Er du som oss nysgjerrig på og full av beundring for kvinnekroppens fantastiske skaperverk? Er du gravid og lurer på hvilke endringer som egentlig tar plass i kroppen din akkurat nå? Og lurer du kanskje samtidig på hvorfor kroppen din insisterer på å gjøre vondt? Her kan du lese litt om hvordan de helt naturlige endringene kan gi gravide plager og smerter. Og selvfølgøelig noen råd til hva som kan hjelpe akkurat deg for å føle deg bedre!
Under svangerskapet skjer det mange kroppslige forandringer. Disse styres av hormoner som dannes i eggstokkene, morkaken og i hypofysen.
Hypofysen vår er kroppens kontrollsentral for hormonproduksjon og ligger i hjernestammen. Forandringene som skjer er viktige for å opprettholde spiren til liv, samt forberede deg på fødsel! Dette er normale endringer som i utgangspunktet ikke er ment å gi smerter, men for mange blir det likevel det.
Her kan du se litt på hvordan belastningen av svangerskapet påvirker kvinnens fysikk.
Første trimester betegner de 12 første ukene av svangerskapet.
Noen kvinner kjenner allerede etter få uker tegn på graviditet. Dette er det den økte hormonproduksjonen som står for. Bekkenet beveger seg slik at korsryggens kurve blir mer avflatet og musklene i ryggen og øvre mage mer spent.
I overgangen av første og andre trimester vil livmor skifte form, størrelse og retning i magen for å gi plass til den voksende babyen. Tarm, magesekk og lever flyttes oppover og presser på diafragma, pustemuskelen vår. Dette kan gi spenning i ryggen, mens de voksende brystene kan gi spenning i nedre del av nakken. I tillegg øker blodvolumet og hormonnivåene i kroppen, og mange opplever hodepine eller kvalme.
I andre trimester endres tyngdepunktet og vektfordelingen vår.
Korsryggen blir mer svai, bekkenet trekkes frem og krumningen i øvre del av ryggen blir tydeligere. Noen som kjenner seg igjen i vond rygg og bekken?
Orienteringen og vekten av livmoren øker også presset på symfysen, som forbinder bekkenet vårt foran. Nå deler også magemusklene seg for å gi plass til fosteret, såkalt rectus diastase. En helt nødvendig del av graviditeten.
Mange kan plages med halsbrann, forstoppelse eller ubehag i magen på grunn av det økte trykket og hormonelle endringer som gjør lukkemuskulaturen i fordøyelsessystemet slappere. Et annet vanlig problem er ubehag grunnet ødemer eller væske i kroppen grunnet økt blodvolum. Mer væske kan føre til at det blir trangere kanaler for nerver og blodårer, og det er derfor ikke uvanlig at gravide kvinner får karpaltunnelsyndrom, altså hevelse og smerte, nummenhet eller prikking i hendene.
I tredje trimester endrer vektbæringen seg fra å gå via magemuskulatur og symfyse, til en mer bakoverlent posisjon.
Da blir det mer press på bekkenbunn og leddbånd i bekkenet, og mange plages av smerter i lysken eller magen som følge av at ligamentene til livmor tøyes. For å tilpasse seg for den økende vekten av fosteret plasseres føttene gjerne lenger fra hverandre, og man får «vagge-gange». Dette gjør at man belaster hofte og føtter på en uvant måte, og mange kan oppleve smerter eller ubehag i underkroppen eller ryggen.
Noen får også smerter i underlivet, eller plages av kynnere eller at magen blir hard. Også må man jo nevne denne svangerskapsvarmen og tungpusten, da!
Det er altså mange fantastiske prosesser i gang i kroppen, og du er ikke alene om å kanskje kjenne litt på frustrasjon over smerter eller manglende energi. Hvor ble det av den gravidgløden?
Behandling når du er gravid
Å få behandling kan være en viktig og bivirkningsfri brikke i å forberede bekken og kropp på fødsel, samt lindre mange av de normale plagene som oppstår under svangerskap. Hvis du syns du det er vanskelig å navigere i jungelen av råd og tips, og vanskelig å velge riktig behandlingsform så har vi noen forslag til deg;
Osteopati kan være et flott valg ved smerter i symfyse, underliv eller plager fra fordøyelsessystemet. Kiropraktikk er et naturlig førstevalg ved bekkenlåsning eller smerter i rygg eller nakke.
Akupunktur kan hjelpe på problem med hovenhet, barn i seteleie og er en fantastisk måte å forberede kroppen på fødsel.
Fysioterapi er supert om du ønsker spesifikke øvelser eller trening som kan hjelpe deg å takle de ulike fysiske endringene.
Massasje løser muskulære spenninger og senker stressnivået i kroppen.
Vi spesialiserer oss på kvinnehelse og jobber med alle disse utfordringene. Vi tilpasser behandling til akkurat din kropp og den situasjonen du står i. Her er du i de beste hender uansett hvilken plage du har eller hvilken behandlingsform du liker best. Vi er her for akkurat deg!
Skrevet av: Stine Berg, Osteopat, Bekken og Barn avd. Skøyen