kontinuerlig smerte. Det er klart at dette går utover livskvaliteten. Heldigvis er det fullt mulig å bli symptomfri!

Behandling

«I går brukte jeg tampong uten smerter, og tøyeøvelsene du ga meg gjør ikke lenger vondt. Jeg føler meg sterk». Da hun kom til meg første gang orket hun ikke  å bruke tampong eller menskopp - det var rett og slett for trangt og smertefullt. Kjæreste og sexliv har hun gitt opp troen på å kunne ha. Vi jobbet i flere måneder med osteopatisk behandling. I tillegg til manuell behandling av relevante områder i hele kroppen fikk pasienten tøyeøvelser å gjøre hjemme. Hun fikk også et knipeprogram for å styrke bekkenbunnen og få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen. For henne ble dette riktig behandling, og for andre kan ting som lokale smertestillende krempreparater eller dilatorer (for å utvide skjede ved vaginisme) i sammenheng med manuell behandling være beste valg. Å jobbe med pusten er essensielt for avspenning av bekkenbunnen. Og for noen er samtaleterapi en viktig del av det å kunne bli bedre.

Trenger du hjelp?

Spesialtilpasset behandling til akkurat deg og din situasjon er alfa omega. Vi har terapeuter med erfaring og kunnskap om underlivssmerter, og som møter deg med åpenhet og empati. Det viktigste jeg vil at du skal ta med deg fra dette er: underlivssmerter er ikke noe du skal finne deg i å leve med, det er behandling å få!

Skrevet av Stine Berg, osteopat avd. Skøyen

Er du gravid og lurer på hvorfor og hvordan gjør bekkenbunn eller knipeøvelser? Da kan nettkurset vårt om dette temaet være noe for deg. Les mer

Les mer
Livsstil, Kvinnehelse Marita Jacobsen Livsstil, Kvinnehelse Marita Jacobsen

En god morgenrutine i en unormal hverdag

Det kan være vanskelig å motivere seg, og holde på de vanlige hverdagsrutinene når verden blir snudd på hodet. I disse tider når vi ikke kan være sammen med kolleger og venner å ikke får den hverdagslige stimuleringen, så er det vell så viktig å ha noen faste rammer og rutiner. Det er jo også en spennende tid på et vis, og vi må forsøke å se det positive i denne situasjonen. Kanskje kan du lage deg noen nye rutiner og få gjort ting du ellers aldri ville fått tid til.

Bilde tatt av Asanas Yoga

Det kan være vanskelig å motivere seg, og holde på de vanlige hverdagsrutinene når verden blir snudd på hodet. I disse tider når vi ikke kan være sammen med kolleger og venner å ikke får den hverdagslige stimuleringen, så er det vell så viktig å ha noen faste rammer og rutiner. Det er jo også en spennende tid på et vis, og vi må forsøke å se det positive i denne situasjonen. Kanskje kan du lage deg noen nye rutiner og få gjort ting du ellers aldri ville fått tid til.

Så... hva er en god morgenrutine? Jeg skal dele noen av de tingene som gjør at jeg får en bedre start på morgenen og mer energi gjennom dagen:

Jeg våkner vanligvis av meg selv i 7 tiden, selv om jeg ikke har alarmen på. Det kan være deilig å slippe å våkne til alarmen hvis du uansett våkner i rimelig tid. Hvis du ikke blir vekt av mann eller barn, eller er en person som kan sove hele formiddagen er det lurt å sette alarmen, så du kommer deg opp til omtrent den samme tiden du pleier i ukedagene. Forsøk å få minst 7 timer søvn, det er anbefalt mellom 7 og 9 timer per natt. Kanskje dette er en mulighet for deg til og få sovet ut.

Start med å re opp sengen... der! Nå har du alt gjort noe for å starte en god rutine for dagen.

Bilde tatt av Asanas Yoga

Gjør 10 minutter med tøyning, yoga eller meditasjon for å vekke opp kroppen og kanskje ta deg et øyeblikk til å sette en intensjon for dagen. Nyt en kopp grønn te eller kaffe. Det er lurt å ha fokus på avspenning da man kanskje er mer bekymret eller det bygger seg opp et innvendig stress pga den nye og ukjente situasjonen man er i.

