Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening?
Drypper du litt når du løper? Da er du ikke alene! Lekkasje av urin, luft eller avføring, også kalt inkontinens, er et vanlig problem blant kvinner og menn. Forskning viser at 25 % av kvinner og 10 % av menn er plaget med dette.
Inkontinens
Drypper du litt når du løper? Da er du ikke alene! Lekkasje av urin, luft eller avføring, også kalt inkontinens, er et vanlig problem blant kvinner og menn. Forskning viser at 25 % av kvinner og 10 % av menn er plaget med dette. Hos kvinner kommer det ofte etter svangersakap og fødsel, men er også vanlig uten en klar årsak. Hos menn kan det forekomme etter prostakreft og/eller prostataoperasjon. I mange tilfeller er det tilstrekkelig med veiledning og trening av bekkenbunnsmuskulaturen som skal til for å bli kontinent igjen.
Lekkasjeproblemer hos treningsglade
Lekkasje av urin kan også forekomme blant de som trener, fordi bekkenbunnen blir utsatt for ekstra påkjenning via bla buktrykk, hopp og støt. Det er ikke nødvendigvis slik at en sterk kropp gir sterk bekkenbunn. Bekkenbunnen trenger like tilpasset og spesifikk trening som andre muskler i kroppen.
Bekkenbunn- og underlivssmerter
Får du noen ganger smerter i nedre del av mage eller i underlivet når du løper, løfter tungt eller har samleie? Kontakt en fysioterapeut med kompetanse på kvinnehelse for en grundig undersøkelse av plagene. Dette kan ofte behandles!
Underlivsprolaps
Kjennes det ut som underlivet ”faller litt ned” når du trener, eller at du har følelsen av trykk i underlivet eller at du har noe inne i skjeden? Da kan det være underlivsprolaps! Etter graviditet og fødsel, mister man noe av støttefunksjonen i bekkenbunnsmuskulaturen. Halvparten av kvinner som har født, kan ha en eller annen form for underlivsprolaps. Dette kan også være et problem for de som over lang tid har løftet tungt i jobb eller annen treningssammenheng.
Bekkenbunnstrening
Bekkenbunnstrening har en positiv effekt – dette vet vi da det er gjort mye forskning på området.
Trener du riktig? Vi vet at omtrent 30 % av alle kvinner utfører bekkenbunns-knip/løft feil, derfor er det gunstig å få veiledning og instruksjon av en kvinnehelsefysioterapeut.
–Husk å alltid ta med bekkenbunn i treningen for å forebygge plager/ lekkasje!
Ikke nøl med å ta kontakt med oss, vi på Bekken og Barn hjelper deg gjerne!
Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren
1 - Barnet med strake armer over hodet. 2 - Hoftebøyer. 3 - Sete.
1. Barnet med strake armer over hodet
Denne øvelsen tøyer ut ryggen og strekker også på Latissimus dorsi som er kjent som "stakemuskelen".
2. Hoftebøyer
Man kan lett bli stiv i hoftebøyeren, ettersom skiturer blant annet består av repetetiv hoftefleksjon. Husk å skyve hoften frem under tøyningen, og hold magen stabil, slik at du ikke svikter inn i en dyp svai i ryggen.
3. Sete
Setemuskulaturen har også godt av å bli strukket ut etter en lang skitur, spesielt dersom du har gått diagonalgange.
Alle tøyningene bør holdes i minimum 30 sekunder, og gjentas 3 ganger.
Har du vondt i bekken, ryggen, hofte eller lyske når du går anbefaler vi deg en sjekk hos enten en av fysioterapeutene eller kiropraktorene våre!
Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017"
Elisabeth Aas-Jakobsen er Årets kiropraktor 2017! Tildelingen fant sted på gallamiddagen under Faglig Kongress, i Bergen.
Elisabeth Aas-Jakobsen er Årets kiropraktor 2017! Tildelingen fant sted på gallamiddagen under Faglig Kongress, i Bergen.
Elisabeth Aas-Jakobsen ble Årets Kiropraktor 2017, her får hun prisen av leder av Norsk Kiropraktorforening.
