Barselstårer / by Charlotte Kessels

Barseltårer er helt normalt og vanlig

Barseltårer er helt normalt og vanlig


Jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg om barselstårer FØR jeg sto der som nybakt mor. Den tredje dagen etter fødsel forsto jeg ikke hva som skjedde da en intens følelse av sorg kom opp i meg da jordmor fortalte meg at det var på tide å dra hjem, etterfulgt av store tårer. Jeg burde være glad, men følte meg plutselig ikke som meg selv. Det store ansvaret, sammen med den gigantiske kjærligheten for vår lille gjorde rett og slett for at det ble for mange følelser på en gang. Da jeg satt der og gråt kom jordmoren tilbake og sa “åh, der har barseltårene kommet ja’”, det ordet hadde jeg aldri hørt før.

Hva er egentlig barseltårer?

Barseltårer eller ‘baby blues’ er en helt vanlig tilstand mange mødre opplever 2-4 dager etter fødsel.

Rett etter fødselen føler mange mødre seg glad og oppspillt. Etter fødselen produseres kroppens eget morfin - endorfiner, i tillegg vil mange produsere adrenalin rett etter fødselen.

Men så kommer nedturen. Etter 2-4 dager kan den glade og energiske følelsen gjøre plass til en ny, emosjonell følelse, som betyr at barseltårene har kommet. Man kan føle seg deprimert og lett ta til tårer for ting man vanligvis aldri ville ha grått av. Det kan oppstår´ når som helst på dagen og man kan gå fra å være glad det ene øyeblikket til hylgråt i det neste.

Selvom det heter barseltårer trenger det ikke alltid å gi seg i uttrykk som gråt. Noen vil bare føle seg litt nedstemt eller irritert, mens andre kjenner det ganske dypt.

Hormoner som var livsviktig for babyen i graviditeten, faller rask av etter fødselen, når baby og morkake har forlatt kroppen din. En kombinasjon av hormonforandring, overveldende følelse og søvnløshet er noen av ingrediensene til barseltårer.

Hvor lenge varer barseltårer?

For noen varer barseltårer bare i noen dager, for noen litt lengre og opp til ca 2 uker. Hvis du eller dine nærmeste merker at de nedstemte følelsene blir verre eller ikke blir borte over tid, er det viktig å søke hjelp. Du kan oppsøke lege, jordmor eller helsesykepleier hvis du er bekymret.

Noen symptomer på fødselsdepresjon er:

  • manglende energi og miste interessen for alt som skjer rundt deg/livet.

  • ha vanskelig for å kjenne glede over noe, også slikt som man tidligere likte.

  • følelse av ikke å orke å ta hånd om seg selv eller barnet.

  • ha vanskelig for å sovne, sove dårlig/urolig.

  • ha tilbakevendende panikk, kjenne mye sinne eller ha angst.

  • være redd for å skade seg selv eller babyen.

Noen tips til barseltiden

  • Sov når babyen sover. Siden nettene ofte er kortere en før dere ble foreldre er det viktig å hente inn litt søvn på dagen slik at du føler deg så utvilt som mulig.

  • Be besøket pent til å dra hjem når du trenger å hvile. Det er lov å si at du er sliten og vil hvile.

  • Spis og drikk godt. Det er smart å allerede lage litt mat i graviditeten og fryse det ned. Eller kanskje du har en partner som kan lage noe godt til deg.

  • Ikke forvent for mye av deg selv og ‘go with the flow’.

Min tid med barseltårer varte i litt over 2 uker, begge gangene jeg ble mamma. Men de ble borte og jeg ble meg selv igjen!

Skrevet av Charlotte Kessels, massasjeterapeut avd. Storo.

Andre blogger skrevet at Charlotte:

Hvordan bære babyen din ergonomisk