Spis en sunn og næringsrik frokost mens du leser avisen, ser siste nyhetsoppdatering eller hører på radio.

Lag en skriftlig plan for dagen. Det er alltid enklere å få gjort det du skal om du har en plan å følge. Jeg pleier å skrive den ned på papir og stryke av punkt for punkt ettersom jeg jobber meg gjennom dagen. Husk: det trenger ikke bare være slitsomme eller "kjedelige" ting du skriver ned. Det kan også være et punkt som heter " trening" eller " tur med barna kl 13 ". Deretter kan du sitte å jobbe noen timer igjen. Om du ikke har hjemmekontor så er kanskje dette din sjanse til å få gjort ting du aldri ellers ville fått tid til, som å lage fotoalbum, fra barna var små eller strikke den genseren du har hatt lyst på. Personlig fikk jeg ryddet boden, klesskapet og lest bøker som har ligget å støvet ned lenge nok. Prøv å tenke positivt å se på denne nye og rare hverdagen som en tid du mest sannsynlig aldri vil oppleve igjen.

Nå som du har planen klar er er bare å sette i gang med dagen og kanskje føler du deg allerede litt mer motivert!

Skrevet av Marita Jacobsen, kiropraktor avd. Storo

Les mer
Kvinnehelse, Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen Kvinnehelse, Livsstil Elisabeth Aas-Jakobsen

Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig!

Det er koronatider, og jeg sitter alt for mange timer foran skjerm. Etter en fotoseanse hvis mål var å ta fire bilder med påfølgende tips til deg og hjemmekontoret, oppdaget jeg noe artig. Jeg kan ikke huske å ha lest om oppdagelsen i fagbøker. Dobbelthaken forsvinner når jeg sitter riktig! Dette er jo kjempe motiverende nyheter for oss som er litt forfengelige.

Hjemmekontor i koronatider

Det er koronatider, og jeg sitter alt for mange timer foran skjerm. Etter en fotoseanse hvis mål var å ta fire bilder med påfølgende tips til deg og hjemmekontoret, oppdaget jeg noe artig. Jeg kan ikke huske å ha lest om oppdagelsen i fagbøker. Dobbelthaken forsvinner når jeg sitter riktig! Dette er jo kjempe motiverende nyheter for oss som er litt forfengelige.

Torsdag satt jeg 11 timer foran skjerm med kun noen få pauser. Dette er spesielt klønete når jeg jobber som kiropraktor og blant annet lever av å gi gode ergonomi råd. Rådene inneholder gjerne varianter av: Ikke sitte foran skjermen for lenge, bytt stilling ofte, reis deg opp, ha en god sittestilling, og ha skjerm i riktig høyde.

Jeg fulgte ingen av mine egne råd da jeg mentalt forsvant inn i arbeidet. Korona-stresset hadde begynt å stramme nakkemuskulaturen min allerede før jeg satt meg foran maskinen. Ikke rart det gikk galt.

Hodepine

Mac seansen resultert i tre dager med dundrende nakkehodepine. På toppen av elendig form og korona-stress, vokste irritasjonen over at det ikke var mulig å få behandling når jeg trengte det på grunn av korona tiltakene. En nakkejustering ville uten tvil tatt knekken på denne kombinasjonen av min nakke-stress-hodepine. En av nettene drømte jeg til og med at en kollega varsomt kjente på nakken min og med lette kjærlige grep befridde meg fra smertefengselet.

Det kommer som regel alltid noe godt ut av alle små og store kriser. Her kommer råd om hvordan du kan få en litt bedre sittestilling når du har hjemmekontor. Takk for inspirasjon Anette Kristvik, kiropraktor kollega på Lysaker som la ut en glimrende video for hva vi bør tenke på når vi sitter hjemme og jobber.

Råd for deg med hjemmekontor

Råd for en bedre sittestilling, for å få mindre vondt i nakken og hvordan få dobbelthaken til å forsvinne (ihvertfall en liten stund).

Sittestiling:

Utgangstillingen.

Nakken er bøyd fremover, som gjør at hodet blir tungt å holde over tid og gjøre at nakkemusklene jobber overtid og blir sliten og strammer seg. korsryggen blir krum og vond.