Prisen deles ut hvert år til et medlem av profesjonen som har utmerket seg spesielt i året som har gått. Tradisjonelt overrekkes den av foreningens leder, som også bestemmer hvem prisen skal gå til. Jakob Lothe innledet årets prisutdeling slik:
Årets kiropraktor har god fartstid i foreningen og har vært med å bidra i NKFs arbeid gjennom verv i sentralstyret og andre utvalg.Årets kiropraktor er en modig og inspirerende kiropraktor, en kiropraktor som allerede har satt spor etter seg. Vedkommende er en pioner på sitt område, og en inspirator som mange har fulgt etter Vi kan nesten kalle henne en rollemodell for mange unge kiropraktorer i dag.
Årets kiropraktor valgte en ny vei. Hun brøt med tradisjonell kiropraktorpraksis, hun hadde en visjon som hun fulgte. Årets kiropraktor var den første norske kiropraktor med mastergrad i muskel- og skjeletthelse for barn og unge.
Hun hadde i fjor 10-års jubileum for sin nyskapning Bekken og Barn.
Årets kiropraktor er Elisabeth Aas-Jakobsen!
Prisen er i år maleriet Majestet av kunstneren Anne Kristine Thorsby.
Hvorfor kommer plagene mine tilbake?
Tilbakevendende plager- en stor tålmodighetsprøve. Årsaken til at plager kommer er som regel svært sammensatt, men her er noen av årsakene og hva du kan gjøre selv, og hvordan du kan få hjelp.
Tilbakevendende plager- en stor tålmodighetsprøve. Årsaken til at plager kommer er som regel svært sammensatt, men her er noen av årsakene og hva du kan gjøre selv, og hvordan du kan få hjelp.
Det er er mange ting som påvirker muskel- og skjeletthelsen din. De aller største er fysisk stress, mentalt stress og kjemisk stress. Fysisk stress inkluderer blant annet for lite fysisk aktivitet, mangel på trening eller uhensiktsmessig trening. Det inkluderer også antall timer foran en pc eller stillesittende jobb, skjevheter som du har med deg fra tidlig i livet, som selve formen på ryggen din, ubalansert muskelstyrke eller skader som påvirker bevegelsesmønsteret ditt over tid.
Mentalt stress inkluderer innvendig og utvendig stress som eksempelvis mangel på mestringsfølelse, en for hektisk hverdag, følelsen av ikke å strekke til, for lite søvn, mistrivsel på jobben eller små og store kriser i livet.
Kjemisk stress inkluderer kostholdet vårt, hormonbalansen, væskeinntak og forurensning i mat og miljø.
Kroppene våre tåler fantastisk mye, men når totalbelastningen blir for stor kan det sette seg som vondt muskel- og skjelettsystemet. Mange opplever at plagene alltid kommer tilbake på det samme stedet. "Når jeg blir stresset og det er mye på jobb så kommer nakkeplagene mine, og så kommer hodepinen. Det sitter alltid på den høyre siden”. Hjernen og kroppen lager mønstre over tid. Både riktige og feil mønster. Det kan være utfordrende og vanskelig å endre mønstre som du har hatt i mange år. Men fortvil ikke, det er aldri for sent å lage nye vaner som kan gi deg bedre helse og livskvalitet.
Mange ganger handler behandling om å holde et problem i sjakk. Når livssituasjonen din gjør at det ikke føles mulig å gjøre endringene du vet er bra for helsen din, kan det være godt å huske på at det er hjelp å få. Vi kan bidra til å øke livskvaliteten din i hektiske perioder, og gjøre ryggsøylen din bedre rustet for de utfordringen som livet byr på.
"La oss ikke be om en lett byrde, men en sterk rygg." Theodore Roosevelt
Kiropraktikk, massasje, osteopati løser opp i kroppens spenninger på ulike måter, og kan dermed hjelpe deg til å takle stressbyrden din bedre. Fysioterapeutene våre veileder deg til hvordan kroppen din kan tåle mere fysisk stress, hvordan du kan trene mere effektivt, og akupunktur hjelper kroppen til en bedre balanse totalt sett. Vi jobber tverrfaglig for deg og din livskvalitet.
