Skal vi danse nå?! / by Elisabeth Aas-Jakobsen

For å si det sånn, drømmen om å danse salsa høygravid ble det ingenting av!

Jeg var høygravid. Bekkenet var vondt, og det kjentes ut som en kniv stakk inn i symfysen dersom jeg var uheldig nok å bevege meg inn i en i stilling som ikke var nøye planlagt.

Døren på førersiden i den gamle golfen hadde frosset fast i den fuktige februar kulda. Jeg åpnet passasjerdøren og satt meg inn med rumpa først og svingte bena inn i bilen. Det var ikke første gangen bildøren hadde kilt seg fast. Jeg begynte gymnastikkøvelsen å krabbe seg over girspaken for å komme meg inn i førersete. Jeg visste at døren ville kunne åpnes med en gang bilen var litt varmere.

Men, jeg var blitt større siden det hendte sist. Magen var i veien og jeg ble sittende fast på vei over girkonsolen. Det skrek i symfysen og jeg var hakket fra å begynne å gråte. Seriøst, dette var latterlig! Jeg var på vei til min salsa time med mannen min, en velmenende gave til kjæresten din. Tanken var god, men timingen var helt på trynet! Skal vi danse nå???! Virkelig!

Jeg måtte kaste inn håndkleet. Gråtende ringte jeg mannen min som skulle kjøre direkte fra jobben til den planlagte salsa undervisningen. Alt jeg ønsket var å smilende si: Skal vi danse? Som før jeg ble gravid. Det var bare å avlyse timen.

Å danse er fantastisk trening.

Men, kanskje ikke helt når du er høygravid, har vondt i symfysen, i tillegg til å ha lite danseerfaring.

Symfysen er leddet der høyre og venstre bekkenben møter hverandre. Når du er gravid endrer hormonbalansen seg, og du får mere bevegelse i hele bekkenet. Dette er en helt naturlig når du er gravid. Det er det som kalles en naturlig bekkenløsning. Bekkenløsning er ikke vondt i seg selv. Bekkenløsning betyr at bekkenleddene blir mere bevegelig i forkant av fødselen slik at babyen kan passere gjennom fødselskanalen. Symfysen skal også bevege seg mer som en naturlig del bekkenløsningen.

Her ser du bekkenet og symfysen.

Av og til kan symfysen gi voldsomme smerter noe du er gravid. Låste ledd, spente muskler og leddbånd kan gjøre at symfysen blir vond og irritert. Det kan være vondt å gå, stå, snu seg i sengen, kle på seg og smertene kan kjennes ut som om smerter i underlivet.

Råd når du har vondt i symfysen:

  • Sov med en pute mellom bena. Vi elsker bbhugme.

  • Et silkelaken kan gjøre det lettere å snu seg i sengen når du er høygravid.

  • Gå gjerne med vekten litt fremover, som om du gå i motvind. Det kan gjøre at du får mindre vondt når du går.

  • Ta hyppige hvilepause.

  • Unngå å sitte med bena for mye i kors.

  • Last ned våre populære øvelser for symfysen!

Fortvil ikke! Behandling kan hjelpe.

Kiropraktoren kan løse opp i bekkenlåsning, osteopaten kan behandle spenninger i leddbånd og bindevev, og fysioterapeuten kan gi gode øvelser og ikke minst viktig veiledning i hvilke øvelser som du bør gjøre, hva du bør unngå og ikke minst gi deg råd for hvordan unngå at smertene kommer. Akupunktur kan hjelpe mot generelle smerter når du er gravid. Massasjeterapi kan gi spente muskler ro og ta bort smerte.

Som pasient er det vanskelig å velge hvilken behandling som man tror kan passe. Når du kommer til oss gir vi deg en grundig undersøkelse for å finne ut hva som er årsaken til smertene dine, og hvilken behandling som kan gi best resultat i forhold til hvor du er i svangerskapet ditt.

Etter du har født hjelper vi deg med å komme igang med den beste treningen for akkurat deg. Målet er at du skal kjenne deg trygg og sterk!

Skal vi danse?

Vi ønsker at du gleder deg til å si til din partner: “Skal vi danse?” Dansing gir glede, er bra for styrke, muskler og ledd. Det er bra for koordinasjon, hjernen og ikke minst hjertet. Det kan være lurt å vente med salsatimen til etter du har født om symfysen din er vond. Om ingenting er vondt, dans i vei! Husk, smerter i seg selv ikke er farlig. Kos deg med alle de bevegelsene du liker og trives med!

Har du vondt i bekkenet, har spørsmål og hva bekkenløsning er og hva bekkenløsning ikke er, så ta kontakt med oss. Har du vondt i symfysen og opplever at ingenting du gjør gir deg bedring, ta kontakt med en kyndig behandler.


Skrevet av Elisabeth Aas-Jakobsen, kiropraktor, MSc avd Skøyen.