- dobbelthaken på bildet tar all oppmerksomheten min

Sett deg på en pute

Jeg setter meg på en pute, det gjør at jeg får en bedre svai i korsryggen. Det kjennes bedre ut allerede, men, jaggu er ikke dobbelthaken der enda. Er det virkelig sånn jeg ser ut? tenker jeg.

Legg til tastatur og mus.

Nå begynner det å kjennes litt bedre ut i også i nakke og skuldre!

Hev skjermen

Få opp skjermen med noen gode tjukke bøker eller en skoeske. Nå ble det plutselig lett å holde hodet- som om hodet var en ballong som lett trekker som oppover av seg selv.

Der kom haken opp, det er mye mindre stress på nakken og se der ja, der forsvant dobbelthaken. Mindre vondt i nakken og mindre vondt i hodet - pluss en dobbelthake som forsvinner! Det er litt som et kinderegg det.

Lykke til med hjemmekontor!

Husk:

  • Ikke sitte foran skjermen for lenge

  • Bytt stilling ofte

  • Reis deg opp og ta pauser

  • Ha en god sittestilling

  • Ha skjerm i riktig høyde

Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor avd. Skøyen

Les mer
Kvinnehelse, Livsstil Bekken og Barn Kvinnehelse, Livsstil Bekken og Barn

Har det klikket helt for deg?

Kjeven er et ledd hvor man kan oppleve klikking fra i ny og ne, dette har kanskje du også kjent på? Har du i tillegg opplevd smerter i nakken eller hodepine? Hver dag ser vi pasienter med akutte og kroniske plager i nakke og hode som har stor nytte av den behandlingen våre behandlere kan tilby. Det mange ikke tenker på når de har smerter i nakke og hode er at smertene kan komme fra et annet sted enn der du kjenner det, for eksempel kjeven!

Kjeven er et ledd hvor man kan oppleve klikking fra i ny og ne, dette har kanskje du også kjent på? Har du i tillegg opplevd smerter i nakken eller hodepine? Hver dag ser vi pasienter med akutte og kroniske plager i nakke og hode som har stor nytte av den behandlingen våre behandlere kan tilby. Det mange ikke tenker på når de har smerter i nakke og hode er at smertene kan komme fra et annet sted enn der du kjenner det, for eksempel kjeven!

HVORDAN KAN KJEVEN GI HODEPINE OG NAKKESMERTER?

Refererte smerter er smerter som kommer fra et annet område enn det området du faktisk har vondt i. Eksempler er hodepine som kommer fra stramme nakkemuskler eller smerter på innsiden av munnhulen som kommer ifra kjeveleddet.

Kjeven består av ledd, leddkapsel, sener og brusk med tilhørende muskulatur. Alle disse delene kan føre til smerter i eller rundt kjeveområdet. Stramheter i muskulatur eller dårlig bevegelse i kjeven kan skape ubalanse fra side til side i kjeven. Flere av musklene i kjeven fester seg i skallen og foran i halsen og når disse er under økt eller ny aktivitet kan triggerpunkter skapes. Triggerpunkter er steder i muskelen med økt spenning som i mange tilfeller er ømme og såre å ta på. Disse triggerpunktene har ofte spesifikke steder de liker å gi smerte til som er lengre vekk fra stedet de er festet! Det er derfor kjeven kan føre til både munn, hode- og nakkesmerter.

HVORDAN TYPER PROBLEMER KAN JEG FÅ I KJEVEN?

Det finnes tre hovedtyper med kjeveplager:

  • Smerter fra tyggemuskulaturen (ofte relatert til stress)

  • Forskyvning av brusk inne i kjeveleddet. Kan forårsake klikkelyder og bevegelsesvansker.

  • Leddgikt, hvor brusket i leddet brytes ned.

I listen over er det tre hovedtyper kjeveplager hvor alle typene fører til endret bevegelse og stress på muskler og mekanikk i leddet. Alle disse typene problem kan derfor gi både lokale og refererte smerter.

Type 1 er den type problem vi ser mest av. I en stressende hverdag har du kanskje lagt merke til at du biter tennene hardt sammen, tygger mer tyggegummi enn vanlig, eller får høye skuldre? Dette kan føre til at musklene blir overarbeidet og spenninger skapes. Det er individuelt hvordan man opplever disse spenningene, men mange kan oppleve de som gnagende og irriterende. Er det da farlig å tygge for mye tyggegummi? Det er selvfølgelig ikke farlig og i de fleste tilfeller kan behandling i området få plagene vekk igjen.