Det er aldri for sent å lage nye vaner. Men husk, nye vaner og forandring tar tid. Heldigvis er det som regel ikke så mye som skal til for å komme inn i en bedre sirkel som gjør at du kan ha det bedre over tid.
Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, Kiropraktor avd. Skøyen
Primærreflekser
Vi har mange typer reflekser. Reflekser er automatiske bevegelser som følge av spesifikk aktivering av nervesystemet, som for eksempel at kneet strekkes når vi slår på senen til lårmuskelen.
Vi har mange typer reflekser. Reflekser er automatiske bevegelser som følge av spesifikk aktivering av nervesystemet, som for eksempel at kneet strekkes når vi slår på senen til lårmuskelen.
Et nyfødt barn har såkalte spedbarns- eller primærreflekser. Deres funksjon er å skape disse automatiske bevegelsene før barnet har god nok kontroll til å gjøre det selv, og er dermed en viktig overlevelsesmekanisme. Over tid skal hjernen utvikle kontroll over spedbarnsrefleksene slik at vi kan utvikle gode holdningsreflekser. Om spedbarnsrefleksene vedvarer kan det påvirke utviklingen av holdningsreflekser, som kan påvirke utvikling av god frivillig muskelkontroll, som igjen kan påvirke kognitive funksjoner som lesing, læring, adferd mm.
Refleksene kan fortelle oss om hvilke områder av nervesystemet som er mest aktive, og om modningen av nervesystemet skjer som det skal.
Noen symptomer som kan indikere vedvarende spedbarnsreflekser kan være:
dårlig holdning, f.eks synker sammen når han/hun sitter ved et bord eller går på tærne
barnet er klumsete
vanskeligheter med å rulle rundt, klarer kanskje bare til en side
dårlig balanse og koordinasjon
kan virke stiv og anspent i bevegelsesmønsteret
tendens til å bli bilsyk
fikling eller må ta på ting
sengevæting
dårlig konsentrasjon
dårlig korttids minne
hofte rotasjon til en side når han/hun går
oversensitivitet
plutselige sinne utbrudd
vanskeligheter med finmotorikk som f.eks håndskrift eller spising
talevansker
oversensitiv til stimulering av håndflater
bevegelser av munnen når barnet prøver å skrive eller tegne
hopper over krabbestadiet, eller er rompeaker
Vanskeligheter med å endre synsfokus fra tavle til pult
Utviklingen bør gå steg for steg for best utvikling.
Om du opplever avvik eller er usikker-ta kontakt for en sjekk.
Tekst: Catherine Anker-Sletholt
I begynnelsen er kroppen
Når jeg får kiropraktorbehandling så føler jeg at kroppen er tilbake på plass. Jeg er egentlig danser, selvom alt hos meg nå kun handler om å være mamma for to små barn. Kroppen betyr så mye for meg. Behandlingen jeg får her får meg til å tenke på et dikt som jeg er så glad i. Jeg skal sende det til deg." sa en pasient til meg. På kvelden fikk jeg dette vakre diktet med hilsenen: " Tusen takk for at Bekken og Barn finnes. Hilsen Ida
"Når jeg får kiropraktorbehandling så føler jeg at kroppen er tilbake på plass. Jeg er egentlig danser, selvom alt hos meg nå kun handler om å være mamma for to små barn. Kroppen betyr så mye for meg. Behandlingen jeg får her får meg til å tenke på et dikt som jeg er så glad i. Jeg skal sende det til deg." sa en pasient til meg. På kvelden fikk jeg dette vakre diktet med hilsenen: " Tusen takk for at Bekken og Barn finnes. Hilsen Ida "
Her er det vi som skal si tusen takk! Det er en utrolig heldige vi er som får lov til å hjelpe andre mennesker, og at vi har en jobb som vi er så glad i.
I begynnelsen er kroppen.
Mer og mer blir ordet.
Ordet kan bli veien til Mer, løfte kroppen inn til seg og gi den lys.
Men det kan også være veien til Mindre. Mindre helhet, mindre nærhet.
Noen gir opp kroppen og satser alt på ordene.
Intet puster lenger.
Noen gir opp ordene og satser alt på de andres ord.
Sier ikke seg selv.
Noen må puste seg selv nær en annen, før det fulle ordet kan frigjøres.