En annen problemstilling vi ofte ser er kjeveplager sammen med dysfunksjon av svelg og stramme tungebånd. Stram muskulatur inni munnhulen, rundt kjeveledd og tunge fører til nedsatt funksjon og bevegelighet av disse områdene. Når tungen blir holdt nede av et stramt tungebånd vil svelgeteknikken endres og muskulaturen i området vil tilpasse seg et nytt bevegelsesmønster. Har man stramt tungebånd vil muskulaturen i munnhulen tilpasse seg slik at både små barn og voksne får i seg så mye mat som mulig ved å gjøre så lite jobb som mulig. Disse problemene kan gå uoppdaget i lengre tid og kan etter hvert bli meget plagsomme.

HVA BURDE JEG GJØRE FOR Å BLI KVITT SMERTENE?

Hvis du opplever hodepine rundt tinningen eller som et stramt bånd rundt hodet kan du prøve å massere deg selv rundt tinningen og ned på kjevebenet. Som kiropraktor er man lært opp til å se på det større bilde når det kommer til muskel og skjelett systemet. Hos kiropraktor tar man en grundig historie for å avdekke hendelser som har skjedd og som skjer i din sykehistorie og ditt liv for å sette dette i kontekst med undersøkelsen vi gjør. Under både undersøkelse og historie vil vi prøve å avdekke ting om området du har smerter i samtidig som vi ser etter faktorer som gir oss grunn til å tenke at smertene kommer fra et annet sted. Hvis du lurer på om en kiropraktor, eller andre fagpersoner som jobber hos oss, kan hjelpe deg er vi klare til å ta imot dine spørsmål!

Skrevet av Henriethe Tangeland

Les mer
Kvinnehelse Bekken og Barn Kvinnehelse Bekken og Barn

Alt for ungen

Regnet øser ned utenfor et hektisk kjøkkenvindu, og babyen din gråter, nærmest vræler! Du får lagt den til brystet, og babyen spiser godt mens du tenker «jeg er temmelig tørst, jeg burde drukket litt jeg og» det er så fort gjort å glemme.

Regnet øser ned utenfor et hektisk kjøkkenvindu, og babyen din gråter, nærmest vræler! Du får lagt den til brystet, og babyen spiser godt mens du tenker «jeg er temmelig tørst, jeg burde drukket litt jeg og» det er så fort gjort å glemme.  

I dag er det 6 – ukers kontroll på helsestasjonen, og du tenker at dette blir spennende i det du trekker en litt for stram genser over en svett og sliten kropp. Starten ble ikke den du hadde drømt om, og skorpene på brystknoppene er der fortsatt til minne om smertefulle netter med en hylende sulten unge ved brystet. 

 Alt har gått seg litt til de siste ukene. Babyen virker mer tilfreds, har lengre soveøkter – den kjennes litt tyngre i armene. Du tar deg selv i å vugge frem og tilbake med kroppen, til tross for at babyen ligger i dyp søvn på fanget ditt. Har du utviklet en indre motor? Er «den indre motoren» blitt til en stressfaktor og et energisluk? Du var jo forberedt på at livet ville bli annerledes, men at det skulle bli så krevende – hvem kunne vel forberede seg på det? Det er som om kroppen din er i full beredskap 24/7.  

Som førstegangsfødende var du jo innforstått med at det ville bli en stor omveltning å bli mamma, men du hadde da regnet med å i det minste få litt tid til deg selv. I dagene etter fødselen har det ikke vært rom for annet enn babyens behov, og egen nattesøvn er total mangelvare.

Men som sagt, den kaotiske starten virker litt fjernere, og den nye hverdagen kjennes litt mer overkommelig. Er det nå det er tiden for endelig å slippe skuldrene ned, kjenne pusten i magen og tenke «men hva med meg da»?  

Du skal være mamma et helt liv. Lykken, gledene og utfordringene vil være der hver eneste dag. Hva med at du allerede nå finner plass til noe egentid, og kjenner litt mer på egne behov? 

Babyen din ligger endelig i vognen sin, godt beskyttet for været der ute -  

Husk å få på deg regnfrakken din da! 

 

Skrevet av Wenche Ilar

Les mer
Kvinnehelse Bekken og Barn Kvinnehelse Bekken og Barn

Hjelp, jeg har delte magemuskler!

Når du er gravid og tiden etterpå, snakkes det ofte om delte magemuskler. Men, de fleste av mine pasienter aner ikke hva delte magemuskler egentlig er. I denne bloggen får du vite litt mer om magemusklene, hva som skjer når de deler seg når du er gravid, og ikke minst hvorfor de gjør det.

Hva er egentlig delte magemuskler?

Når du er gravid og tiden etterpå, snakkes det ofte om delte magemuskler. Men, de fleste av mine pasienter aner ikke hva delte magemuskler egentlig er. I denne bloggen får du vite litt mer om magemusklene, hva som skjer når de deler seg når du er gravid, og ikke minst hvorfor de gjør det.

La oss begynne med muskulaturen.

I magen har vi flere lag med muskler.

  • Den ytterste kalles Rectus abdominis (den rette magemuskelen) og er den vi ser, og som kan gi oss vaskebrettutseendet ved lite nok underhudsfett.

  • Under denne har vi de ytre- og de indre-skrå magemusklene.

  • Helt innerst har vi m. Transversus abdominis. Denne muskelen fungerer som et belte eller korsett.

Akkurat som i armene og bena er kroppen, også i mageregionene, delt i to. Alle magemusklene kommer i par og finnes både på høyre og venstre side. Langs midtlinjen, rett over ryggsøylen, har vi en sene eller et bindevevsdrag som kalles den hvite linjen (linea alba). Det er her musklene fester seg, og denne holder de to sidene sammen.

Under en graviditet trenger vi mer plass i mageregionen, sånn at barnet kan vokse og utvikle seg normalt. En av de tingene som tillater dette er at den hvite linjen tøyes (Linea alba) eller strekkes. Det gjør at vi får en større avstand mellom høyre og venstre del av den rette magemuskelen.

Det er dette som kalles delte magemuskler eller på fagspråk diastase recti. Diastase betyr mellomrom og recti viser til at mellomrommet er mellom den høyre og venstre delen av rectus abdominis.

Bildene til høyre viser en mage med strukket hvit linje (linea alba), mens bildene til venstre viser en «normaltilstad»

Hos de fleste vil musklene trekke seg sammen igjen i løpet av de første måneder etter fødselen. Hos noen skjer ikke dette, og det kan gi utslag i funksjonelle og/eller kosmetiske plager.

Lurer du på om dine magemuskler ikke har trukket seg sammen igjen, kan dette lett sjekkes hos en av våre terapeuter. Velkommen til oss, vi undersøker gjerne magen din etter fødselen.

Thale Osteopat

Les mer
Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn Kvinnehelse, Gravid Bekken og Barn

Et godt svangerskap er en god start på livet!

Har du noen gang løpt etter bussen og plutselig kjent at du har tisset litt på deg? Du er i så fall ikke alene! Hos oss møter vi ofte kvinner og menn som har problemer med å holde på urin og/-eller avføring. Dette er veldig plagsomt for den det gjelder!

Vår visjon er et et godt svangerskap og er god start på livet. Har du det bra i svangerskapet, er det en god start på det nye livet. Vi ønsker å hjelpe alle kvinner til å få et så fint svangerskap som mulig!

Hvordan gjør vi det?

Vi jobber tverrfaglig. Når du kommer til oss er du i trygge og kompetente hender. Vi er har spesialisert oss på å behandle gravide og hjelper deg finne den behandlingsformen og terapeuten vi mener er best for deg.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Bekkenplager, ryggplager, hoftesmerter, hodepine, nakkesmerter, skuldersmerter, leggkramper. You name it. Er du gravid og har vondt, kom til oss. Det er ofte ikke så mye som skal til for at du får det bedre. Vi vil hjelpe deg å legge en plan slik at du har det best mulig i ditt svangerskap.

Hvordan vet vi at behandling vår virker?

Våre pasienter forteller oss det hver eneste dag.

Låser bekkenet ditt seg, gjør det vondt å gå, stå eller snu seg i sengen?