De må gå tilbake til tiden før ordet for å gjenfinne ordet.
Helheten må hentes langt inne.
Wera Sæther 1974
Siste blogginnlegg
-
februar 2025
- 6. feb. 2025 Isjias – Når smerten stråler og livet stopper opp! 6. feb. 2025
- 5. feb. 2025 Hvordan påvirker menstruasjonssyklus trening, og hva kan du gjøre med det? 5. feb. 2025
-
januar 2025
- 4. jan. 2025 Verdens beste vane? 4. jan. 2025
-
desember 2024
- 13. des. 2024 Treg mage hos spedbarn: Slik hjelper du babyen din med fordøyelsen 13. des. 2024
- 12. des. 2024 Gravid i jobb – Dette kan du gjøre for å tilpasse arbeidsplassen for bekken og rygg 12. des. 2024
- 2. des. 2024 Alt du trenger å vite om skoliose hos barn og ungdom 2. des. 2024
-
november 2024
- 14. nov. 2024 5 tips for en morsommere permisjonstid 14. nov. 2024
-
oktober 2024
- 29. okt. 2024 Vondt i halebenet? 29. okt. 2024
-
september 2024
- 4. sep. 2024 Når barnet ditt går med tærne innover – Hva kan du gjøre? 4. sep. 2024
-
mai 2024
- 16. mai 2024 Luft i magen, gråt og uro. Kan kiropraktikk hjelpe? 16. mai 2024
-
mars 2024
- 23. mars 2024 Bekkenbunnen og overgangsalder 23. mars 2024
-
februar 2024
- 6. feb. 2024 Bruk menstruasjonssyklusen til din fordel 6. feb. 2024
-
januar 2024
- 17. jan. 2024 Kom igang med løping etter fødsel 17. jan. 2024
-
desember 2023
- 22. des. 2023 Massasje av bekkenbunnen kan forebygge fødselsrift og klipp 22. des. 2023
- 22. des. 2023 Endelig kan du få lymfemassasje på Bekken og Barn, avdeling Skøyen! 22. des. 2023
- 6. des. 2023 Plager etter klipp eller fødselsrift? 6. des. 2023
-
november 2023
- 10. nov. 2023 Delte magemuskler 10. nov. 2023
-
oktober 2023
- 19. okt. 2023 Hvordan trene bekkenbunnen? 19. okt. 2023
- 4. okt. 2023 Hvorfor trene bekkenbunnen? 4. okt. 2023
-
september 2023
- 21. sep. 2023 Har barnet ditt vondt i kneet? 21. sep. 2023
- 15. sep. 2023 Styrkemåling av bekkenbunnen 15. sep. 2023
-
august 2023
- 30. aug. 2023 Hva er sammenhengen mellom bekkensmerter og bekkenbunnen? 30. aug. 2023
-
juni 2023
- 28. juni 2023 Opptrening etter fødselsrift grad 3 og 4 - hvordan kan fysioterapi hjelpe? 28. juni 2023
- 15. juni 2023 Gravidmassasje er bra for både mor og baby 15. juni 2023
- 5. juni 2023 7 tips til deg som har barn med hodepine 5. juni 2023
-
mai 2023
- 10. mai 2023 Endometriose - Når livmorvev finner en uønsket destinasjon 10. mai 2023
-
mars 2023
- 20. mars 2023 Akupunktur mot pollenallergi - En effektiv behandlingsform uten bivirkninger! 20. mars 2023
- 14. mars 2023 1 av 5 kvinner med bekkensmerter i graviditeten sliter fremdeles 12 år etter fødselen. 14. mars 2023
- 3. mars 2023 Gravid og vondt mellom skulderbladene 3. mars 2023
-
februar 2023
- 28. feb. 2023 Babybæsj - Hva betyr fargen? 28. feb. 2023
-
desember 2022
- 13. des. 2022 Hvordan bruker jeg bbhugme? 13. des. 2022
- 12. des. 2022 Kan jeg gjøre knebøy når jeg er gravid? 12. des. 2022
-
januar 2022