Ønsker du å få øvelser som er tilpasset gravide?

Er du kvalm og ønsker å prøve akupunktur? Hva med fødselsforberedende akupunktur? I sommer har vår akupunktør på Storo tørket fostervann flere ganger da vannet til pasienter har gått etter behandling hos henne.

Eller ønsker du deg rett og slett en god gravidmassasje?

Vi kan tilby deg alt dette og mye mer!

Erfaring og kompetanse

Hver eneste dag møter vi gravide med smerter. Dette gjør at vi har en mye erfaring og kompetanse. Vi opplever at mange førstegangsgravide har mange spørsmål. Ikke bare om smerter, men om svangerskapet generelt. Vi tar oss tid til å svare og for noen kvinner blir våre behandlere en god samtalepartner gjennom hele svangerskapet også. Vi har taushetsplikt så det du sier til oss, blir hos oss.

Det neste svangerskapet trenger ikke å være likt det første

Kvinner som har barn fra før blir ofte overrasket over at påfølgende svangerskap ikke kan sammenlignes med det forrige. Det er ikke så rart. Totalbelastningen er større. Det er ikke bare å legge seg ned etter jobb når du har en 2-åring som skal hentes i barnehagen eller større barn som trenger hjelp til lekser eller skal kjøres på aktiviteter. Vi forstår dette. Vi hjelper deg å finne løsninger. Våre kiropraktorer har også sykemeldingsrett.

Forberedende behandling

Når fødselen nærmer seg vil vi sørge for at bekkenet ditt beveger seg optimalt. Ligger barnet i seteleie eller tverrleie kan det være en fordel å ta en tur til en av våre kiropraktorer eller osteopater for å ta en sjekk av bekkenet, korsryggen og midtryggen.

Bekkenet skal åpne seg under fødsel. Derfor er viktig at alle tre bekkenleddene, hoften og korsryggen beveger seg optimalt.

Du kommer også til å bruke pustemuskelen mye under fødselen. Både når du puster deg gjennom riene under åpningsfasen, men også når du skal presse babyen din ut.

Fri bevegelse av ribbena og midtryggen er derfor også en fordel.

Bekkenbunnen din består av muskler som skal tøyes kraftig under fødselen. Har du født før, blitt klippet eller fått rifter kan det være en god ide og la en av våre osteopater behandle bekkenbunnen din når fødselen nærmer seg.

Etter fødselen

Vi ønsker at så mange som mulig skal oppleve så fine og komplikasjonsfrie fødsler som mulig. Bruk av tang, vakuum og keisersnitt er en større belastning for både deg og din baby.

Skulle det dog ende med f.eks en vakuumforløsning eller et klipp.

Ikke fortvil. Vi behandler mor og barn etter fødsel også.

Skrevet av: Silje Bernhoft Osa,

 

 

Les mer
Kvinnehelse Tove Villumstad Kvinnehelse Tove Villumstad

Tisser du på deg?

Har du noen gang løpt etter bussen og plutselig kjent at du har tisset litt på deg? Du er i så fall ikke alene! Hos oss møter vi ofte kvinner og menn som har problemer med å holde på urin og/-eller avføring. Dette er veldig plagsomt for den det gjelder!

Har du noen gang løpt etter bussen og plutselig kjent at du har tisset litt på deg? Du er i så fall ikke alene! Hos oss møter vi ofte kvinner og menn som har problemer med å holde på urin og/-eller avføring. Dette er veldig plagsomt for den det gjelder!

Inkontinens

Ordet brukes om manglende evne til å holde på avføring og/-eller urin.

Det finnes flere typer inkontinens; Stressinkontinens, hastverksinkontinens, blandningsinkontinens og anal inkontinens.

Noen av fysioterapeutene og osteopatene på Bekken & Barn kan hjelpe deg med disse plagen. Ring resepsjonen vår og fortell oss om dine plager så setter vi deg opp hos riktig terapeut.

For å bli bedre av dine plager lærer vi deg å bruke bekkenbunnsmuskulaturen riktig og gir deg et treningsopplegg. Jobben med treningen må du gjøre selv hjemme hver eneste dag noen måneder fremover, men vi følger deg opp for å sikre at du gjør det riktig og motiverer deg frem til bedre funksjon.

Antall behandlinger du trenger er avhengig av blant annet årsaken til lekkasjen og alvorlighetsgraden. Ofte trenger du ikke mange timene, men vi ser at resultatene kommer raskere ved oppfølging.

Stressinkontinens

Stress-inkontinens betyr urinlekkasje ved fysisk stress eller belastning. Det vil si at man kan lekke ved fysisk aktivitet som hopp, løp og brå bevegelser, og ved hosting og nysing. Dette er den vanligste typen av urinlekkasje. Faktisk opplever 1 av 4 kvinner og 1 av 10 menn stressinkontinens ved et eller annet tidspunkt i livet.

Svak bekkenbunnsmuskulatur regnes som å være den viktigste faktoren for stressinkontinens. Musklene er ikke sterke nok til å holde urinrøret oppe under økt trykk på blæren, for eksempel når du hoster, nyser, ler eller trener.

Fødsler, overvekt, kronisk hoste, østrogenmangel, urinveisinfeksjon, funksjonstap (hjerneslag), demens og andre tilstander med svekket mental status er vanlige årsaker til svekket bekkenbunnsmuskulatur.

Behandlingen av stressinkontinens er i første rekke opptrening av bekkenbunnsmuskulatur.

Ofte er dette tilstrekkelig behandling og det er internasjonal enighet om at trening og konservativ behandling skal prøves før en eventuell operasjon. Dette tar oftest 4-6 måneder med daglig trening av bekkenbunnsmuskulaturen før du får resultat. Noen ganger kan elektrostimulering og/eller biofeedback trening være gode hjelpemidler for å finne og til å trene riktig muskulatur.

Hvis operasjon er nødvendig, er den vanligste operasjonen en TVT/ TOT operasjon. Et bånd føres da opp bak symfysen og legges under midtre del av urinrøret.

Urgencyinkontinens/ hastverksinkontinens

Er en plutselig ufrivillig trang til å late vannet, uten evne til å holde igjen. Vanligvis med hyppig vannlating og vannlatning om natta. Det kan være snakk om lekkasje av ganske store mengder urin. Urgeinkontinens er den vanligste typen inkontinens hos menn. Det er ofte et resultat av en forstørret prostata.

Årsaken er ofte uklar, men inkontinensen kan skyldes dårlig samspill mellom muskelen i blæra og musklene i bekkenbunnen. I de fleste tilfeller finner man ingen annen sykdom hos pasienten.

Blæretrening er den mest brukte behandlingen. Dette er et nøye strukturert treningsprogram, hvor man skal "holde seg", og gradvis øke tidsrommet mellom vannlatingene.

En annen mulig behandlingsmetode er bekkenbunnstrening som fysioterapeuter eller osteopater med spesialkompetanse hjelper deg å utføre korrekt. Medikamentell behandling kan også forsøkes dersom blæretrening alene ikke helbreder tilstanden. Elektrostimulering er en aktuell behandlingsmetode ved lett og moderat grad av urgeinkontinens. Apparatet lånes fra hjelpemiddelsentralen. Fysioterapeuten hjelper deg med å få bestilt og lærer deg å bruke elektrostimulatoren. Gratis utlån. Elektrostimulatoren skal benyttes i 20 minutt, 1-2 ganger daglig i inntil 3 måneder.

Blandingsinkontinens

Noen kan oppleve blandingsinkontinens - en kombinasjon av stressinkontinens og hastverksinkontinens.

Analinkontinens

Anal inkontinens vil si lekkasje av avføring og/eller luft og hastverk i forbindelse med toalettbesøk

Årsaker kan være komplikasjoner etter fødsler, tidligere operasjoner i området, for eksempel hemoroideoperasjon, fistler, eller nevrologiske tilstander.

Behandlingen er avhengig av årsaken til tilstanden. Operasjon med reparasjon av lukkemuskelen kan forsøkes, men bekkenbunnstrening kan være et godt alternativ. Fysioterapeutene og osteopatene våre lærer deg hvordan du korrekt utfører styrketrening av bekkenbunnsmusklene.

Skrevet av Tove Villumstad, akupunktør og mensendieckfysioterapeut avd. Skøyen

Les mer

Siste blogginnlegg