- 28. jan. 2022 Er massasje før uke 13, og etter uke 36 trygt? 28. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Når kan jeg løpe etter fødselen? 27. jan. 2022
- 27. jan. 2022 Hva er ammegikt? 27. jan. 2022
- 25. jan. 2022 Hva kan akupunktur gjøre for deg etter fødselen? 25. jan. 2022
- 24. jan. 2022 Opplever du lekkasje ved trening? 24. jan. 2022
- 21. jan. 2022 Hvordan gi deg selv et pusterom 21. jan. 2022
- 19. jan. 2022 7 tips for styrketrening når du er gravid 19. jan. 2022
- 18. jan. 2022 Skal vi danse nå?! 18. jan. 2022
- 17. jan. 2022 Ammeproblemer og stramt tungebånd 17. jan. 2022
- 14. jan. 2022 Gravid og halsbrann 14. jan. 2022
- 13. jan. 2022 Gravid og vondt i ryggen 13. jan. 2022
- 12. jan. 2022 Trening etter keisersnitt 12. jan. 2022
- 11. jan. 2022 Sengevæting- hva kan hjelpe? 11. jan. 2022
- 10. jan. 2022 Derfor må vi bevare ABC klinikken! 10. jan. 2022
- 7. jan. 2022 Hvordan puste deg til et bedre liv 7. jan. 2022
- 6. jan. 2022 Derfor kan behandling hos kiropraktor være forberedende til fødsel 6. jan. 2022
- 5. jan. 2022 Bekkenskolen 2022 5. jan. 2022
- 4. jan. 2022 Akupunktur og kroniske smerter 4. jan. 2022
- 3. jan. 2022 Kan jeg gå på ski når jeg er gravid? 3. jan. 2022
-
juli 2020
- 6. juli 2020 Hva er en doula? 6. juli 2020
- 3. juli 2020 Kosmetisk Akupunktur 3. juli 2020
- 2. juli 2020 7 råd for deg som sliter med kvalme i første trimester 2. juli 2020
- 1. juli 2020 Å FØLGE MAGEFØLELSEN 1. juli 2020
-
juni 2020
- 30. juni 2020 Naturlig smertelindring under fødsel 30. juni 2020
- 29. juni 2020 Hvorfor jeg ble massasjeterapeut 29. juni 2020
- 26. juni 2020 Barselstårer 26. juni 2020
- 25. juni 2020 Halebeinsmerter - en skikkelig pain in the ass! 25. juni 2020
- 24. juni 2020 Graviditet og isjias 24. juni 2020
- 23. juni 2020 Hva kan akupunktur gjøre for deg som er gravid? 23. juni 2020
- 22. juni 2020 Bæreseler og bæresjal! 22. juni 2020
- 19. juni 2020 Stramt tungebånd: Hva er Body Work? 19. juni 2020
- 17. juni 2020 Har du hørt om «Modningsakupunktur»? 17. juni 2020
- 16. juni 2020 10 tips til deg som er gravid og har vondt i føttene 16. juni 2020
- 15. juni 2020 Tågange hos barn 15. juni 2020
- 12. juni 2020 Kroppens endringer i svangerskapet, himmel eller helvete? 12. juni 2020
- 11. juni 2020 Er det farlig å trene når jeg er gravid? 11. juni 2020
- 10. juni 2020 Akupunktur - en trygg og effektiv behandlingsform 10. juni 2020
- 9. juni 2020 Tre enkle tips til hjemmemassasje av din gravide kjæreste 9. juni 2020
- 8. juni 2020 Behandling av voksesmerter 8. juni 2020
- 5. juni 2020 Fordeler ved gravidmassasje 5. juni 2020
- 4. juni 2020 Gravid, seteleie og "Websters-teknikk" 4. juni 2020
- 3. juni 2020 Stress, kjernemuskulatur og vedlikeholdsbehandling 3. juni 2020
- 2. juni 2020 Etter et benbrudd og krykkebruk 2. juni 2020
- 1. juni 2020 Forebygger vedlikeholdsbehandling? 1. juni 2020
-
mai 2020
- 29. mai 2020 Hvorfor har jeg vondt i symfysen, og hva kan jeg gjøre? 29. mai 2020
- 28. mai 2020 Trening etter fødsel, når kan jeg begynne? 28. mai 2020
- 27. mai 2020 25 år med vonde bekken, og barn 27. mai 2020
- 26. mai 2020 Nyhet: Gavekort via nettsidene våre 26. mai 2020
- 25. mai 2020 Trampoline, hva bør jeg tenkte på? 25. mai 2020
- 22. mai 2020 Vondt i underlivet 22. mai 2020
-
mars 2020
- 28. mars 2020 Min nye hverdag på legevakten 28. mars 2020
- 4. mars 2020 Gravid og vondt i rumpa 4. mars 2020
- 3. mars 2020 Nettkurs for deg som er gravid og har vondt i bekkenet 3. mars 2020
- 2. mars 2020 En god morgenrutine i en unormal hverdag 2. mars 2020
-
februar 2020
- 24. feb. 2020 Dobbelthaken forsvinner når du sitter riktig! 24. feb. 2020
- 21. feb. 2020 Hva gjør jeg når barnet mitt har en favorittside? 21. feb. 2020
- 20. feb. 2020 Hvordan lage en ammeplan? 20. feb. 2020
- 19. feb. 2020 Se meg, trygg meg! 19. feb. 2020
- 18. feb. 2020 Har det klikket helt for deg? 18. feb. 2020
- 17. feb. 2020 Alt for ungen 17. feb. 2020
- 14. feb. 2020 Hjelp, jeg har delte magemuskler! 14. feb. 2020
- 13. feb. 2020 Et godt svangerskap er en god start på livet! 13. feb. 2020
- 12. feb. 2020 Tisser du på deg? 12. feb. 2020
- 11. feb. 2020 Visste du at det aller viktigste i barneoppdragelsen er empati? 11. feb. 2020
- 10. feb. 2020 Hvorfor bør babyen ligge på magen? 10. feb. 2020
- 3. feb. 2020 Gravid og vondt i hodet? 3. feb. 2020
-
januar 2020
- 31. jan. 2020 Kan stress rundt økonomi føre til vondt i rygg og nakke? 31. jan. 2020
- 30. jan. 2020 Har barnet mitt refluks? 30. jan. 2020
- 29. jan. 2020 Trening etter fødsel, hvor og når starter jeg? 29. jan. 2020
- 28. jan. 2020 Kan flat rumpe gi vond rygg? 28. jan. 2020
- 27. jan. 2020 4 gode grunner til at du bør unne deg en gravidmassasje 27. jan. 2020
- 24. jan. 2020 Vondt i kneet er ikke alltid voksesmerter 24. jan. 2020
- 23. jan. 2020 5 råd for å forebygge plager når du er gravid 23. jan. 2020
- 22. jan. 2020 Bekkensmerter etter fødsel-Et intervju med forsker Cecilia Bergstrøm 22. jan. 2020
- 21. jan. 2020 Gravid og vondt i tissen 21. jan. 2020
- 20. jan. 2020 Lekker du når du løper eller har vondt i underlivet under trening? 20. jan. 2020
- 17. jan. 2020 Tre fine tøyeøvelser å gjøre etter skituren 17. jan. 2020
- 15. jan. 2020 Behandling kan redusere gråt hos urolige babyer 15. jan. 2020
- 14. jan. 2020 Muskel- og skjelettplager hos babyer med stramt tungebånd 14. jan. 2020
- 13. jan. 2020 Bekken og Barns grunnlegger fikk prisen "Årets kiropraktor 2017" 13. jan. 2020
- 10. jan. 2020 Favorittside og skjeve hoder 10. jan. 2020
- 9. jan. 2020 Hvorfor kommer plagene mine tilbake? 9. jan. 2020
- 8. jan. 2020 Har du vondt i halebeinet? 8. jan. 2020
- 7. jan. 2020 Primærreflekser 7. jan. 2020
- 6. jan. 2020 Gravid og vondt i bekkenet - har jeg bekkenløsning eller bekkenlåsning? 6. jan. 2020
- 3. jan. 2020 I begynnelsen er kroppen 3. jan. 2020
- 2. jan. 2020 Merket for god design til "bbhugme" puten 2. jan. 2020
- 1. jan. 2020 Bekken og Barns Historie 1. jan. 2020